Senterungdommens leder har hatt noen knalltøffe dager, etter at hun ble utsatt for grov hets i et radioprogram på Radio 3 i Bodø onsdag i forrige uke.

- Det har vært en tøff helg, sier Sandra Borch (24) til Nettavisen.

Selv har hun beskrevet hetsen som noe av det «groveste jeg har vært borti».

- Forskere har funnet ut at hennes stamme, som innvandret fra Finland for 10-12.000 år siden, er da heller ikke etnisk norsk eller tilhører den norske fauna. I tillegg er hun heller ikke utrydningstruet eller spesielt genetisk egnet for videre reproduksjon. Jeg forslår at hun må skytes slik at hun slipper å lide», sa programlederne i humorprogrammet.

- Jeg er vant til mye, men..
Borch, som er kortvokst, har lenge blitt utsatt for hets og mobbing på nett. Men dette var dråpen som fikk begeret til å renne over.

- Jeg er jo vant til å få mye dritt slengt både på Facebook og Twitter. Det kan jeg leve med, at noen tuller litt med høyden min, men det her blir så grovt og nært at man tar det innover seg, sier Senterungdommens leder.

Hun forteller at hun vanligvis er flink til å holde ting på avstand, men denne gangen klarte hun ikke det.

- Når de kaller meg en egen rase som ikke burde formeres videre, men heller utryddes, så er ikke det noe jeg kaller humor eller tøys. Da mener jeg man er over på en arena som man kan kalle mobbing, sier Borch, som har vært mye i media de siste ukene, med utspill om ulven i Østmarka, EØS og regjeringens framtid.

Da hun natt til torsdag satte seg ned for å høre på radioprogrammet der hun ble hetset, ble hun bare lei seg.

- Det ble plutselig så nært, og jeg kjente på følelsen fra da jeg var ung og usikker, skriver Borch i sin blogg.

- Tenkte på om det var verdt det
24-åringen ville bare komme seg bort fra Oslo, og reiste hjem til i Lavangen i Troms i helgen, for å være sammen med familien.

- Jeg valgte å reise hjem, der det er dårlig dekning og lite folk. Så det har vært veldig bra, selv om det har vært en tøff helg. Det legger jeg ikke skjul på. Nå har jeg fått det litt på avstand og klarer å snakke om det, sier hun.

Borch synes det var verst å se hvordan familien hennes også ble berørt.

- Det har kanskje vært det tyngste for meg, å se familiemedlemmer ta det så tungt. Det har vært vanskelig å se at hele familien var så lei seg. Men jeg er veldig glad for at jeg reiste hjem, og alt fra tanter, besteforeldre og søskenbarn har i helgen vært samlet, forteller hun.

- Har du vurdert å trekke deg fra politikken som følge av hetsen?

- Jeg var ganske langt nede på onsdag og torsdag, så midt i den akutte situasjonen tenkte jeg på om det var verdt det. Om det var verdt å ofre alt for det når det ikke bare er meg det går ut over, så var nok det en tanke, ja, sier en åpenhjertig Borch, og legger til:

- Men så får man det litt på avstand, og har fått troen på at man ikke står alene i denne kampen. Jeg vil fortsette å stå på for politikken, og vise at det er mulig selv om man ikke er helt A4.

- Over 3500 støttemeldinger
Borch forteller at hun har fått enormt mye støtte de siste dagene, fra kjente og ukjente.

- Det har vært helt overveldende hvor mange som har sendt sms, skrevet på Facebook og Twitter. Bare på min private Facebook-side har jeg fått 3500 meldinger. I tillegg har jeg en offentlig side som de sier det kanskje er like mange meldinger, sier hun.

- Jeg er selvfølgelig veldig glad for at jeg har fått den støtten. Det varmer veldig, og motiverer meg. Jeg har også fått veldig mange meldinger fra unge personer som sier de sliter med psykiske plager av ulike grunner, og det er det som er motiverende for meg. Det setter det også i perspektiv, sier Borch.

Hun synes også det er sterkt å se at familien hennes engasjerer seg i saken, og at folk i hjembygda gjør det samme.

- Hele bygda har engasjert seg i saken. Det er i alle fall en hel bygd i Lavangen som står opp mot mobbing, sier hun fornøyd.

- Tenk på dem som ikke har støtte
Borch sier at hun var veldig skeptisk til å fortelle om sine personlige reaksjoner etter radioprogrammet.

- Jeg er veldig opptatt av å ikke være i en offerrolle, selv om man lett blir det. Men om jeg kan være med på å fokusere på et veldig viktig tema, forteller jeg gjerne om mine opplevelser, sier hun.

Hun er glad for å ha fått mobbing på dagsorden, både på sosiale medier og andre steder i samfunnet. Men samtidig tenker hun på alle de som ikke får den samme støtten som henne.

- Jeg tenker på alle de mobbeofrene der ute som ikke har fått den støtten som jeg har fått de siste dagene, at man må tenke på de også i det her. Folk må også backe opp de som ikke står fram i media, som sliter hver dag og opplever det psykiske marerittet som de kanskje opplever gjennom mobbing, sier hun.

For mobbing er et stort problem, påpeker hun, noe også Senterungdommen som organisasjon har tatt tak i etter Borch-hetsen. På Facebook har de opprettet en gruppe de har kalt «Nok er nok - til kamp mot mobbing».

- Hvis det får folk til å tenke seg om før de poster ting på nettet, så har vi kommet et lite skritt videre. For dette er et problem vi er nødt til å ta tak i, sier Borch, som samtidig påpeker at det ikke er lover og regler som må til for å bekjempe mobbingen.

- Det her handler om holdninger og folkeskikk. Det er noe man må lære, og er ikke noe man får gratis. Det er da man ikke trenger radiokanaler som oppfordrer til mobbing, sier hun.

- Jeg sa akkurat hva jeg mente
Senterpartiet klager nå Radio 3 i Bodø inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) for radioprogrammet, og Borch vurderer også om hun skal politianmelde den grove hetsen.

- Mange mener at det her er grov sjikane, og går under straffeloven. Men om jeg skal anmelde er noe jeg må vurdere når jeg kommer tilbake til Oslo, sier hun.

- Har du fått noen beklagelse fra radiokanalen?

- Ja, jeg fikk det torsdagskvelden. De beklaget jo, men jeg sa vel også akkurat hva jeg mente om det de hadde gjort direkte til dem. Jeg varslet også at jeg kom til å de dette videre til PFU, sier Borch.

Programlederen har trukket seg fra jobben etter hetsen, og Radio 3 har beklaget uttalelsene om Borch.

- Vi har hatt et møte og diskutert framtida til programmet. Programlederen for det aktuelle programmet har trukket seg. Det er kjipt, men forståelig. Det er nok den rette løsningen. Programmet vil forhåpentlig fortsette likevel, sa redaktør for Radio 3 i Bodø, Tommy Novik, til NRK fredag.