(Oppland Arbeiderblad): Aldri før har flere personer vært innlagt med koronasmitte ved sykehusene i Innlandet. 13. desember mottar 20 personer behandling. Det økte smittetrykket i regionen merkes godt. På Gjøvik mener ansatte at man er i ferd med å nærme seg bristepunktet hva gjelder beredskap og bemanning.
Intensivsykepleier Jo Even Linnerud sier til Oppland Arbeiderblad at man fortsatt er på stadiet der ting fungerer, men understreker at det er mye takket være at folk går doble vakter og legger ned mye ekstra innsats. Selv har han sin første fridag på ti dager og sier at det blir mye på hver enkelt.
– Resultatet av dette er mye sykefravær. Ikke nødvendigvis for at folk er utslitte, men det går på hensynet til koronaviruset også. Vi kan ikke gå på jobb med luftveissymptomer. Det er ikke tull at vi er på bristepunktet nå. Det er bare så vidt vi klarer å tromme sammen folk når vi har så mye å gjøre.
– Blir verre
Linnerud trekker fram den nye omikron-varianten og uttrykker stor frustrasjon over det han ser på daglig basis inne på sykehuset. Han sier at mange av de som blir innlagt, ikke har tatt sine forholdsregler. Spesielt peker han på de som velger å ikke la seg vaksinere uten å ha medisinsk grunnlag for å la være.
– Vi vet at dette kommer til å bli verre. Når man da vet at man er på bristepunktet, er dette veldig frustrerende. Det er ikke bare for å få oppmerksomhet at jeg sier dette, men jeg lurer virkelig på hvordan denne jula blir for oss. Det er jo ei tid etter jul også.
Han sier at høsten vi har vært gjennom har ført med seg en rekke andre mer vanlige sykdommer som også har belastet sykehusene. Til sammenligning var høsten 2020 mye roligere ettersom flere holdt seg hjemme og levde under strengere tiltak gjennom året.
Vanskelig å være profesjonell
Linnerud hevder at halvparten av de innlagte med koronasykdom er uvaksinerte. Han sier til OA at det er et faktum det kan være vanskelig å forholde seg til.
– Det er rett og slett vanskelig å være profesjonell i yrket sitt. Det er de som velter lasset vårt, er den krystallklare beskjeden fra Linnerud.
De som ikke lar seg vaksinere utgjør et stort problem, ifølge Linnerud.
Han mener folk lar seg bli syke og senere innlagt.
– Det kommer en dag der vi må prioritere. Da bør ikke de uvaksinerte stå ført i køen, tordner Linnerud og erkjenner samtidig at det er harde ord.
Tomme for hurtigtester etter stor pågang
Tall fra FHI viser at i uke 48, blant 193 nye pasienter innlagt i sykehus i Norge med covid-19 som hovedårsak, var 84 (44 prosent) uvaksinert og 101 (52 prosent) fullvaksinert. Av disse 101 hadde to stykker mottatt en dose. Seks pasienter var delvaksinert. Tallene viser også at andelen nye pasienter per uke som er fullvaksinert, har vært høyere enn andelen uvaksinerte siden uke 41, noe som ifølge FHI er forventet og i tråd med økende vaksinasjonsdekning. En studie ved FHI har vist vaksineeffekt over 90 prosent mot koronasykdom som er så alvorlig at det trengs sykehusbehandling, risikoen for fullvaksinerte sammenlignet med uvaksinerte.
– Ikke på bristepunktet
Under et digitalt informasjonsmøte om smittesituasjonen og belastningen på sykehusene mandag, stilte OA spørsmål til ledelsen i Sykehuset Innlandet (SI) om kapasitetsproblemene Linnerud forteller om.
Les også: Guldvog: Vi vet ikke veien ut av pandemien per i dag
Direktør for medisin- og helsefag i SI, Ellen Henriette Pettersen, sier hun har forståelse for at det oppleves som at man er på et bristepunkt for de som jobber ved enkelte avdelinger.
– Vi er ikke på bristepunktet, men vi legger nå en plan for å ta ned planlagt aktivitet. Det er fullt på intensivavdelinger på sengeposter nå. Det skyldes ikke bare koronaviruset, sier hun.
– Ansatte vi har snakket med sier at det er vanskelig å være profesjonelle når de ser at en stor andel av de som er innlagt med koronasmitte ikke er vaksinert, hva tenker dere om dette?
– Uansett om man har tatt vaksinen eller ikke, så skal man få like god behandling. Det er et viktig og grunnleggende prinsipp for de som jobber i helsevesenet, sier direktør i Sykehuset Innlandet, Alice Beathe Andersgård.
Må være frivillig
Kommuneoverlege for Vestre Toten og Søndre Land, Jens A. Mørch. Mørch, deltok også i møtet. Han er klokkeklar på at det å ta vaksine er frivillig. Samtidig retter han en klar oppfordring om å ta den.
Les også: Full skjenkestopp fra regjeringen: - Betyr i praksis nedstengning
– Å ta vaksinen er frivillig, og det bør det også være. Da må vi og respektere at folk handler annerledes, og vi må behandle alle likt. Man trenger ikke like at folk velger ikke å ta vaksinen og jeg forstår at man kan bli fortvilet, men vi i helsevesenet må være proffe og møte folk likt. Samtidig synes jeg det er på sin plass å minne om at de sykeste er de som ikke er vaksinert. Jeg vil oppfordre til å ta vaksinen, det gjør at man får et mildere sykdomsforløp, sier han og understreker at flere institusjoner nå er på bristepunktet.
– Alle som har drevet med ekstremsport vet at bristepunktet er der hvor man fortsatt kan gjøre jobben sin med den kompetansen man har. Når jeg sier at flere institusjoner nå er på bristepunktet, er det en erkjennelse av at vi balanserer på en knivsegg. Derfor er det viktig at vi samarbeider godt mellom kommuner, fastleger og sykehus heller enn å prøve løse våre egne problemer ved å skyve de over på andre, sier Mørch.