RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Det farlige pillebruket

Sist oppdatert:
Kan du kombinere medisiner og alkohol? Hvordan virker to legemidler sammen? Her er noen av de vanligste pillefellene.

(SIDE2): Litt vondt i hodet om morgenen, som kureres med en Paracet? Nesen renner og allergimedisinen slukes på 1-2-3? Det daglige vitamintilskuddet? Og på toppen av det hele tar du en antidepressiva?

Formen vil kanskje kjennes bedre, men for kroppen utgjør pillecoktailen en reell fare, og særlig hvis alkohol også kommer inn i bildet, skriver Mozon.no.

Forrige uke meldte NTB om at bivirkninger av medisiner tok 136 liv i Norge i fjor.

For å redusere risikoen for en farlig pillekombinasjon, skal det ofte ikke mer til enn et snev sunn fornuft, i tillegg til et spørsmål eller to til legen eller farmasøyten. Mozon har laget en oversikt over de farligste feilene folk gjør.

Her er noen av de farligste pilletabbene:

1. Blande piller som virker negativt på hverandre: Smertestillende i kombinasjon med forskjellige typer tilskudd kan være risikofylt. Ofte er vi nemlig ikke klar over innholdet i tilskuddene, og dette kan gi en negativ effekt.

2. Ikke bland piller og alkohol: Reseptbelagte smertestillende medisiner og angstdempende medikamenter som Valium, bør ikke tas i kombinasjon med alkohol, da dette kan forsterke effekten av medisinen. I tillegg reduseres årvåkenheten, og bilkjøring kan bli risikofylt.

3. Dra fra legekontoret uten nok informasjon: Når du forlater legekontoret, sørg for at du har nok informasjon om legemiddelet du er blitt foreskrevet. Hva heter det, hva gjør det, hvor ofte skal du ta det, hvordan kan du reagere på det osv.

4. Gal resept fra apoteket: For å redusere risikoen for feil gjelder det å følge med i timen. Farmasøyten skjønner ikke alltid håndskriften til legen. For å løse dette, be legen om å skrive ned hva medisinen skal brukes til på reseptblokka.

5. Bruk av forskjellige og flere apotek: Går du til forskjellige apotek, er det ikke like lett å oppdage uheldige kombinasjoner av legemidler, for da har ikke apoteket fullstendig oversikt over hvilke medisiner du tar.

6. Feil dose og feil tid: Det er ikke alltid like lett å følge doseringen av medisiner.

- Så mange som en tredjedel av eldre mennesker tar ikke medisiner slik de er foreskrevet. Dette kan ha en økonomisk årsak, men kan også være glemskhet, sier lege Russel Jenkins til nettstedet WebMD.

7. Spør ikke nok under sykehusopphold: Hvert år legges mange hundre personer inn på sykehus som resultat av feilmedisinering. En vanlig feil er at medisiner ikke taes til riktig tid.

For å unngå dette, spør personalet eller be noen i familien din om å gjøre det. Vit når du skal ta medisinen. Når en lege eller sykepleier kommer med medisin, spør «hva er den til, hvordan kommer jeg til å reagere på den, kan jeg ta den samtidig som de andre medikamentene jeg tar?», skriver Mozon.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere