Det Islamske Forbundet terrorstemplet i Emiratene

Det Islamske Forbundet er terrorstempel i De forente arabiske emirater. Forstander Basim Ghozlan trodde det først var en spøk.

16.11.14 12:05

Ifølge nettsiden til regjeringen i De forente arabiske emirater er det «Al-Rabita al-Islamiyya fi al-Norwij» som er oppført på terrorlisten. Det er det arabiske navnet på Det Islamske Forbundet (DIF), som også går under navnet Rabitamoskeen.

Nyheten kom samtidig med at utenriksminister Børge Brende (H) besøkte landet. Han var søndag på vei fra Emiratene til Norge og var ikke tilgjengelig for kommentar. Den norske ambassaden i Abu Dhabi har imidlertid tatt kontakt med myndighetene i Emiratene for å avklare saken.

Ikke Islamsk Råd
Det ble først meldt at Islamsk Råd (IRN), som er en paraplyorganisasjon for over 40 muslimske organisasjoner i Norge, var ført opp på listen. Misforståelsen skyldtes trolig en oversettelsesfeil fra regjeringens arabiske til engelske nettsider.

Det Islamske Forbundet er en av medlemsorganisasjonene i Islamsk Råd.

Forstander Basim Ghozlan bekrefter overfor NRK at det er hans organisasjon som er oppført.

– Det er vanskelig å tolke hvorfor dette har skjedd. Det Islamske Forbundet er på den arabiske listen jeg sitter på. Vi tolket dette første som en spøk, men det viser seg å stemme. Det er Emiratene som har gitt ut en liste med mange europeiske organisasjoner. Vi er veldig overrasket over dette, sier Ghozlan.

Utenriksminister Børge Brende (H) innledet fredag et tre dager langt besøk i De forente arabiske emirater, der president Khalifa bin Zayed Al-Nahyan styrer og politiske partier er forbudt. Han har i løpet av helgen deltatt på en høynivåkonferanse, men har også hatt samtaler med myndighetene. Da visste han ikke om at en norsk organisasjon var terrorstemplet i landet, opplyser UDs pressevakt til NTB.

Brorskapet
En rekke organisasjoner med tilknytning til Det muslimske brorskapet er ført opp på terrorlisten, som ble offentliggjort lørdag. Også Rabitamoskeen er blitt hevdet å være knyttet til Brorskapet.

Regjeringen i Emiratene understreket samtidig viktigheten av å øke folks bevissthet om organisasjonene som er listet opp.

Islamiska Förbundet i Sverige, Sveriges Muslimska Förbund, Den islamske menighet i Finland og Det islamske trossamfund i Danmark er også å finne på listen, side ved side med terrornettverket al-Qaida og Den islamske staten (IS).

Brorskapet vant Egypts første demokratiske valg i 2012 og fikk styre i ett år før landets militære grep makten i et kupp.

Brorskapet er nå forbudt i Egypt, der tidligere president Mohamed Mursi og tusenvis av medlemmer sitter fengslet.

Både Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater sluttet helhjertet opp om kuppmakerne i Egypt.

Løpegutter
Seniorrådgiver Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute mener De forente arabiske emirater ofte opererer på vegne av Saudi-Arabia.

– Det ser ut til at Emiratene er Saudi-Arabias løpegutter. Det er en forlengelse av den saudiarabiske kongefamilien som har grep om Emiratene, og landet har alltid veldig sammenfallende interesser med Saudi-Arabia, sa hun til Klassekampen tidligere i uka.

Lederen av Islamiska Förbundet i Sverige, Omar Mustafa, understreker at de ikke har noe som helst med Det muslimske brorskap å gjøre.

Skremmende

– Vi har ingenting med dem å gjøre. Vi er en frittstående, svensk organisasjon som ikke er underlagt Brorskapet, sier han til nyhetsbyrået TT. Terrorstempelet opplever han som skremmende.

Han tror det kan ligge andre årsaker bak beslutningen om å terrorstemple forbundet.

– Vi har den siste tiden rettet søkelyset mot, og kritisert pågripelsen av flere menneskerettighetsaktivister i De forente arabiske emirater. Det har de nok ikke satt pris på, sier han. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag