Etter at Nettavisen publiserte artikkelen om Robert, som mistet samvær med datteren etter beskyldninger om seksuelle overgrep mot henne, har en rekke fedre kontaktet oss.

I to år har politiet etterforsket påstandene. Imens har Robert null kontakt med datteren.

Flere lesere skriver om Roberts sak at «Det er som om du skriver om meg». Gjengangeren er beskyldninger om vold eller incest som har fått konsekvenser for samværet med barna.

De fleste som skriver til Nettavisen har blitt renvasket for anklagene. Likevel har de ofte fått konsekvenser for samværet, og samDettlige fedre har opplevd anklagene som svært belastende.

Les også:
- Beskyldninger om overgrep er det nye våpenet
- Barnevern og domstol blir manipulert av foreldre
- Et tusentalls beskyldninger hvert år

«Jeg har selv vært igjennom dette, og endelig blitt frikjent. Dette tok nesten et år i mitt tilfelle. Det medførte selvmordsforsøk, en endt karriere (...) og lange sykemeldinger» skriver en.

En annen med samme historie, skriver at: «Jeg har siden andre gang beskyldningene kom, ført logg over alle samvær og dokumentert alle sms og telefonsamtaler. Føler at jeg blir paranoid, men at dette er for å sikre meg selv for neste gang det kommer beskyldninger. For det tror jeg bestemt at det kommer til å skje».

«Enorm belastning»
En tredje forteller at han ble anmeldt for vold og seksuelle overgrep etter at han saksøkte mor for å få bedre samværsordning. Politiet henla saken, blant annet etter at barna avviste at det hadde skjedd. Mannen forteller at krangelen med moren fremdeles pågår.

«Hele saken er en enorm belastning og du føler du ikke får hjelp noen som helst steder, grunnet mor har spilt sine kort helt riktig i dette spillet som vi kaller domstol» forteller en han.

Når dette ble henlagt har hun nå gått til politiet hvor hun beskylder meg for drapsforsøk og drapstrusler

- Beskyldt for drapsforsøk
En fjerde skriver at beskyldningene startet da mor ikke fikk hele foreldreansvaret.

«Når det ikke fungerte som hun ønsket gikk hun til barnevernet med beskyldninger, ikke av seksuell art men grove feilaktige beskyldninger mot meg. Når dette ble henlagt har hun nå gått til politiet hvor hun beskylder meg for drapsforsøk og drapstrusler».

Ikke gå glipp av disse sakene:


Ønsker beklagelse og likestilling
En pappa forteller at det lokale familiekontoret fortsetter å tro på mors beskyldninger, til tross for at andre instanser har undersøkt og tilbakevist dem. Dette går utover familievernkontorets håndtering av han og mors konflikt.

«Jeg har 2 enkle krav ved saksbehandlingen ved (...) Familiekontor» skriver han og fortsetter: «- At falske påstander om vold beklages fra mor og bufetats side, at de legges døde for å bedre foreldresamarbeid fremover for barnas beste.
- At jeg ikke diskrimineres som omsorgsperson fordi jeg er mann.»

- Hun kjører på
En pappa sier at ekskona har studert barnevern, og at hun derfor vet akkurat hva hun gjør når hun bruker beskyldninger som taktikk overfor offentlige instanser.

«Jeg håper jo selvsagt at dette går min vei til slutt, og at det jeg blir trodd på. Nå har jeg heldigvis mye dokumentasjon og flere vitner rundt meg som kan støtte opp om sannheten om hvordan det faktisk er hjemme hos oss» skriver han.

Justismord og domfellelsen i EMD
Én leser poengterer at «våpenet» som Nettavisen skrev om, langt fra er nytt, og at Atle Joar Hage (ekstern lenke Wikipedia) ble beskyldt for incest av sin ekskone, og dømt for dette 1984.

Han tok sitt liv i 1987 og ble frikjent post mortem i 1998 etter at hans to barn begjærte saken gjenopptatt. De sa at han aldri hadde misbrukt dem, men at dette kun var beskyldninger fra mor.

En annen viser til at Norge ble domfelt i Menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg i 2007 fordi lagmannsretten hadde lagt til grunn at faren trolig hadde forgrepet seg på sønnen, uten å realitetsvurdere dette.

EMD dømte Norge for å ha svertet mannen på en måte som man måtte forvente at ville skade hans personlige situasjon, ære og omdømme.

- Vi ble ofret på et kvinnepolitisk alter
Jon Gulbrandsen skrev boken «Norske ruiner i utvalg» om sin kamp for barna i 2010.

I forbindelse med en barnefordelingssak ble han anklaget for seksuelle overgrep mot barna.

- Lagmannsretten trodde ikke på overgrepsanklagene, men ga likevel hovedomsorgen til moren. I ettertid tror jeg at tvilen var nok til at domstolen ga mor omsorgen, sier Gulbrandsen til Nettavisen.

Etter flere turbulente år, der han hadde svært lite kontakt med barna, fikk han etterhvert den daglige omsorgen for barna.

- Hele min familie ble ofret på et eller annet kvinnepolitisk alter, mener Gulbrandsen.

Han sier at både han, barna og barnas mor ville hatt det bedre hvis ting hadde blitt gjort riktig fra starten.

Gulbrandsen hadde jobbet som forsker. Etter at han sluttet i jobben, for å ta vare på barna, startet han skrivingen av en bok.

- Det hører også med til historien at ingen turte å publisere boken før jeg hadde pakket temaet inn i generell samfunnskritikk, sier Gulbrandsen.

Nettavisen har også fått to henvendelser fra mødre som opplever at de ikke blir trodd når de sier at far misbruker barna.

Grethe Nordhelle har tidligere fortalt til Nettavisen at dette også er et stort problem.

Nettavisen kommer til å skrive flere artikler om emnet. Vi håper at dere tar kontakt med Nettavisen her.

Lik Nettavisen på Faceboook og få ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED