Gå til sidens hovedinnhold

«Det ligger en bombe under Stortinget»

Mann (37) dømt til tvungen psykisk helsevern etter å ha ringt inn flere falske bombetrusler.

Ved seks anledninger i fjor høst ringte mannen inn seks bombetrusler til Stortinget, Borgarting lagmannsrett, Universitetet i Tromsø og flyplassene Flesland i Bergen og Værnes i Trondheim. Sistnevnte flyplass ble utsatt for to bombetrusler.

Alle bombetruslene var falske, men de var likevel skikket til å skape alvorlig frykt for mange mennesker, mener Follo tingrett, hvor saken mot 37-åringen ble ført tidligere denne måneden. Truslene førte til storutrykning og evakuering.

- Teste systemene
Da han møtte i retten sa han at formålet med bombetruslene var å «teste systemene».

Den første bombetrusselen til Værnes ringte han inn til Avinor og sa med rolig stemme og sa «bombe i avgangshall». Da han ringte inn trusselen til Stortinget sa han «bombe under Stortinget».

I tillegg til bombetrusler sto han tiltalt for en rekke grove trusler via sosiale medier og tekstmeldinger.

Her er noen av truslene han har kommet med.

  • Skrev på Facebook at han ønsket Jens Stoltenberg, Grethe Faremo og Trond Giske myrdet.
  • Truet direktør ved et sykehus ved å si «som takk for at du ga mine fortrolige helseopplysninger til politiet uten kjennelse eller behandler, har min bakgrunn fra høyrisikoen på Ila [har] klare fordeler. Håper ikke du tar det ille opp at jeg sprer ditt navn og rykter om en dusør i dette forvaringsmiljøet».
  • Han truet også en saksbehandler på NAV med å ta med seg alle sine venner fra Ila landsfengsel og beleire boligene til ham og alle kollegaene hans.
  • Noen dager etter at han hadde truet en mann med å sette fyr på huset hans, la han en lighter i postkassen til vedkommende.
  • Han la også en lighter i vinduskarmen i et annet hus, og sendte tekstmelding til beboerne og truet med å brenne ned huset deres.
  • Sendte en truende melding til Jens Stoltenberg på Twitter.

- Strategisk rådgiver for Obama
Psykiatriske vurderinger har vist at mannen var psykotisk ved hvert eneste av tiltalepunktene, og retten valgte å lene seg på denne konklusjonen.

I rapporten fra de sakkyndige vises det til at mannen har vrangforestillinger og at han tillegger seg en rolle i samfunnet som mangler rot i virkeligheten. Blant annet skal han ha gitt uttrykk for at han er strategisk rådgiver for USA-president Barack Obama og Tysklands rikskansler Angela Merkel.

At 37-åringen var psykotisk da han begikk lovbruddene innebærer at mannen ikke skal straffes for noen av forholdene i tiltalen. Men retten måtte likevel ta stilling til om han har brutt straffeloven på de ulike tiltalepunktene.

Retten kom fram til at han på nesten samtlige punkter hadde brutt staffeloven.

For at en person skal kunne overføres til tvungent psykisk helsevern må vedkommende ha begått alvorlige handlinger og det må være fare for gjentakelse.

Tingrettens konklusjon ble at det er nødvendig for samfunnet at 37-åringen dømmes til tvunget psykisk helsevern. Mannen får også inndratt en mobiltelefon.

- Han kommer til å anke
Mannens forsvarer, advokat Knut Johan Ditlev-Simonsen, sier at hans klient er uenig i rettens konklusjon.

- Han er uenig i flere av vurderingene til tingretten. Han kommer til å anke dommen, sier Ditlev-Simonsen til Nettavisen.

Advokaten sier at 37-åringen mener det ikke har vært trusler.

- Han erkjenner stort sett det faktiske, at han har kommet med en del av ytringene som han dømmes for. Men han mener at de ikke er straffbare ytringer, sier han, og legger til:

- Han mener at flere av dem ikke er trusler, og at de ikke er egnet til å fremkalle alvorlig frykt, sier Ditlev-Simonsen.

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua