Gå til sidens hovedinnhold

– Det er som å sitte på gutterommet, bare at man ikke slipper ut

Fengselsledelsen vil machokulturen til livs i nytt aktivitetsbygg, men de innsatte er ikke fornøyd med at styrketreningstilbudet fjernes.

OSLO FENGSEL: Aktivitetsbygget som ble innviet tirsdag denne uken gir mange nye muligheter for de innsatte, men savnet etter et rom å løfte vekter er stort.

– Bygget er bra for oss, men det skulle vært et styrketreningsrom her, sier innsatte Ismael (19).

Christoffer (21) drar det litt lenger:

– Bygget ødelegger mye for oss, de tar bort vektene vi trener med i avdelingene og vi får ikke mulighet til å drive styrketrening. De mener vi skal løpe for å få ut aggresjonen, sier han og rister på hodet over det han mener er en håpløs prioritering.

Ingen av de to ønsker bilde på trykk eller etternavnet sitt i avisen.

Entreprenører

Christoffer er dømt for blant annet grovt ran, vold, tyveri og narkotika. Dommen fra lagmannsretten på to år og ti måneder er ikke rettskraftig ennå. Elleve måneder er allerede sonet i varetekt og Christoffer håper å være ute om et års tid.

Han vet ikke hvordan livet på utsiden blir, men har en lærlingeplass og et støtteapparat med familie og venner som venter på ham.

– Det er frustrerende å ikke vite hvor lenge man må sitte inne. De første månedene sov jeg bare, men nå går jeg litt på skole. Jeg vet ikke hvordan det blir å komme ut igjen, sier Christoffer.

Et av fagene er entreprenørskap hvor Ismael og Christoffer jobber i en gruppe som har laget t-skjorter til trening. Botsen gym har fått en litt mer spenstig og mindre bole-preget logo. T-skjortene selges til innsatte og kan kjøpes i Benny butikk på utsiden av fengselet.

ADHD på åtte kvadrat

Christoffer har en forhistorie med vanskelig oppvekst. Nå sitter han på det han betegner som en av de bedre avdelingene i Oslo fengsel. Avdelingen har et åpent fellesområde og fangene er innelåst på cellene fra klokken 20.30 til 07.30.

På de tøffeste avdelingene er fangene låst inne på cellene i 22 til 23 timer i døgnet.

Cellen er på cirka åtte kvadratmeter, har seng, en vask og et bord til å ha en tv på.

– Jeg ser litt på tv, trener litt, vasker, bytter sengetøy og henger opp klær. Jeg har ADHD og klarer ikke sitte i ro. Det er akkurat som å sitte på gutterommet, bare at man ikke kommer ut. Det er kjipt, men man må ta konsekvensen av det man har gjort, sier han før han fortsetter å markedsføre entreprenørbedriften overfor de mange besøkende under åpningen av aktivitetsbygget.

Vil unngå macho-kultur

Fengselsledelsen forsvarer nedleggingen av styrketreningstilbudet og håper felles, og andre former for, trening skal gi de innsatte et bedre aktivitetstilbud.

– Vi trappet ned styrketreningen til fordel for fellestreninger. Styrketrening har en del uheldige konsekvenser, det blir en machokultur og de innsatte jobber for å bli størst mulig, det skaper en ukultur som vi ikke ønsker her, sier fengselsleder Stig Storvik.

Les også:

Asylsøker med avslag jobbet svart for Høyre-politiker

Tatt med 32.000 sigaretter

– Hvor er du, Margrethe?

Beslagla ovar hundre slanger i Oslo

Reklame

Siste sjanse i dag: Salg i Nettavisens nettbutikk