Gå til sidens hovedinnhold

- Det kan bli et durabelig oppgjør

Om få timer starter Høyres landsmøte i Oslo.

Høyreleder Erna Solberg kan innlede landsmøtet, vel vitende om at hennes popularitet har økt og at Høyre er helt på høyde med Frp.

- Hva tror du blir det mest spennende på landsmøtet til helgen, professor og statsviter Anders Todal Jenssen?

- De er uenige om Datalagringsdirektivet (DLD). Der strides «lov og orden-Høyre» med det populistiske Høyre. En del jurister er veldig mot. Det kan bli et durabelig oppgjør, sier Todal Jenssen til Nettavisen.

- Trøbbel for Ap
- Å gå mot DLD vil lage fryktelig mye trøbbel for Ap, samtidig som det ligger i Høyres ryggrad at man ikke skal gå mot et EU-direktiv, presiserer han.

Han mener ikke at hensynet til personvernet kan brukes som et absolutt argument av «nei-siden»:

- Det er to hensyn som må veies mot hverandre. Men man kan både være for å gi politiet de virkemidler de trenger - og samtidig være for personvern, mener han.

Tidligere direktør i Datatilsynet, Georg Apenes (H), har beskrevet et «ja», som et «kvantesprang» inn i overvåkingssamfunnet.

Landsmøte
- Hvor viktig blir diskusjonene rundt DLD, Erna Solberg?

- Det kommer til å bli viktig, men jeg ser frem til å diskutere mye annet også - som fokus på økt gründerskap, integrering og å fornye velferdstjenestene, sier Solberg til Nettavisen.

Les også: Ingen gratistur til innvandrere

- Hvorfor er DLD en sak som splitter mange Høyre-velgere?

- Det er en reell uenighet i partiet. Det så vi også når telefon- og romavlytting var oppe til debatt, svarer hun - som håper partiet vil gjennomføre en bred høringsrunde før de tar standpunkt.

Hva blir konsekvensene?
DLD kommer trolig opp for Stortinget i oktober eller november.

- Hvis vi sier nei nå, vil EU kunne si at telekom faller utenfor EØS. Hvilke konsekvenser vil dette få for prisfastsettelsen? Dessuten - hva skal vi velge mellom personvern og kriminalitetsbekjempelse? Kan vi la være å si nei til nye metoder, men sikre oss ved strengere kontroll, sier Solberg.

Hun skuer til andre partier, som vanligvis ikke snakker så høyt om personvern, men som gjør det i denne saken.

- Hva sier de når det kommer til kryptering av helselister og offentliggjøring av skattelistene, spør hun.

Hordaland går mot
- Men går Hordaland Høyre mot DLD?

- Nei, det har de ikke stemt over ennå.

- Men det står at de støtter Møre og Romsdal i resolusjon nummer 65?

- Ja, men dette er altså ikke vært oppe til avstemning ennå, sier Solberg.

- Tar Høyre sjansen?
Men også andre saker opptar statsviter Todal Jenssen foran Høyres landsmøte:

- Ellers er jeg spent på hvordan de diskuterer forholdet til Frp fremover. Jeg tror mange er glad for pustepausen i forhold til å diskutere mulig regjeringssamarbeid.

HTML EMBED
Vil Høyre presse gjennom en Frp/H-regjering, som er avhengig av støtte fra V og KrF?

Professoren mener Høyre nå fremstår som sterkere, fordi Frp fremstår som svakere.

- Beiter på de samme områdene
- Jeg kan ikke se at Høyre har gjort noen store grep av betydning, bortsett fra å åpne for Frp. De skriver seg sammen i stadig flere saker i Stortinget. Før var Frp alltid uenig med siste taler, nå velger de ofte å være enig med Høyre. Det var slik de rødgrønne skrev seg sammen før 2005-valget. Jeg tror de prøver på noe, sier han.

Men han mener de står overfor én spesiell utfordring:

- Det er usikkert om de kan få flertall, fordi de står sterkt i mange av de samme landsdelene. De beiter på de samme velgerne. De må klare å øke velgerbasen 5 prosent for å få tilstrekkelig flertall alene, og der har kanskje Høyre mest å bidra med.

Todal Jenssen mener det er klare motsetninger:

- De representerer veldig ulike samfunnssystem og ulike partikulturer, så det blir nok ikke et nært vennskap med det første.

- Erna er seierherren
Hvem som skal lede Høyre, blir trolig neppe noe tema på landsmøtet.

- Hadde du spurt før valget, ville jeg svart ja - «det er uunngåelig». Men nå har Erna blitt den store seierherren, hun kan fortsette hvis hun vil. Erna har lyst til å bli statsminister, noe Høyre ser på som naturlig i en allianse med Frp, sier Todal Jenssen.

Det handler om hvem som kan være «brobygger», legger han til.

- Erna kommer inn som mer forsonlig person, hun er mildere i kanten, klarte å leve med Lars Sponheim, og mye tyder på at hun er mer samlende. En statsminister kan ikke bare være fraksjonskandidat, fordi hun skal også representere Norge, sier Todal Jenssen.

Foretrekker Erna fremfor Siv
36,2 prosent av de spurte i en meningsmåling InFact utført for VG i helgen mente at Erna Solberg er best egnet som statsminister i en borgerlig samlingsregjering. Kun 18,1 prosent støtter Siv Jensen.

- Hva synes du om dette, Erna Solberg?

- Det er hyggelig og viser at mange støtter meg. Men jeg er samtidig nøktern, og vet at det går opp og ned, sier Solberg.

- Hvordan forklarer du Høyres oppsving etter valget og at du selv er styrket?

- Jeg ser det som et resultat av at vi har lykkes med strategien fra 2006 - hvor vi satte mennesker mer i fokus - i våre kjernesaker.

Dette utdyper hun slik:

- Vi har jobbet bredere og synliggjort våre saker bedre - uten å rakke ned på motstanderne. Det er jeg overbevist om at Høyre har tjent på, ikke minst i månedene etter valget.

Hun viser til saker om sykelønn, yrkesfaglig utdanning og kreft.

Vil ikke hamre løs
Høyrelederen erkjenner også at det tar tid å endre profil, det tar tid før folk der ute ser endringene som gjøres.

- Det er mye bedre å snakke om egen politikk, enn å hamre løs på andre, presiserer hun.

Og - sier hun:

- Det er folket vi skal kommunisere med, ikke kommentatorene.

Les også: - Det høres så ambisiøst ut

Brobygger
- Du beskrives av Todal Jenssen som en brobygger på borgerlig side. Hva tenker du om det?

- Ja, det er jeg enig i. Høyre dyrker ikke konfliktsaker, og har sagt at vi kan samarbeide med alle. Der har vi ikke viket en tomme, sier hun.

- Hvordan kan kulturene i Høyre og Frp forenes i en eventuell regjering?

- Kulturforskjeller er alltid utfordrende. Høyre er nok mest lik Venstre på ikke-sosialistisk side, men jeg er sikker på at vi kan forenes om sakene vi er enige om, som motstanden mot den allergien de rødgrønne har mot private løsninger.

Jenter: Dere skal leve av inntekten!
På søndag blir trolig Julie B. Voldberg valgt som ny kvinnepolitisk leder.

- Hvilke endringer kan vi vente oss med Julie Voldberg som kvinnepolitisk leder, gitt at hun blir valgt på søndag?

- Voldberg har et annet utgangspunkt enn Linda Helleland, som i sin periode har født to barn, hvilket er imponerende. Selv om ikke Voldberg har gått ut med noen politisk plattform ennå, tror jeg hun kommer til å være opptatt av likestilling mellom jenter og gutter - slik at de får et likt utgangspunkt.

Les også: - NHH gir meg en fordel

Hun tror også næringslivet vil merke nye toner.

- Her vil Voldberg kjempe for å bedre kvinnenes posisjon: Når jenter tar utdannelse, må de tenke på at de skal leve av sin inntekt.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller

Kommentarer til denne saken