*Nettavisen* Nyheter.

Det neste døgnet blir det skikkelig vått

VÅTT I VEST: Slik skal det se ut sent fredag kveld i 23-tiden. Det neste døgnet kan det komme så mye som 90 millimeter nedbør enkelte steder. Foto: Meteorologisk institutt

Finn frem støvlene - meteorologen har sendt ut obs-varsel for de neste 24 timene flere steder i landet.

23.10.14 14:31

Hele torsdag og første del av fredag er omfattet av advarselen fra Meteorologisk insitutt.

På begynnelsen av dagen torsdag er det også ventet stiv til sterk kuling i Hordaland. Både vinden og regnet skal fortsette fredag, før det etter hvert blir en overgang til enkelte regnbyger, skriver Bergensavisen.

Mest regn i Stølsheimen
– Bergen ligger an til å få kanskje rundt 30-50 millimeter nedbør, sier meteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Vervarslinga på Vestlandet til BA.

Makssonen ligger i Kvamskogen, Stølsheimen mellom Hordaland Sogn og Fjordane, og sør og vest for Folgefonna.

– Dette er steder hvor det ofte kommer mye nedbør. Ellers i fylket er det ventet mellom 30 og 60 millimeter. Men for all del, det blir vått rundt Bergen, Voss, Odda og Askøy også. Det blir ruskevær, og en skikkelig høstdag.

Nytt OBS-varsel til helgen
Slik prognosene ser ut nå, ligger det an til et nytt obs-varsel til helgen.

– Spesielt på søndag er det ventet mye regn igjen, med lokalt store regnbyger. Vi ligger an til et nytt obs-varsel for Vestlandet sør for Stadt, sier Fagerlid.

Sjekk været der du er her!

I Bergen blir det vått og mye vind på søndag.

– Det blir ruskevær fra lørdag ettermiddag til søndag ettermiddag. Ikke noen grunn til å planlegge noen store utflukter utendørs, med andre ord.

Temperaturen i Bergen vil ligge på mellom 12 og 13 grader. Mye regn, og foreløpig ingen antydning til vinter oppsummerer perioden fremover. Årsaken er pålandsvind.

– Det kommer mild og fuktig luft fra Atlanterhavet. Det har kilt seg fast nå, sier Fagerlid.

Også vått på Østlandet
Det er også sendt ut OBS-varsel for Østold, Oslo og Akershus.

Torsdag og fredag blir det mye regn. Lokalt kan det komme 40-60 millimeter i løpet av 24 timer.

Fare for jordskred på Østlandet
Det er fare for jordskred som følge av store nedbørsmengder på Østlandet det kommende døgnet. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har satt aktsomhetsnivået til nest høyeste nivå.

Torsdag utstedte NVE jordskredvarsel med aktsomhetsnivå 3 (oransje) for hele eller deler av fylkene Oslo, Akershus, Østfold, Hedmark, Oppland og Buskerud.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det har kommet mye regn på Østlandet i det siste, og mer er i vente. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)


«Det ventes fortsatt regn, i tillegg til det som allerede har kommet. Grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken er høy. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt. Rensing av dreneringsveier og stikkrenner anbefales,» lyder tekstvarselet som ligger ute på varsom.no. Faregrad 3 betyr at «det ventes flere store og små jordskred og/eller sørpeskred».

I tillegg til jordskredvarselet er det utstedt flomvarsel på nivå 2 (gult) for de samme fylkene, samt Vestfold og Telemark. I tekstvarselet som følger med, heter det at det ventes «vedvarende og mye nedbør», noe som vil føre til økende vannføring i elver og bekker.

Slik rammer vinterkulda i Øst-Finnmark
Stengte veier, storm og ising på fartøy, melder Finnmarken.

En liten storm traff Øst-Finnmark onsdag kveld, og vinden er fortsatt sterk. Kastene kommer opp i 25 til 30 sekundmeter enkelte steder. Natt til torsdag ventes full storm på kysten vest for Vardø.

Lebesby og resten av kysten lengre nord får stiv kuling opp til 15 sekundmeter.

Sør-Varanger slipper billigere unna. Brisen kommer opp i ti sekundmeter rundt Kirkenes. Inn i landet, ved Tana bru, vil folk merke laber bris det neste døgnet.

Klikk på bildet for å forstørre.

UVÆR: Stormen treffer særlig hardt lengst øst, men også Vadsø og mer skjermede samfunn merker vinden. Bildet er tatt tidligere. Foto: Henriette Baumann (Finnmarken)


Moderat ising på fartøy kan forventes. Det melder yr.no.

Taket forsvant
På Melkøya utenfor Hammerfest rev vinden deler fra et tak av et midlertidig kontorbygg.

– En del veggplater hadde blitt revet bort. Vi har hjulpet til med å få de ansatte i sikkerhet, sa fungerende brannsjef Arild Johansen ved Hammerfest brannvesen til Finnmark Dagblad.

Ingen på anlegget ble skadet mens den sterke vinden herjet, ifølge kommunikasjonsrådgiver på Statoil Hammerfest LNG, Therese Bang Larsen.

– Det er sterk vind her og effektive tolv minusgrader. Arbeiderne som satt i kontorbygget og de som jobbet i nybyen har blitt sendt hjem. Vi har sikker og stabil drift på anlegget, sa Larsen onsdag.

Flere båtruter i Vest-Finnmark var onsdag innstilt. Ingen kanselleringer er meldt torsdag.

Her kan du holde deg oppdatert på værfronten:

HTML EMBED
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));


Les flere saker i Bergensavisen og Finnmarken


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.