Gå til sidens hovedinnhold

- Det hun sier, må tåle dagens lys

Frp-leder Siv Jensen ber statsråd Rigmor Aasrud gi ut sin 22. juli-forklaring.

Riksarkivet har besluttet at 22. juli-forklaringene til tidligere justisminister Knut Storberget, tidligere politidirektør Øystein Mæland, departementsråd Ingelin Killengreen og statsråd Rigmor Aasrud skal unntas offentlighet.

Flere reagerer nå på hemmeligholdet, blant annet Frp-leder Siv Jensen.

- Jeg synes det harmonerer veldig dårlig med ønsket om mer åpenhet og mer demokrati, sier Jensen til Nettavisen.

Begrunnelsen fra Riksarkivaren er at forklaringene «ikke er utarbeidet med sikte på offentliggjøring, og kan ikke anses som fullstendige», skriver Aftenposten.

De mener også at det vil «kunne gjøre arbeidet vanskeligere for granskingskommisjoner senere, ved at aktuelle personer og organer vil kunne vegre seg for å snakke åpent og ærlig og dele viktig informasjon».

Jensen: - De må åpne opp
Jensen ber nå de involverte selv gi ut sine forklaringer, blant annet statsråd Rigmor Aasrud som har ansvaret for sikkerheten i Regjeringskvartalet.

- Jeg vil oppfordre i alle fall statsrådene til på eget initiartiv åpne opp sine egne forklaringer til komiteen for innsyn. Det synes jeg hadde vært veldig riktig, sier hun.

- Jeg håper også at statsministeren ser verdien av å åpne dette opp, legger Jensen til.

Hun sier at dersom statsrådene selv ikke åpner opp, så er det andre virkemidler som kan tas i bruk

- Hva slags virkemidler tenker du på?

- Det får vi komme tilbake til, sier hun.

- Må tåle dagens lys
Frp-lederen sier hun ikke forstår Riksarkivets begrunnelse.

- Jeg har litt vondt for å forstå disse påstandene som kommer fra Riksarkivet, at en grunn til å ikke offentliggjøre dette er at det vil bli vanskeligere i fremtiden å få andre til å stille opp. Den har jeg veldig vondt for å kjøpe, sier Jensen, og fortsetter:

- Det er jo sånn at hvis et offentlig oppnevnt utvalgt har bedt noen om å gi sin forklaring om sitt virke, så gjør man jo det - hvis man driver med ting som tåler dagens lys. Om de ikke gjør det, mener jeg det er all mulig grunn til stille spørsmål ved det de gjør, sier hun.

Jensen påpeker at alle som jobber for det offentlige må tåle å bli sett i kortene.

- Jeg mener at alle embetsmenn og andre som utfører en jobb på vegne av det offentlige, må tåle dagens lys på det de driver med, sier hun.

- Gjør det bare mer spennende
Hun mener åpenhet dessuten er viktig for å få fram om det er en uenighet mellom politiske ledelse og embetsverket.

- Ved å lukke det blir det jo enda mer spennende, for da lurer man på hva som er der, sier Jensen til Nettavisen.

Jensen sier samtidig at hun forstår at ikke alt kan offentligg

- Jeg kan forstå behovet for å skjerme opplysninger av hensyn til rikets sikkeret, og det er det mulig å sladde, sier hun, og legger til:

- Men å få forklaringen på hvorfor det tok så mange år å stenge Grubbgata for eksempel, mener jeg har offentlighetens interesse.

Også Redaktørforeningen reagerer på hemmeligholdet.

- Etter mitt syn er dette misbruk av offentlighetslovens unntaksparagraf for såkalte interne dokumenter, sier generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening til NRK.

Reklame

Årets julegave? Ball-genseren er tilbake!