Gå til sidens hovedinnhold

Det er liv, men ikke slik vi kjenner det

Det du ser her, har vært en elv. På Mars.

Det kan godt ha vært liv på Mars, men ikke slik vi tenker på liv på jorden.

Forskere tror at oppdagelsen av mineraler under overflaten på den røde planeten er det sterkeste beviset til nå på at planeten en gang har vært hjem for liv, skriver Naturhistorisk museum i England på sine nettsider.

Men det var ikke små grønne menn som myldret på planeten, det var antagelig mikroskopiske organismer. Det skriver forskerne i en artikkel i tidsskriftet Nature Geoscience.

Geolog Joe Michalski ved det naturhistoriske museet er en av forskerne bak studien. Han forklarer at grunnvann kan ha sivet ut i dypereliggende områder på Mars, som kratere.

Det er analyser av steiner som antagelig har blitt slynget til overflaten på grunn av meteornedslag på Mars som har ledet frem til konklusjonen. Steinenes leire- og mineralsammensetning skal ha blitt til som følge av kontakt med vann.

- Næringsstoffer og vannbaserte væsker som er nødvendig for liv har eksistert i stabile omgivelser, skjult fra de barske forholdene som har herjet overflaten på Mars i mesteparten av planetens liv, skriver museet.

- Overflaten på Mars har vært ekstrem kald, oksyderende og syreholdig i milliarder av år, men under overflaten har det alltid vært beboelig, sier Michalski.

Han snakker da om et område som strekker seg to til fem kilometer inn i planeten.

Vitenskapen regner med at halvparten av alt liv på jorden er mikroorganismer, og at dette er den eldste livsformen vi har. Teamet bak studien i Nature Geoscience argumenterer med at det samme kan være tilfelle på Mars.

Forskere leter nå etter ytteligere bevis på liv i et av de mest sannsynlige funnstedene, i det enorme McLaughlin-krateret. Analyser av krateret tyder på et syrenøytraliserende miljø, som er en fordel dersom det skal oppstå liv.

Jordens geologiske historie har i stor grad blitt visket ut på grunn av jordskorpens bevegelse. Forskerne tror at forholdene på jorden og Mars var temmelig lik til å begynne med, og at resultatene fra Mars derfor kan hjelpe oss å forstå hvordan liv oppsto her på jorden.

Kilde: nhm.ac.uk

Flere saker om Mars på Side3:

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte

Kommentarer til denne saken