Gå til sidens hovedinnhold

- Det finnes ingen militære løsninger

- Det finnes ingen militære løsninger på konflikten i Ukraina, sier Norges utenriksminister. Samtidig melder ukrainske myndigheter om samtaler med Russland.

OSLO (Nettavisen): - Ukrainske og russiske ministre har innledet samtaler, opplyste Ukrainas fungerende statsminister Arsenij Jatsenjuk tirsdag ettermiddag.

– Konsultasjoner har begynt på ministernivå, sa Jatsenjuk til journalister i Kiev ifølge NTB.

Han ga imidlertid ingen ytterligere detaljer om hvem som har snakket sammen eller hvor.

Prøveskjøt med rakett

Senere på kvelden kom meldingen om at russerne hadde prøveskutt en interkontinental ballistisk rakett. Amerikanerne var varslet på forhånd.

Raketten av typen RS-12M Topol ble skutt opp av Russlands strategiske rakettstyrke fra det sørlige Astrakhan-området nær Det kaspiske hav, melder nyhetsbyrået RIA ifølge NTB.

Brende: - Det finnes ingen militære løsninger

Norges utenriksminister Børge Brende (H) sa på en pressekonferanse tirsdag at Norge setter sin lit til at man finner politiske løsninger på konflikten mellom Russland og Ukraina.

Tidligere på dagen hadde Nato sitt hastemøte om Ukraina etter anmodning fra Polen. Nato sier de vil søke å finne fredelige løsninger på konflikten. Onsdag blir det møte mellom Nato og Russland i samarbeidsrådet.

Følg vårt livestudio om krisen i Ukraina for de siste nyhetene

Fordømmer Russland
På pressekonferansen sa Brende at Nato som allianse står samlet og tydelig vil signalisere overfor Nato-landene som grenser til Ukraina at alliansen er klar i sin fordømmelse av Russlands brudd på Ukrainas suverenitet og landets territorielle integritet.

- Ønsker ingen eskalering

- Det er bra at vi har en slik koordering og alliansesolidaritet. Utenriksdepartementet og Norge har ikke noe ønske om å bidra til noen eskalering av denne konflikten. Det er helt avgjørende nå at man i dagene framover bidrar til å finne politiske løsninger. Det finnes ingen militære løsninger på denne konflikten, sa Brende.

Brende sier Norge støtter sterkt opp om Tyskland forbundskansler Angela Merkel og hennes initiativ overfor president Putin om å etablere en kontaktgruppe der viktige land diskuterer politiske løsninger når det gjelder Ukraina.

- Det er nå en krise i hjertet av Europa og i hjertet av euroatlantisk sikkerhet som må håndteres med største grad av alvor, sa Brende.

Setter krisestab

Han opplyste at Utenriksdepartementet mandag besluttet å sette såkalt sikkerhetspolitisk krisestab hvor Statsministerens kontor og Forsvarsdepartementet også er representert.

- Vi skal ikke overdramatisere dette. Vi gjør det for å sikre god koordinering i den situasjonen som har oppstått, sa utenriksministeren.

Møter i Paris og Dublin

Han opplyste videre at regjeringen vil delta i ulike samtaler i dagene som kommer for å finne politiske løsninger. Onsdag skal Brende selv delta på et møte i Paris , som president Hollande er vert for. Her får Brende og de som deltar anledning til å høre siste nytt fra USAs utenriksminister John Kerry etter hans besøk i Kiev og møtet med de nye lederne der. Brende reiser til Kiev sammen med den finske utenriksministeren. Samtidig er statsminister Erna Solberg i Dublin og møter EU-topper der, og også der vil Ukraina være et tema.

Brende sier Norge i den videre oppfølgingen av Ukraina-krisen og spørsmålet om sanksjoner koordinerer med EU og Nato.

Når det gjelder Sotsji og Paralympics i kjølvannet av vinter-OL gjorde Brende det klart at Russlands "eklatante brudd på folkeretten" gjør det unaturlig for regjeringen å være representert på regjeringsnivå under Paralympics.

- Helseminister Bent Høie vil ikke delta der. Slottet har også besluttet at prinsesse Märtha Louise ikke reiser, sa Høie.

Les også: - Ingen overgrep mot russere på Krim

- Følger situasjonen nøye

På spørsmål fra Nettavisen om det er aktuelt å øve militært sammen med Russland slik situasjonen nå er i Ukraina og om det skjer noe utenom det vanlige ved den norsk-russiske grensen, svarte Brende at han ikke vil spekulere i hva som kan skje i forholdet mellom Norge og Russland, men at forsvarsministeren har gjort det klart at man følger situasjonen i Ukraina nøye fra time til time - og at man gjør det samme i forhold til vår grense med Russland. Så langt skjer det ikke noe unormalt ved den norsk-russiske grensen, understreket Brende.

Fra annet hold er det spekulert i at fellesøvelser mellom Russland og USA, som den planlagte Northern Eagle-øvelsen i Norge til våren, ligger tynt an.

Reklame

Endelig på lager igjen: Ladekabelen som kutter strømmen selv

Kommentarer til denne saken