Gå til sidens hovedinnhold

– Det er passé at man skal sitte musestille med foldede hender etter kirketid

La de små butikkene holde åpne på søndager, men steng de store, er budskapet til Frøken Dianas Salonger på Løkka.

LØKKA: – Jeg synes at det er en god ide, i hvert fall for små, uavhengige butikker. Mange har ikke muligheten til å komme innom etter jobb, og man har gjerne kortere åpningstider enn de store kjøpesentrene nede i sentrum, sier Elise Dingstad, en av to sjefer og gründere på den lille vintagebutikken Frøken Dianas Salonger.

– På søndager har man god tid. Løkka er et kjempefint turområde, det er marked i Birkelunden, og masse gallerier, uterestauranter og kafeer som holder åpent. Det er en veldig god dag for en god omsetning. En vanlig hverdag kan det være mye stillere her enn nede i sentrum. Og vi er mye mer utsatt for værforhold, sier Dingstad.

Hun legger til at de er en «gjeng» med små og uavhengige butikker på Grünerløkka som er positive til forslaget. Dingstad er lite bekymret for at søndagsåpne butikker vil forstyrre søndagsfreden.

– Passé med stengt

– Muligheten til å kikke i butikker og kose seg på en søndag kan jeg ikke se at skal forstyrre noen. Det blir litt som å si at man ikke kan strikke på søndager fordi det er arbeid. Det er et åpenbart tilbud som det bare er Norge som ikke har – i Sverige er søndag en av de største shoppingdagene. Det er passé at man skal sitte musestille med foldede hender etter kirketid, mener Dingstad.

Hun mister heller ikke nattesøvnen over frykten for at ansatte skal bli presset til å jobbe når de helst vil ha fri.

– Nå kan jeg ikke snakke for de store kjedene. Erfaringen vi har er at de som jobber som ekstrahjelp stort sett er studenter og unge folk som ønsker å jobbe mest mulig helger, fordi det er da de har mulighet. Her er det i hvert fall ingen som blir presset til å jobbe. Det er heller motsatt – at de gjerne vil jobbe, sier Dingstad.

LES OGSÅ: Slik kan det bli på Vaterland

– Ja til småbutikker

I Danmark lempet de på bestemmelsene om åpningstider i fjor. Mens omsetningen gikk opp for mange store aktører, gikk den ned for mange mindre aktører.

Dingstad er usikker på om en slik utvikling kan skje på et sentralt nisjested som Grünerløkka. Hun lanserer imidlertid sitt eget forslag til hvordan man kan gardere mot slikt: la de små butikkene ha åpent, men begrens muligheten for de store kjedene.

– De store håver inn hele resten av uka uansett. I helgene kan man heller utforske Grünerløkka, Bislett og Frogner. Finne de litt mer spesielle tingene. Det synes jeg kunne vært et fint tiltak for å hjelpe de små litt ekstra, sier hun.

– Dårlig idé

DittOslo tok seg en tur ut i Grünerløkkas gater i går for å høre hva folk på søndagstur synes om forslaget. Her er meningene mye mer negative. Helene Opheim (20) synes for eksempel det er veldig greit med en rolig dag.
– Jeg synes egentlig det ikke er en så veldig god ide. Det er greit at noen småbutikker har åpent slik at du kan handle hvis du absolutt trenger noe. Men jeg synes ikke at det skal bli en vane at vi handler for mye på søndager. Det kan være greit at samfunnet har en dag i uka hvor det er litt roligere – det trenger vi i et stresset samfunn, sier Opheim.
May-Britt Sivertsen, på tur med barnebarnet Astri (ett og ett halvt år), er like skeptisk.
– Jeg synes det er en dårlig ide. Butikker under hundre kvadratmeter har allerede åpent. Jeg synes det nok, og at søndag skal være en hviledag, sier hun.
Mamma og pappa Beate Mangset og Christoffer Setterwall bor på Birkelunden med lille Mariell.
– Jeg synes det er en generelt dårlig ide. Det oppmuntrer folk til å gå ut og kjøpe flere saker hele uken, når de egentlig bare skal være hjemme og kose seg og ha fri. At matbutikker har åpent på søndager synes jeg er en god ide, fordi man da ikke behøver å forberede seg på lørdag, men det holder lenge, sier Setterwall.
LES OGSÅ: Bruktmarkedet på Grønland blir lagt ned

– Svensker langt mer kapitalistiske

Setterwall er opprinnelig fra Sverige, hvor søndag altså er en av de største handledagene.
– Svensker er langt mer kapitalistiske enn det nordmenn er - enn så lenge. Nordmenn er på en god vei, mener han.
– Jeg er enig med Christoffer. Jeg synes at markedskreftene styrer og blir bare sterkere og sterkere. Jeg synes det er trist, og at det er å gå i feil retning. Vi trenger ikke å ha butikker som er åpne alle dager døgnet rundt. Vi trenger ikke “Black Friday”. Vi trenger ikke mer av det - vi trenger mindre av det, mener Beate Mangset
Til slutt støter dittOslo på Eyvind Solberg og Kathrine Norhus, som også bor på Grünerløkka. De er mer positive enn de andre.
– Jeg har ikke tenkt så mye på det, men det er klart, søndager er en dag man har tid til å spankulere rundt omkring. Pro er altså at man kan gå rundt og se på butikker, hvis man har lyst til det. Mot er at det er deilig med en dag hvor det er ganske lite som skjer, sier Solberg.
– Jeg er for, legger Norhus til. – På grunn av en travel hverdag, får man gjort mer på søndager. Man kan bruke søndager mer aktivt, og få unna gjøremål, tenker hun.
GUIDE TIL LUKSUSSHOPPING I OSLO

– Alle har rett på søndag

Folk er altså tvilende, mens statsminister Erna Solberg vil ha søndagsåpne butikker. Fagforeningene fortviler, mens kjøpesentrene rynker på nesa.
– Åpningstider er alltid et hett tema. Umiddelbart synes jeg vi har gode åpningstider, sier senterleder på Tveita senter, Tonje Holm-Fischer.
Hun synes det er vanskelig å svare på hvordan hun stiller seg.
– Dersom regjering og markedet vil ha dette, så må vi jo se på det. Jeg tror imidlertid det er mer bysentrene som har noe å tjene på dette, sier hun og bekrefter at dette ikke har vært særlig tema foreløpig på de tre Obos-sentrene Tveita, Manglerud og Lambertseter.
– Jeg synes jo alle har rett på en søndag, også de som jobber i butikk, sier Holm-Fischer.

Bransjen er delt

Hennes delte opplevelse av Ernas fremtidige forslag blir bekreftet av utviklingsleder i Oslo Handelsstandsforening, Lars Fredriksen.
– Folk i bransjen er helt klart delt, sier han.
Foreningen har 2.100 medlemmer i Oslo, av disse 40 kjøpesentre og 70 kjeder.
– I forbindelse med regjeringsskifte gjorde vi en research på dette, og det viste seg at bransjen er splittet. En stor gruppe som Varner-gruppen med sine erfaringer fra utlandet, som blant annet Tyskland og Polen, meldte tilbake at søndagsåpent er utelukkende kostnadsdrivende, og at de ikke var tjent med det. Enkelte aktører innen dagligvarebransjen har allerede «Brustadbuer», og vil derfor ikke ha flere søndagsåpne butikker, forteller Fredriksen.
– En stor aktør som Thon forholder seg nøytrale, og har holdningen som at kommer det så kommer det, og da kommer sentrene deres til å holde seg åpent. Butikkene som er i kjøpesentrene er pålagt å holde åpent når senteret holder åpent, sier Fredriksen.

Åpent i sentrum

Han er opptatt av at foreningene ikke tar stilling til annet enn at de er opptatt av at de som driver skal ha like vilkår.
Oslo kommune vil trolig at sentrum skal holde åpent på søndager.
– De mener Oslo har et for dårlig tilbud til turister, og særlig cruisebåtturister på søndager. Så vidt jeg vet vil Oslo kommune derfor søke om unntak fra lov om helligdagsåpent, nettopp for ikke å gi turistene en kald skulder, sier Fredriksen.
Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien