*Nettavisen* Nyheter.

«Det monsteret burde vært iført en hette over hodet»

Foto: (Paul Weaver, Nettavisen)

Reaksjonene er mange etter at Anders Behring Breivik for første gang lot seg fotografere.

06.02.12 21:53

Mandag like etter klokken 12.30 ble terrorsiktede Anders Behring Breivik ført inn i rettssalen i Oslo tingrett, der han ble fremstilt for videre varetektsfengsling.

For første gang etter terrorangrepene hadde han sagt ja til å fotograferes og filmes, og reaksjonene har ikke latt vente på seg på Twitter etter at bildene ble kringkastet direkte på tv og på nett.

«Ble kvalm av å se #ABB entre retten #smilende. Det #monsteret burde vært iført hette over hodet under hele fengslingsmøtet!», skriver Terje Bratland, som var initiativtakeren til rosemarsjen i Oslo etter 22. juli.

- Det er ille og opprørende for de pårørende å se dette. Settingen ble helt feil og det var en stor belastning at han både smiler og hoverer slik under fengslingsmøtet. Denne direktesendingen og hans opptreden gjør dette bare vondt verre for de pårørende og de overlevende. Det var grunnen til at jeg skrev det jeg skrev, sier Bratland, som ønsker å utdype kommentaren sin ovenfor Nettavisen.

Les også: Lo av Breivik i retten

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Junge, Heiko

- Jeg blir litt kvalm
Breivik hadde på seg en sort dress og blått slips, smilte og var iført håndjern da han kom inn i rettssalen. Han satte seg rolig på sin plass og kikket seg rundt. Idet han satte seg, tok han opp et ark fra lommen.

Kjendisblogger Trine Grung skriver at hun ble kvalm av å se Breivik.

«gulp. Han glisete....koste seg tydelig. ÆSJ...smil om munnen og smilte til pressen #ABB Jeg blir litt kvalm kjenner jeg», skriver Grung på Twitter.

Andre påpeker at Breivik er «helt alene».

«Ingenting kan usynliggjøre ondskapen i dag, men vi er sammen mot den. Vi kan gråte, savne og trøste hverandre. Han er helt alene», skriver Ina Libak, nestleder i AUF i Akershus.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Alexander Winger/Nettavisen

- Vi lar oss ikke true
AUF-leder Eskil Pedersen skriver at de ikke lar seg true til taushet.

«AUF lar seg ikke true til taushet. Vi er stolte av det flerkulturelle Norge. Mangfoldet er sterkere enn noen gang før!», skriver Pedersen på Twitter.

Forfatter Anne Holt skriver følgende:

«Å la ABB bli hørt og sett av alle i et rettsmøte, er ikke å gi noen en talerstol. Det er å henvise ondskapen dit den hører hjemme. Rettssal», skriver Holt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Fengslingsmøtet var over i løpet av en halv time. Kjennelsen kom senere mandag ettermiddag, der det ble kjent at terrorsiktede Anders Behring Breivik må sitte i varetekt fram til saken kommer opp for retten 16. april.

Det er stor grad av sannsynlighet for at han vil begå nye straffbare handlinger hvis han blir løslatt, slår retten fast.

Dette var det første fengslingsmøtet etter at Anders Behring Breivik ble erklært utilregnelig. Tingrettsdommer Wenche Fliflet Gjelsten fastslo at det ikke var nødvendig for retten å ta stilling til sakkyndigrapporten eller hva slags rettssak Breivik får.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.