Gå til sidens hovedinnhold

– Det går en kule varmt

De to siste ukene før julaften er de mest stressende for mange her i Oslo. - Det går en kule varmt for mange, sier Maria Conradi.

OSLO: Fulle kjøpesentre, få parkeringsplasser og mye som skal gjøres på kort tid kan få det til å bikke over for de mest sindige av oss.

– Jo nærmere jul vi kommer, desto verre blir det. De to siste ukene før julaften er de desidert verste, sier kommunikasjonssjef i sikkerhetsselskapet G4S, Maria Conradi, til Lokalavisen.

Beregn tid

G4S vektere som tjenestegjør på en rekke kjøpesentre i Oslo området merker dette spesielt godt på kroppen.

– At folk bruker mer tid på å handle enn planlagt kombinert med lange køer, har på seg for mye klær, lavt bludsukker, får i seg for lite væske er alle forklarende årsaker, sier Maria Conradi.

Hun anbefaler alle til å beregne opptil dobbelt så lang tid som vanlig.

– Ha tålmodighet og beregn ekstra tid. En handletur som vanligvis tar en til to timer, må man beregne dobbelt så lang tid.

Angrep nissen

Vekterne opplever merkelige ting i perioden før jul. For eksempel ble en nisse angrepet av unger på et kjøpesenter i Groruddalen.

– På et kjøpesenter i Oslo gikk et 20-30-talls barn til fysisk angrep på julenissen, da nissens køordning kom fullstendig ut av kontroll. Ikke mindre enn fire G4S vektere måtte til for at en mørbanket nissefar trygt kunne fortsette sin gjerning dagen etter, forteller Maria Conradi.

Kjørte ned bom

En ikke navgitt familiefar på et ikke navngitt kjøpesenter kjørte i ren desperasjon ned bommen på senterets P hus, da han fant ut at senteret holdt stengt på selveste julaften.

– Den eneste butikken som fortsatt holdt åpent, var en lampebutikk - hvorpå mannen fikk kjøpt et par lyspærer, et klekkelig erstatningskrav på en ødelagt bom, og en verkstedsregning av ukjent størrelse, sier Maria Conradi.

Tips til juleshoppere:

- Planlegg shoppingturen, legg gjerne inn 1-2 timers buffer
- Husk å spise og drikke slik at blodsukkeret holder seg på et stabilt nivå
- Stress ned!
- Kle deg riktig. Ta av bobledresser av barn.
- Ha med en vannflaske
- Si fra til en butikkansatt eller en vekter om du føler deg dårlig
- Ta vare på tingene dine
- Lag en liste over alt du har kjøpt og hvor (slik at du har oversikt over antall kolli og eventuelt kan gå tilbake til riktig forretning) (noter det på mobilen). I julerushet tar det ofte litt tid før gjenglemte ting havner på hittegodsavdelingen
- Sørg for at du ikke blir tyvens neste offer.
- Hold kontanter og kredittkort tett til brystet
- Hold øye med veske og gaveposer
- Når det oppstår trengsel - hold enda bedre fast på verdisaker
- Legg ALDRI veske med verdisaker i handlevognen (de er der på et øyeblikk når du snur ryggen til)
- Skjul pinkoder etc.

Reklame

Best i test påskeegg 2021