RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
SYRISKE FLYKTNINGER: Syriske flyktninger fotografert i Tyrkia 18. juni 2015. Millioner av mennesker har flyktet fra Syria på grunn av urolighetene i landet.
SYRISKE FLYKTNINGER: Syriske flyktninger fotografert i Tyrkia 18. juni 2015. Millioner av mennesker har flyktet fra Syria på grunn av urolighetene i landet. Foto: Bulent Kilic (Afp)

Det norske folk vil ta imot syriske flyktninger

Et klart flertall av det norske folk ønsker syriske flyktninger velkommen.

Etter forrige ukes debatt om folkeavstemming om flyktningespørsmålet, tok Nettavisen spørsmålet til det norske folk gjennom Ipsos MMI.

Mens Nettavisens lesere ønsket folkeavstemning om spørsmålet, sier folket nei. Du kan lese mer om det lenger nede i artikkelen, og på bloggen til Gunnar Stavrum: Sannheten om folkets mening

Klart ja
Fredag blir spørsmålet behandlet i Stortinget. De norske partiene har allerede blitt enige om å ta imot flyktninger.

I spørreundersøkelsen gjennomført av Ipsos MMI for Nettavisen, har det norske folk svart hva de mener, gjennom et representativt utvalg på 1006 personer.

På spørsmålet om Norge skal ta mot 8.000 syriske flyktninger i løpet av tre år, svarer 52 prosent at de er «meget enig» eller «ganske enig».

35 prosent av de spurte sier seg «litt uenig» eller «meget uenig» i at Norge skal ta imot 8000 syriske flyktninger. 10 prosent svarte at de verken er enige eller uenige, mens to prosent ikke visste.

Flest kvinner
Mens 60 prosent av kvinnene ønsker å ta imot syriske flyktninger, ønsker bare 45 prosent av mennene det samme. 

KLIKK FOR STØRRE VERSJON: Spørreundersøkelse gjennomført av MMI Ipsos for Nettavisen.

Ipsos MMI stilte også spørsmålet: 

«Støtter du kravet om å avholde folkeavstemning om vi skal ta mot syriske flyktninger til Norge?»

65 prosent svarte altså «nei» på spørsmålet, mens 35 prosent svarte «ja». Her var det ingen forskjell i avstemmingen mellom menn og kvinner, men holdningen til folkeavstemming ble mer og mer lunken med alderen.

Resultatet står i kontrast til det Nettavisens lesere svarte på den uhøytidelige spørreundersøkelsen som Nettavisen publiserte sist uke. 246.000 personer har stemt på denne undersøkelsen. 56 prosent av leserne ønsker folkeavstemming.

Les: Bør vi ha folkeavstemning om å ta imot Syria-flyktninger?

Les: Nettavisen ba om lesernes mening - skapte massivt kok på nettet

I aldersgruppen 25 til 39 år ønsket 38 prosent folkeavstemming, mens bare 29 prosent ønsket det i aldersgruppen 40 til 59 år. I gruppen 60 pluss, ønsket bare 28 prosent folkeavstemming.

KLIKK FOR STØRRE VERSJON: Spørreundersøkelse gjennomført av MMI Ipsos for Nettavisen.

Stortinget enig
Et bredt flertall på Stortinget ber fredag regjeringen om å meddele FN at Norge er rede til å motta inntil 8.000 Syria-flyktninger. Samtidig skal situasjonen evalueres neste høst, i forbindelse med statsbudsjettet for 2017, skriver NTB.

Representantforslaget, som vil bli vedtatt mot SVs og Frps stemmer, åpner for at antallet FN-flyktninger som er ment å komme til Norge i 2017, nærmere bestemt 3.000, kan bli justert på bakgrunn av fire kriterier.

Kommer ikke før 2016
Blant disse er kommunenes evne og mulighet til å bosette flyktninger samt antallet som venter på bosetting i norske mottak. Status for asylanttilstrømmingen til Norge siden avtaleinngåelsen skal også tillegges vekt.

Stortingsflertallet erkjenner også at mange av overføringsflyktningene på tilleggskvoten for 2015 «reelt sett ikke vil ankomme Norge før i 2016». Forklaringen på dette er at prosessen rundt utvelgelse og uttak av flyktninger minst tar fire til seks måneder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere