Gå til sidens hovedinnhold

Det finnes en tredje løsning for demokratisering av Iran og utvikling av fred i Midtøsten

Leserbrev:

Tradisjonelt har man snakket om to løsninger; krig eller dialog. Av åpenbare og historiske grunner er krig en dårlig løsning. Dialog er vanligvis løsningen, men har sine begrensninger.

Av Beroz Omid

Spenningen rundt Persiabukten har økt dramatisk i det siste.

Det iranske regimets trusler om å stoppe oljetransporten i Persiabukten i de siste ukene, sabotasje og angrep mot seks oljetankere (inkludert to norske båter), nedskyting av en amerikansk drone, regimets trusler om trinnvis tilbaketrekking av atomavtalen og forflytting av amerikanske soldater til Persiabukten har ført til stor internasjonal bekymring.

Les også

Krig er eneste utvei for Iran

Denne situasjonen gjør det samtidig veldig aktuelt å tenke på hvilke løsninger man har når det kommer til Iran.

Her kan du lese flere leserbrev

Tradisjonelt har man snakket om to løsninger; krig eller dialog. Av åpenbare og historiske grunner er krig en dårlig løsning. Dialog er vanligvis løsningen, men har sine begrensninger.

Dialog i flere tiår

Etter 40 år med dialog med regimet, og flere år etter atomavtalen, viser Amnestys årsrapport i 2017 at Iran alene står for 51 prosent av alle «registrerte» henrettelser i verden.

Amnesty kaller 2018 for et år med skam for det iranske regime, der arrestasjoner og bruk av brutal tortur er sedvane.

Regimet har aldri før vært mer involvert i krigføring i Midtøsten, og terror mot iranske opposisjonelle i Europa (Frankrike, Albania, Nederland og Danmark).

Les også

«Rebelske» kvinner i Iran løsner på hijab-snippen og tyr til sminke

Det finnes en tredje løsning. Den går ut på en demokratisk forandring gjennom å delvis sanksjonere det iranske regimet, og delvis ved å støtte det iranske folket og den demokratiske motstandsbevegelsen NCRI.

Ved å støtte den tredje løsningen kan vi i Norge bidra til demokrati i Iran og en sårt tiltrengt utvikling av fred i Midtøsten.

Reklame

Den superpopulære solsengen blir raskt utsolgt

Kommentarer til denne saken