- Det er bystyret som velger ordfører. Det hjelper ikke å komme trekkende med en meningsmåling som viser hvem som er mest populær når valget allerede er tatt, sier Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Oslo, Rune Gerhardsen, til Nettavisen, og legger til:

- Personer betyr noe når man skal stemme, men det er partiet de stemmer på.

Byrådslederkandidaten mest synlig hos Ap
Gerhardsen har ikke vært like synlig som andre ordførerkandidater denne valgkampen, og det er partiets byrådslederkandidat Libe Rieber-Mohn som har vært frontet. Dette står i sterk kontrast til Høyres strategi, som har gjort ordfører Fabian Stang til sitt fremste ansikt utad i kampen om velgerne. Hos dem er det byrådslederkandidaten Stian Berger Røsland som har holdt seg mer i bakgrunnen.

Gjesteredaktører i Nettavisen:

Nettavisen bet seg merke i dette, og etterlyste derfor Aps kandidat til ordførerkjedet i Oslo.

- Helt riktig av Ap
Professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, mener Oslo Ap gjør helt rett i å kjøre Rieber-Mohn i front.

- Det er riktig, for det er galt å kjøre ordførerkandidatene i front. For i Oslo er det faktisk byrådslederen som har makt, og ikke ordføreren, påpeker Aarebrot.

Aarebrot sier han i alle år har reagert på det motsatte, at partiene fronter ordførerkandidatene i valgkampen.

- Den som er viktig i Oslo er byrådslederen, og Oslo-velgerne fortjener å få møte de politikerne som faktisk skal styre Oslo, og ikke en som skal reise rundt å klippe snorer, sier han.

Les hele saken her:
Hvor er Oslo Aps ordførerkandidat?

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rune Gerhardsen sier til nettavisen at han har et godt samarbeid med Libe Rieber-Mohn, og synes det er helt på sin plass at det er hun som er mest synlig.

- Vi er begge aktive fram mot valget, jeg driver også mye valgkamp og har deltatt i mange ordførerdueller blant annet. Men søkelyset retter vi mot Libe, av samme grunn som da jeg var byrådslederkandidat. Det er unormalt at Oslo drar fram ordføreren som den mest synlige, sier han til Nettavisen.

Fra ordførerkandidatur til nettredaktør
Gerhardsen får imidlertid en annen mulighet til å synliggjøre seg selv; tirsdag tar han over styringen i Nettavisen som gjesteredaktør.

- Hvorfor valgte du å slutte deg til dette partiet?

- Hadde jeg noe valg? ler han, og viser til at han er sønn av tidligere statsminister Einar Gerhardsen (Ap).

- Neida, men jeg er vokst opp i et veldig sterkt verdimiljø og har vært komfortabel med disse verdiene hele livet. Derfor har jeg aldri vinglet mellom partiene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Hva er sannsynligheten for at du vinner valget?

- Som sagt stemmer man på partier, så det blir ikke jeg som vinner valget i så måte. Men muligheten er til stede for at det blir et rødt flertall, sier Gerhardsen.

- Partiprogrammet enda viktigere etter 22/7
Han representerer partiet som har hatt en ekstra tung tid etter terrorhandlingene 22. juli, og mener at Arbeidspartiets partiprogram er enda viktigere nå:

- Hvilke kampsaker har du?

- Kamp og kamp. Partiprogrammet vårt heter «en samlet by», tittelen skrev vi i mars. I løpet av sommeren har det blitt enda viktigere å understreke akkurat dette: Mangfold, fellesskap, å være tolerante. Og det er viktig at det ikke skal være så stor forskjell på folk, mener ordførerkandidaten.

(Artikkelen fortsetter under boksen)

GJESTEREDAKTØRER I NETTAVISEN
Fylkes- og kommunevalget 2011

- Hvorfor inviterer Nettavisen gjesteredaktører?
- Lokalvalg domineres ofte av rikspolitikere. Nettavisen har valgt å gå mot den trenden ved å invitere profilerte lokalpolitikere til å være gjesteredaktører, sier adm.dir. og sjefredaktør i nettavisen, Gunnar Stavrum.

- Hva er målet med dette?
- Valgkamp handler om viktige veivalg for de fire neste årene. Vi lar partiene få en dag i gjesteredaktør-stolen slik at de kan velge saker som bør belyses.

- Nettavisen har også tidligere hatt gjesteredaktører. Det har vært en svært positiv erfaring, og jeg tror også at politikerne har hatt glede av å se fra innsiden hvordan en stor redaksjon arbeider, sier Stavrum.

- Fillern, dette har jeg lyst til!
- Hvorfor takket du ja til å være gjesteredaktør i Nettavisen?

- Det var veldig moro å bli spurt. Jeg elsker slike utfordringer av alle slag, og tenkte med en gang «fillern, det har jeg lyst til!» Da jeg fikk tilbud om å hoppe fallskjerm for noen år siden, jublet jeg. Og da jeg fikk en fjelltur av venner for en tid tilbake, jublet jeg også. Da klatret jeg rett opp en bratt fjellvegg, sier en entusiastisk Gerhardsen.

- Så du er litt vågal av deg?

- Ja, det kan jeg absolutt bekrefte at jeg er.

- Nettavisen er virkelig en pioner
- Hva synes du om Nettavisen (positivt/negativt)?

- Jeg er ikke primært en nettavisleser. Kanskje det har med generasjon å gjøre. Men jeg har fått meg smarttelefon, selv om den dog foreløpig er smartere enn meg. Da Nettavisen kom for snart 15 år siden, oppfattet jeg den som en virkelig pioner i vår netthverdag. Den var en fullverdig avis på nettet. Konkurransen har blitt tøffere etter hvert som de vanlige avisene har kommet på banen, og Nettavisen er ikke lenger alene. Men den var først!

- Hva kan vi forvente oss med deg som gjesteredaktør?

- Jeg har forberedt meg og tenkt litt på saker jeg vil fokusere på. Jeg ønsker å ha en viss bredde i innholdet, og å løfte blikket litt utover valgkampen. Det finnes flere måter å fokusere valgstoff på, og jeg vil heller trekke fram saker enn partier. Nettavisen er jo også en politisk uavhengig avis, så jeg skal ikke fremheve mitt parti. Ellers har jeg sendt ut noen ideer til redaksjonen allerede, og håper jeg har pirret noen journalister.

40292