Gå til sidens hovedinnhold

- Det haster med å finne en løsning

Norge bedt om å hjelpe til i krisen i Elfenbenskysten. - Vi er veldig bekymret, sier Erik Solheim til Nettavisen.

Det er en svært spent situasjon i Elfenbenskysten fordi den sittende presidenten Laurent Gbagbo nekter å trekke seg fra makten selv om han tapte valget.

FNs sikkerhetsråd har oppfordret alle parter til å respektere valgresultatet.

- Viktig å gi ham støtte
Også norske myndigheter har engasjert seg i konflikten, og torsdag møtte representanter fra utenriksdepartementet valgvinneren Alssane Ouattara på hotellet der han oppholder seg.

I møtet oppfordret Ouattara Norge til å støtte ham, til å støtte FN og til å være aktive i situasjonen.

- Det som kom ut av møtet var å få hans versjon av situasjonen. Det er viktig å gi ham støtte i en kritisk fase, sier utviklingsminister Erik Solheim til Nettavisen.

Solheim er selv på Haiti i forbindelse med ettårsdagen for jordskjelvkatastrofen, men forteller at dagens møte ble til som følge av en samtale han hadde med den nyvalgte presidenten i nyttårshelgen.

- Besøket kom som følge av den samtalen jeg hadde, for å få mer inntrykk av situasjonen. Norge er jo ingen stor aktør i Elfenbenskysten, men vi ville høre om det var noe vi kan gjøre i tilegg til det FN og de Vestafrikanske landene gjør. For det er de som har mulighet til å løse situasjonen, sier Solheim.

- Vi er veldig bekymret
Solheim sier han er bekymret for det som skjer, og mener det haster med å finne en løsning.

- Det haster absolutt med å gjøre noe. Det som må gjøres er å få innsatt den presidenten som er valgt, men samtidig strekke ut en utstrakt hånd til tilhengerne av Lauren Gbagbo. Det er viktig med forsoning, sier han.

Utviklingsministeren frykter hva som kan skje dersom presidentbyttet ikke skjer.

- Vi er veldig bekymret for situasjonen, for dette er en situasjon som er veldig farlig, både for mer grov vold mot mennesker i Elfenbenskysten og i verste fall fare for krig og en deling av landet, sier Solheim.

I møtet med UDs representanter påpekte Ouattara at det må legges ytterligere press mot Gbagbo, deriblant ved bruk av militære midler.

- Han er i en vanskelig situasjon inne på dette hotellet der han er innestengt. Ouattara beskriver en veldig farlig situasjon. Han ønsker jo at skal gripes inn med militære midler for å innsette ham. Hvis ikke må vi regne med at han vil sette i gang tiltak for å få den makten han er valgt til, og det er en veldig farlig situasjon, mener Solheim.

- Han føler seg trygg
Solheim sier at Ouattara selv er veldig opptatt av støtte i FN og på alle andre måter for å styrke sin stilling.

I torsdagens møte med norske myndigheter, uttrykte den valgte presidenten at han følte seg trygg på hotellet han oppholder seg, men at det som plaget ham var at han ikke fikk komme i gang med den jobben han er valgt til å gjøre.

- Det han sa i nyttårshelgen var at de følte seg trygge på hotellet, men hvis noen forsøkte å ta seg inn der, ville han mobilisere sine tilhengere og det vil bli en veldig farlig situasjon, sier Solheim til Nettavisen.

- Håper han selv på en fredelig løsning?

- Han håper på en fredelig løsning, men mener det kan bli nødvendig å bruke maktmidler for å løse situasjonen. Det gjenstår å se om de Vestafrikanske landene har evne og vilje til det, sier utviklingsministeren.

Nye UD-møter fredag
Fredag vil representantene fra UD fortsette med sine samtaler i Elfensbenkysten, for å få mer detaljer om hva slags hjelp de ser for seg fra Norge.

- Vi fortsetter i morgen med samtaler med utenriksministeren og andre tilhengere. Så får vi se om det er noe vi kan bidra med. Men det er FN og de Vestafrikanske landene som sitter med nøkkelen, påpeker Solheim.

Under torsdagens møte med UD ba også Ouattara om humanitær hjelp til Elfensbenkysten. Det internasjonale Røde Kors er allerede aktive i landet, men han sa det var behov for mer støtte.

Han mente desssuten at de økonomiske sanksjonene som er i ferd med å bli iverksatt mot Gbagbo, vil begynne å virke og vil gjøre det vanskelig for hans regime. Et toppmøte mellom de Vestafrikanske landene om noen dager, kan også få betydning for den fastlåste situasjonen.

Blodige sammenstøt
Det har siden valget i slutten av november vært frykt for ny borgerkrig i landet. Beskyldninger om valgfusk har ført til blodige sammenstøt mellom politi og opposisjonens tilhengere.

Over 50 mennesker er blitt drept på tre dager, og det meldes om bortføringer av folk som støtter Ouattara. Rundt 5.000 ivorianere har flyktet på grunn av uroen.

Valget var ment å bringe landet videre mot normale tilstander etter borgerkrigen i 2002 og 2003, ifølge NTB.

Landet er splittet mellom sør, som er hovedsakelig kristent og der makteliten holder til, og nord, der det for det meste bor muslimer.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken