*Nettavisen* Nyheter.

Det finnes et liv etter utroskapen

Foto: (Thinkstock)

Er det mulig å fortsette forholdet etter at den ene har vært utro? Ja, mener ekspertene.

16.08.13 14:23

(SIDE2): Mange forbinder utroskap med en seksuell forbindelse, men utroskap kan også være at den ene har et fortrolig forhold til en annen der det deles intime samtaler og hyggelige opplevelser som det er naturlig å dele med partneren.

Slike relasjoner kan oppleves som utroskap selv om forholdet ikke er seksuelt.

Lær hvordan du kan komme deg videre etter utroskap – eller enda bedre: Unngå det.

Derfor er vi utro

Flest menn er utro

Fordi utroskap i stor grad er forbundet med løgn, fortielse og hemmeligholdelse, og noen ganger også med skam og skyld, er det vanskelig å få sikre tall på utbredelsen.

Likevel er det liten tvil om at utroskap er nokså utbredt. Det kom frem allerede i Kinsey-rapportene fra USA rundt 1950, hvor halvparten av gifte menn og 26 prosent av gifte kvinner vedgikk seksuelle sidesprang. Senere amerikanske studier har påpekt enda større utbredelse, med opptil 70 prosent blant menn og i overkant av 40 prosent blant kvinner (Kelly & Byrne, 1992).

De siste 10–15 årene har man imidlertid funnet lavere tall og mindre tydelige kjønnsforskjeller. Nå er det bare mellom 20 og 25 prosent av gifte amerikanere som oppgir å ha vært utro (Atkins, Baucom & Jacobsen, 2001).

Også i norske undersøkelser har man funnet til dels store variasjoner i utbredelsen. I en undersøkelse fra Oslo på midten av 1990-tallet fant man at 42 prosent av mennene og 34 prosent av kvinnene hadde hatt sidesprang. I 2002 går det frem av tall fra Nasjonalt folkehelseinstitutt at 29 prosent av mennene og 23 prosent av kvinnene har vært utro en gang i livet.

(Kilde: Tidsskrift for norsk psykologforening)

Et dødt samliv, en ny forelskelse eller mangel på intimitet og bekreftelse: Årsakene til utroskap er mange. Noen klarer ikke å stå imot fristelser, andre mangler nærhet i forholdet og søker det andre steder. Noen få er notorisk utro av natur og trenger stadig bekreftelse fra det annet kjønn, sier Frode Thuen til Norsk Ukeblad.

Thuen er professor i psykologi og har skrevet boken Utro. Om kjærlighetens bakgater.

Mye overtidsjobbing og sene kvelder. En avskrudd mobiltelefon. Hastige samtaler bak en lukket dør. Kanskje har mistanken vært der lenge. Kanskje sannheten kommer som lyn fra klar himmel.

Uansett vil det å oppdage at partneren har vært utro, føles som et enormt svik.

Sjokk, vantro og sinne

– Å oppleve at den du har stolt på og levd sammen med over lang tid, har bedratt deg, kan sammenlignes med følelsen av at den trygge grunnen du står på, brått blir revet vekk. I begynnelsen er det normalt å føle en blanding av sjokk, vantro og sinne – og at hele verden raser sammen, sier Thuen.

– Etter hvert går sjokket over i sorg. Denne sorgen kan vare lenge, sier psykologen.

Forskjell på utroskap

Thuen mener folk takler utroskap på mange ulike måter.

– Noen mennesker er mer tilgivende av natur enn andre. Men det kommer også an på omfanget av utroskapen. Det er vanskeligere å tilgi en partner som har vært utro over tid, og som har servert en rekke løgner og kanskje levd et dobbeltliv, enn om det er snakk om en enkeltstående hendelse, sier han.

Nulltoleranse

Veldig mange har nulltoleranse mot utroskap, og mener at utroskap uansett vil ende i et brudd. Men mange opplever at det er mye mer komplisert når de først rammes.

Andre kan i utgangspunktet ha en mer avslappet innstilling til utroskap, men blir overrasket over hvor smertefullt det er når det først skjer. Hvor nær partene er knyttet til hverandre gjennom felles barn, har mye å si for om de ønsker å fortsette forholdet.

Utroskap er en av kjærlighetens fem største utfordringer.

Slik kan du styrke forholdet

Ikke glem å bekrefte partneren din. Alle trenger å bli sett og anerkjent. Både kvinner og menn har behov for å føle seg attraktive og spesielle for partneren.

Snakk sammen. Kommunikasjon er alfa og omega for et godt samliv. Vær mindre redd for å fortelle partneren din hva du liker og ønsker i samlivet – også når det gjelder sex.

Empati er viktig. Forsøk å sette deg inn i partnerens perspektiv.

Bygg et felles fundament. Del tanker og drømmer med partneren din. Det å ha et felles mål for hvordan livet skal være, binder dere sammen og gjør forholdet sterkere.

(Kilde: Psykolog Sylva Krogh)

Ender ofte i brudd

I de fleste tilfeller vil utroskap ende i brudd fordi det er for vanskelig å rydde opp i forholdet, sier Thuen.

Han mener det nesten aldri er slik at utroskap er årsaken til problemene i forholdet.

I svært mange tilfeller er utroskapen en bro ut av forholdet og inn i et nytt.

Den som har vært utro, innleder ofte et nytt forhold til den partneren de har vært utro med.

Må videre

Velger man å forsøke å redde forholdet, har begge en stor jobb å gjøre.

– Den som har vært utro, har ofte bare lyst til å legge det bak seg og komme seg videre. Mens den andre vil ha behov for å snakke om hendelsen gjentatte ganger. Her må begge parter vise stor toleranse for den andre. Den som har vært utro, må akseptere at den andre har problemer med å gjenoppbygge tilliten. Samtidig må den som er blitt sveket, være bevisst på at det er en grense for hvor lenge den andre kan gå rundt med skyldfølelse, sier Thuen.

Før eller senere må paret legge hendelsen bak seg og komme seg videre.

– Årsaken til at en er utro, er nesten alltid at forholdet skranter. Noen ganger kan utroskap føre partene nærmere hverandre og være med på å styrke forholdet. Da kan man oppdage hvor mye partneren betyr for en og få et bedre forhold enn før utroskapen. Det forutsetter at partene har gått i dybden av problemene i forholdet og jobbet med dem. Det å reparere et forhold uten å gå i parterapi, er nesten umulig, mener Thuen.

Spør eksperten:

Sexolog Gro Isachsen svarer på spørsmål om seksualitet og samliv på nettstedet Doktor Online.

Det koster 149 kroner per svar, og du kan være helt anonym. Les mer om tjenesten her .

Glemmer hverandre

– Den viktigste grunnen til utroskap er at vi glemmer å snakke sammen og pleie hverandre, sier psykolog Sylva Krogh til Norsk Ukeblad.

Hun har erfaring fra Institutt for klinisk sexologi og terapi.

Gjennom parterapi har hun erfart at mangel på kommunikasjon og bekreftelse kan føre til at den ene parten faller for en annen som dekker nettopp disse behovene.

Hun mener kvinner må huske at de ikke er alene om behovet for å bli sett og føle seg attraktive.

– Også menn trenger å føle seg verdsatt og sett på som den personen de vil være. Er mannen din praktisk anlagt og flink med hendene, ønsker han bekreftelse på det, sier Krogh.

Når en av partene klager over at den andre ikke deltar nok i husarbeidet, er det ofte et rop om at den andre skal se hvor mye en selv bidrar. Både kvinner og menn er for lite flinke til å formidle hva de ønsker. Det å snakke sammen, lytte og sette seg inn i den andres verden, er viktig for et godt samliv.

– Også mangel på nærhet og sex kan føre til utroskap. Da er det lett å falle for en annen som ser deg og får deg til å føle deg spesiell. Dette gjelder både for kvinner og menn, forteller Krogh.

Slik kan du reparere forholdet

Har begge parter et ønske om å reparere forholdet etter utroskap, er parterapi ofte den beste løsningen. Men ethvert forhold kan reddes hvis begge parter er villige til å jobbe med seg selv.

Innse at det vil ta tid. Å reparere såre følelser og brutt tillit er ingen «quick fix».

Empati for den andre parten er viktig. Man kommer ikke videre uten å ta den andres perspektiv.

Ta ansvar for egne handlinger. Bitterhet og skyldfordeling hjelper ikke forholdet videre. Forsøk å sette deg inn i hvorfor partneren var utro. Som regel handler det ikke om deg, men om manglende kommunikasjon i forholdet.

Bryt ut av fastlåste mønstre som har vært med på å ødelegge forholdet. Søk hjelp hvis kommunikasjonen mellom dere stopper opp.

(Kilde: Psykolog Sylva Krogh)

Ingen kjønnsforskjell

Hun mener det ikke lenger er noen forskjell på kjønnene når det gjelder utroskap:

– Kvinner er like mye ute i arbeidslivet som menn og møter fristelser, de også. Har du et godt forhold til partneren din, er det mindre fristende å være utro, sier Krogh.

Utroskap kan føre til at den som blir bedratt, føler seg mindre verdt, lite attraktiv og får et dårlig selvbilde.

Den andres perspektiv

Men som regel handler ikke utroskap om hvem du er som person. Det handler om at det er problemer i forholdet. Når den ene parten har vært utro, kan såre og vonde følelser føre til at man kun ser partnerens svik og ikke egne feil.

Gjennom å forsøke å ta den andres perspektiv, kan man få øynene opp for hva som førte til at partneren valgte å være utro. Først da har man et grunnlag å jobbe ut fra, mener psykolog Krogh.

Følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Dette avslører psykopaten

Kjapp håndjager gir trøbbel med tidlig sædavgang

Dette funker bedre enn porno

Forum: - Hun sa hun aldri hadde sett en mindre penis

Forum: - Fordel med eldre "pulevenn"

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag