RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Det gode liv i Toscana

I Toscana vet man å nyte livets goder, enten det dreier seg om kunst, vin, mat eller vakre landskap.
I Toscana vet man å nyte livets goder, enten det dreier seg om kunst, vin, mat eller vakre landskap. Foto: Bjørn Moholdt (Reiser & ferie)
Sist oppdatert:
I Toscana går gastronomi, kunst og natur opp i en større, hellig treenighet.

Se nyttige tips nederst i saken

Det er hit vi trekker oss tilbake når varmen blir for trykkende inne i byen. Markien gir oss sitt mest uutgrunnelige, sjarmerende smil og sveiper armen i en halvsirkel ut over jordene som breier seg rundt herregården. Fra den lille høyden der vi befinner oss, ruller vinrankene på geledd bortover og nedover og oppover igjen, i det lett ondulerende landskapet, her og der avgrenset av olivenlunder, sypresser og åkrer med bygg. Om våren gir de viltvoksende valmuene en intens rødfarge til det ellers irrgrønne terrenget. Blomstene myker opp utsikten, og sørger for den ekstra dimensjonen vi forbinder med det klassiske, toskanske kulturlandskapet.

En mektig toscansk slekt

Herregården Tenuta de Castiglioni ligger i Val di Pesa knapt tjue kilometer sør for Firenze. Stedet har tilhørt det mektige familiedynastiet Frescobaldi siden 1300-tallet. Familiens historie er vevd inn i landskapet her, tvunnet sammen med vinrankenes og oliventrærnes dype røtter i den ellers karrige kalkjorden. Markien representerer med andre ord noe bestandig, i det ellers uregjerlige Italia, et land som til alle tider har vært åsted for konflikter, kriger og kaos – fra etruskerne via Romerriket til vår tids Berlusconi. Men ut av dette har det også vokst frem noe enestående – en skjønnhet innenfor kunst og kultur som gjør Toscana og Italia så dypt fascinerende, en skjønnhet en hel verden beundrer.
I perioder når varmen ble for intens i byer som Firenze, Pisa eller Siena, dro rikfolket ut på landet, til de gedigne landstedene sine. Som regel lå de på de karakteristiske høydedragene. I skyggen av pinjetrær og sypresser dyrket de det gode liv, holdt sine ekstravagante banketter, og la således grunnlaget for den fascinerende gastronomiske kulturen som årlig trekker til seg millioner av besøkende.
Familien Frescobaldi har vært en sentral drivkraft i toskansk dagligliv siden 1200-tallet. I perioder var det bare det mektige Medici-dynastiet som lå over Frescobaldiene i anseelse og makt. De var ikke bare sterkt involvert i næringslivet, men hadde betydelige interesser i andre land, langt inn i de innerste politiske gemakker. De finansierte kriger og korstog for europeiske kongehus, og sto spesielt den engelske kronen nær, noe de fremdeles gjør.

En verdensvant mann

Marchese Leonardo Frescobaldi, dagens styreformann i det familiedrevne konsernet, representerer det 29. slektsleddet. Hans ubesværede omgang med omgivelsene, hans verdensvante geberder og flørtende oppmerksomhet for alle i hans nærhet, er ikke bare en personlig dyd. Det er tydelig noe som sitter i ryggmargen. Etter en liten omvisning på herregården, en kaffe ved bassengkanten og en smak av gårdens fortreffelige vin, tar han oss med til lunsj på den rustikke restauranten Il Focolare i landsbyen Montespertoli like ved.
I et kort øyeblikk faller han litt ut og ser tomt ut i luften med sine kulerunde øyne, men han tar seg raskt inn igjen.
– Det er ikke vinen, men et snev av jetlag, unnskylder han seg med.
Markien har nemlig nylig hjemkommet fra en forretningsreise til Japan. Ikke at vi har merket noe til det. Tvert imot har den spreke 75-åringen vært usedvanlig rundhåndet med sin tid, og han er særdeles imøtekommende for våre nysgjerrige spørsmål. Han snur seg verdensvant mot sine gjester og løfter glasset.
– Ah, det er dette livet handler om – god vin, god mat og gode venner. Skål!


Rett bak oss fyrer kokken opp den mobile grillen og legger på et par digre costata alla fiorentina – de klassiske, toskanske t-beinsteikene. Biffene er som de skal være. Tykke som murstein, mørnet på tradisjonelt vis og tilberedt over grillkull. Det tegner til å bli en lang lunsj, men både vi og markien har god tid.
Renessansen handlet om mer enn renkespill og forretninger. Firenze ble et sentralt europeisk finans- og handelssenter, og det samlet seg opp betydelige verdier i byen. Disse midlene ble pøst ut over kunst og kultur. Leonardo da Vinci, Boccaccio og Caravaggio var tre av en hærskare kunstnere som ble begunstiget, og således instrumentale i det som ettertiden omtaler som renessansen.
Pengestrømmen stoppet ikke ved byporten. Som så mange andre nobiliteter investerte frescobaldiene i Det gode liv. Etter oppstarten av den første vingården i 1308, knyttet de raskt til seg en betydelig – og innflytelsesrik – kundekrets, som blant annet omfattet renessansemaleren Michelangelo og kong Henrik 8. av England.
Frescobaldis vin ble sendt rundt i hele Europa, men vinmakerne hvilte ikke på laurbærene. På 1800-tallet innførte den inngiftede agronomen Vittorio degli Albizi nye produksjonsteknikker, og introduserte som den første i Toscana, druer som chardonnay, cabernet og merlot. Sammen ble de to familiene også blant Toscanas største landeiere.
– Importen av nye druesorter styrket og utviklet kvaliteten på våre tradisjonelle viner, forklarer Frescobaldis eksportsjef Simone Fabbri, når vi dagen etter benker oss for en sen lunsj på Castello di Nipozzano, en annen av Frescobaldienes til sammen syv toskanske vingårder.
Solen står lavt og kaster et ravgult lys over vinmarkene nedenfor slottsmurene. Vi sitter i svalgangen som omkranser vinslottets indre gårdsrom, nipper til slottets ulike viner og smaker litt på en lokal pecorino (hard saueost). Litt prosciutto (skinke) dyppet i Nipozzanos velkjente olivenolje hører også med. Å komme seg videre har ingen hast.
– Å dyrke vin var lenge en fritidssyssel, noe å fordrive tiden med på landet, forklarer Simone, og lukter litt på en Montesodi Riserva – den første vinen i Chianti Rúfina-distriktet laget fra én vinmark.
– Ah, denne er bra. Skal det være en smak?
Å blande det nyttige med det behagelige faller både markien og Simone som den naturligste ting i verden.

Den nye vinen i Toscana

Nipozzano like øst for Firenze, har aner tilbake til romertiden, strategisk beliggende som gården er ved én av antikkens store handelsveier, Cassia Vetus. Castello di Nipozzano kom i Frescobaldienes besittelse ved det ovennevnte inngiftet, og ligger i hjertet av Chianti Rúfina – ett av syv underområder i den verdensberømte Chianti-regionen. Århundrenes mange utfordringer har formet gården. Som en del av forsvaret mot barbarenes invasjoner på 1000-tallet, ble gården bygget om til en borg, men den mistet snart sin strategiske funksjon.
I dag er Nipozzano ikke bare frescobaldienes mestselgende vin, men også et symbol på familiens modige brudd med det bestående. For i Toscana og Italia som sådan, er Chianti for nasjonal helligdom å regne. Det er landets mest kjente vin, enkel å drikke, og passende til det meste. Chianti var for italienerne hva Bordeaux er for franskmenn – en klassiker som definerer en hel kultur, men den manglet lenge det franske raffinementet, kraften – og kvaliteten.
På slutten av 1960-tallet ble typiske Bordeaux-druer som merlot og cabernet sauvignon blandet inn, og de første såkalte supertoskanerne var født. Vinene fikk en rikere smak, ikke ulik erkekonkurrentenes produkter i Frankrikes Bordeaux-region. Samtidig brøt man med dette de uskrevne reglene som definerte en Chianti, som frem til da var nærmest utelukkende laget på sangiovesedruen.
– Kvalitetshevingen var ubestridt, det er ikke tvil om at cabernet sauvignon- og merlot-druene egnet seg meget godt i vårt næringsfattige jordsmonn og i den tørre luften som stryker over høydedragene her, forklarer Simone, og åpner en flaske av Nipozzanos fremste vin – Mormoreto – der sangiovesen er erstattet av «franske» druer.
Mormoreto er likevel som en smak av Toscana, ikke bare om det som var, men også om hva som skal komme.
– Forandrer man noe, bør det jo være til det bedre, og ikke bare for forandringens egen skyld, som markien forklarte det da vi skilte lag, og han så oss vel av gårde fra herregården sin.
Som en garantist både for det bestående, og for tiden som kommer.

5 anbefalinger til Toscana

1. Besøk Firenze

Firenze er hovedstaden i regionen, og krever minst et par dager av deg. Byen var drivkraften i renessansen, og er et skattkammer for den historieinteresserte. Uffizi-galleriet er et selvsagt stoppested, men her er det ofte lange køer. Et alternativ kan derfor være Museo Bargello. I det tidligere middelalderfengselet finner du originale skulpturer av blant annet Michelangelo, Donatello og Cellini.

2. Besøk en vingård

Det gode liv i Toscana spinner mye rundt god mat og drikke, og en rekke av vingårdene tar imot besøk. Middelalderborgen Castello di Nipozzano har både et fint vinutsalg, de serverer mat og utsikten over vinmarkene er spektakulær. Ulike vinruter er et populært tilbud for den vininteresserte. Når det gjelder Chianti-vinene, er Strada dei vini Chianti Rúfina e Pomino å anbefale.

3. Ta en sykkeltur

Du bør nyte det toskanske landskapet i sakte fart. Derfor er sykkelen et utmerket fremkomstmiddel. Det er flere utleiere å velge mellom. Merlot Reiser og Oliven Reiser AS arrangerer sykkelturer i Toscana.
> www.florencebybike.it
> www.ibiketuscany.com
> www.merlot.no
> www.olivenreiser.no

4. Dra på trøffeljakt i Toscana

Det toskanske kjøkken har mange kvaliteter og særegenheter. Det er ikke alle som orker å svelge unna en florentinsk t-beinstek på 600 gram. I den andre enden av den skalaen befinner trøffelen seg, denne spesielle soppen man er helt gale etter her. Den brukes til det meste, og særlig populært er det å servere den i løvtynne skiver over pasta. Du kan være med og lete etter den, med påfølgende måltid.
> www.trufflehunter.net
> www.italyandwine.net

5. Karneval i Viareggio

Utenom Venezia, er karnevalet i Viareggio, en kystby like nord for Pisa, Italias mest kjente.Karnevalet har røtter tilbake til 1873, og feires fire dager til ende i februar.
> www.turismo.intotoscana.it
> www.viareggio.ilcarnevale.com

Turistinformajon til Toscana

> www.firenzeturismo.it
> www.turismo.intotoscana.it
> www.italiantouristoffice.se

Å komme seg til Toscana

Vi fløy til Firenze med Lufthansa via Frankfurt, mens Ryanair flyr deg direkte til Pisa fra Torp. Merlot Reiser arrangerer sykkelturer i regionen, mens Oliven Reiser AS har både fotturer og sykkelturer. Ving har pakketilbud for storbyturer til Firenze

Sov godt i Toscana

For å komme tett inn på den toskanske landsbygda, finnes det en rekke alternativer. Norske Toscanareiser formilder overnatting i regionen, og har god oversikt over mulighetene på slott, vingårder og bondegårder. Your Tuscan Villa, Rent Tuscany og La Bella Vita er andre steder å sjekke ut. Chianti Resort er en B&B som ligger idyllisk til i hjertet av Toscana. I Firenze sentrum anbefales det vesle, lekre Hotel Bernini Palace.

Spis godt i Toscana

Midt i Firenze har Frescobaldi sin egen restaurant – Frescobaldo Ristorante & Wine Bar som serverer de lekreste retter. Focolare i landsbyen Montespertoli serverer klassiske toskanske retter i et trivelig, rustikt miljø. Prøv deres fiorentina!
Il Focolare, tlf. +39 57 167 1132

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere