RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Det første uværet

Sist oppdatert:
Tormod Granheim og Abora 3 har vært gjennom restene av en tropisk storm.

Det går ikke fort fremover med Abora 3. Etter å ha kommet seg ut av stilla på George-banken øst for New York blåste det opp til uvær, og sivbåten ble blåst sørover langs kysten.

Klikk her for å se hvordan Abora 3 har seilt, og hvor sivbåten er akkurat nå!

Tropisk storm
Sivbåten får værmeldinger fra «Deutschen Wetterdienst Hamburg». Ikke alle er like hyggelige:

Vi fikk beskjed om at restene av en tropisk storm skulle krysse kursen til Abora 3 natten mellom 1. og 2. august, skriver ekspedisjonsleder Dominique Görlitz på ekspedisjonens nettsider. Vi revet seil, og forberedte oss på utfordringen. I fem meter høye bølger red vi sørøstover med en fart på 4,8 knop. Vinden var oppe i 27 knop.

Liten kuling altså, og en skikkelig huskestue om bord:

- Det er en spesiell opplevelse å bli løftet i været av bølgene med vannet skummende under seg. Vi ble kastet hit og dit, og flåten krenget Av alle bølgene som traff oss den natten var det bare en som slo inn over oss. Den var ikke spesielt stor, men brøt mot relingen slik at skummet drev innover dekk.

Forsinket
Det skal blåse mye mer enn liten kuling før en moderne havseiler får problemer, men Abora 3 er høy og uten kjøl. Enkelte har derfor ment at den ville være ustabil i sterk vind. Denne gangen gjorde sivbåten spådommene til skamme, Abora 3 taklet uværet uten vanskeligheter:

- Nå seiler vi videre uten skader av noe slag, skriver Dominique. Vi forsøker å ta igjen det vi har tapt, men det venter oss østavind, noe som kan forsinke oss med ytterligere flere uker.

I 2006 klartet Tormod Granheim og kompisen Tomas Olsson opp på Everest for å bli de første som kjørte ned nordveggen på ski. Tormod kom velberget ned, Tomas omkom. Kl 19.30 mandag 6. august viser NRK1 dokumentaren om ekspedisjonen. Her kan du lese om Everest 2006.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere