*Nettavisen* Nyheter.

Det komplette kaos

Foto: (NIKITA SOLENOV/BA.NO)

- Det er ingen køordning, og folk presser seg inn på bussene, sier en frustrert passasjer.

27.12.11 17:55

Siste: Seks større ras er gått i Stryn. Uklart om hus eller mennesker er rammet. Les: Seks store ras i Stryn

Klokken 10.28 i dag skulle toget gå fra Jernbanestasjonen i Bergen. Men på grunn av ras må folk ta bussen fra Bergen til Voss. NSB har problemer med å skaffe nok busser.

I tillegg kjører toget mellom Voss og Oslo med redusert kapasitet, skriver Bergensavisen

- Vi kan ikke love at alle som tar bussen til Voss, får plass på toget, sier kommunikasjonsrådgiver Jeanette Fagerli-Quaino til BA.

Hun oppfordrer dem som skal ta tog tirsdag om å følge med på nettsidene til NSB, og vurderer om en kan ta tog en annen dag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Reidun Duesund

BA var på Jernbanestasjonen
- Her hersker det fullstendige kaos. Det er ingen køordning, og folk presser seg inn på bussene, sier en frustrert passasjer.

Berit og Jon Landaas hadde besøk av barn og barnebarn i julen. De skulle egentlig tatt toget til Oslo i går.

- De reiste fra Bergen klokken 1600, og var ikke var kommet lenger enn til Voss over fem timer senere. De fikk verken mat eller informasjon, sier ekteparet.

De returnerte til Bergen, og kom tilbake 2300.

- Da fikk de høre at toget gikk til Oslo likevel. Er det rart man blir frustrert, sier Jon Landaas.

Dermed prøvde de å sende barna og barnebarna med toget igjen i dag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Hommedal, Marit

- Her er det ikke et skikkelig køsystem og dårlig med informasjon. Dette er kritikkverdig, tordner ekteparet.

Bergensbanen er fremdeles stengt mellom Arna og Voss. Det er gått tre ras på trekningen, og det er ikke ventet at denne åpner før seinest tirsdag kveld. Fra Voss og østover, går banen som normalt.

Regiontog Bergen-Oslo S: NSB skal kjøre buss på den innstilte strekningen. Men opplyser på sine nettsider at stengte veier og fjelloverganger gjør det vanskelig å organisere alternativ transport.

Se oppdaterte veimeldinger her.

Isolerte og strømløse kommuner
Fire kommuner i Sogn og Fjordane er tirsdag formiddag fortsatt isolert etter uværet Dagmar, mens 10.000 er uten strøm og telefon.

– De fleste tettsteder har fått tilbake strømmen og teleforbindelsen, men mange småbygder har fortsatt problemer. Vanskeligst er situasjonen i kommunene Hornindal og Stryn i Nordfjord, forklarer fylkesmann Anne Karin Hamre til NTB.

Hun sier det nå jobbes med å få plassert ut satellittelefoner der telesambandet fortsatt er slått ut, men dette er også en komplisert jobb, ettersom mange av veiene i fylket er stengt på grunn av ras og oversvømmelser.

– Det meste må sendes med fly via Førde, forklarer Hamre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Idar Stadheim

Strøm i nord, veier i sør
Mens det er nordfylket som har størst problemer med strøm- og telenettet tirsdag, er det veiene i sør som er hardest rammet.

– Klokken 10 var fire kommuner i Sogn isolert: Høyanger, Balestrand, Vik og Sogn. Helse Førde har satt inn ambulansebåten Solund på Sognefjorden for å sikre at det er helseberedskap også i de kommunene som er midlertidig veiløse, sier fylkesmannen.

I Balestrand ble Solund sendt for å hente en bussjåfør og fem passasjerer, som fikk en ufrivillig overnatting på veien etter at de ble sittende fast mellom to ras på fylkesvei 55 mandag kveld.

Selv om Hamre har tilbrakt mye av de siste døgnet i møter, har hun også fått merke uværets herjinger.

– Jeg hadde store problemer med å kjøre mellom fylkeshuset i Leikanger og Sogndal der jeg bor.

Flere steder i fylket har det vært problemer med oversvømmede veier, og Sivilforsvaret måtte trå til for å få unna vannet.

Innesperret i 15 timer
Seks personer ble innesperret i en buss på fylkesveg 55 mellom Balestrand og Høyanger i Sogn og Fjordane mandag kveld, skriver Firda.

Politiet fikk meldingen ved 19.30- tiden. På bussen var det fem passasjerer og én bussjåfør.

Det gikk et ras på begge sider av bussen, slik at den ikke kom seg videre.

Bussen var innesperret siden mandag kveld og forsøk på å få folk ut fra området lyktes ikke på grunn av forholdene.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det var ikke mye å gjøre. Det var bare å sitte der. Vi hadde varme i bussen, men man blir jo litt lei av å sitte å vente i bussen, sier bussjåfør Øystein Hoff til Nettavisen.

Klokken 10.44 tirsdag opplyser politiet i Sogn og Fjordane til Nettavisen at passasjerene er reddet ut.

Ikke redd
Man fikk hentet ut passasjerene med båt. De ble fraktet til Høyanger med denne båten.

- Passasjerene var ved godt mot og klaget ikke. Det var veldig mye regn og vind i natt, men i morges løyet vinden og det ble roligere igjen, fortsetter Hoff.

Han er ikke redd for å kjøre buss, til tross for at ekstremværet har rammet Vestlandet hardt i år.

- Jeg har aldri vært redd når jeg sitter og kjører. Passasjerene tok det veldig rolig når de så jeg var rolig. En bonde serverte mat og kaffe til passasjerene for han bodde oppe i bakken fra der vi stoppet, forteller Hoff.

God lokal beredskap
Tirsdag formiddag møttes fylkesberedskapsrådet i Sogn og Fjordane, og Hamre sier de allerede har planlagt et nytt møte senere på dagen.

– Vi er også i ferd med å få inn statsrapporter fra kommunene, og de tyder på at det er god lokal beredskap.

Hamre peker blant annet på at kommuner som har felles legevakt, nå har opprettet provisoriske legevakter der det er umulig for pasientene å reise til den faste legevakten.

– I tillegg er det utplassert nødaggregater ved alders- og sykehjemmene, men der strømmen har vært borte lenge, kan det bli mangel på drivstoff til aggregatene, legger hun til. (©NTB)

Ekstremvær gir høyere forsikringspremier
Året 2011 vil gå inn i historien som det mest ekstreme væråret noensinne i Norge. Erstatningsutbetalingene vil overstige 1 milliard kroner, noe som fører til høyere forsikringspremier.

- Noen må jo betale for dette, så på lengre sikt betyr det dyrere premier, sier Øystein Thoresen, informasjonsdirektør i Gjensidige, til Dagens Næringsliv.

Gjensidige fikk inn en ny skademelding nesten hvert eneste minutt mens Dagmar sto på som verst søndag ettermiddag og kveld.

- Med naturskadeerstatningene som vil følge etter Dagmar, vil vi for året 2011 passere 1 milliard kroner i forsikringsutbetalinger etter naturskader, sier Tonje Westby i Finansnæringens fellesorganisasjon (FNO).

Det vil gjøre 2011 til det dyreste året siden 1995, da en historisk storflom herjet på Østlandet.

Allerede mandag ettermiddag kunne FNO fastslå at Dagmar trolig vil føre til høyere forsikringsutbetalinger enn det forrige ekstremværet Berit.

Hittil er det meldt inn skader for over 160 millioner kroner etter uværet Dagmar. Dette beløpet ventes å stige kraftig, opplyser FNO ifølge NTB.

Foreløpig har det kommet inn 2.700 skademeldinger etter Dagmar.

OBS-varsel
Meteorologisk institutt melder på sine sider at kjørende i Nordland og Troms må regne med vanskelige kjøreforhold. De sender også ut et OBS-varsel.

Tirsdag kveld kommer et polart lavtrykk inn mot kysten mellom Lofoten og Nord-Troms. Tirsdag ventes høy vannstand i hele Nord-Norge og det meldes om sterk vind og risiko for høy vannstand.

Det er også vanskelige kjøreforhold og stor snøskredfare i vestlige fjellområder tirsdag.

Sjekk været der du bor her!

For fylkene Vest-Agder og Aust-Agder, Telemark, Buskerud, Oppland, Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane meldes det om at sterk vind og snøbyger fører til vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene.

Det meldes også om fare for høy vannstand i Trøndelag.

(Bergensavisen/NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag