Gå til sidens hovedinnhold

Det planlagte drapet på Kim Wall

Jeg lurer på hva Kim Wall tenkte da hun befant seg i ubåten. Under vann. Uten mulighet til å flykte.

Da Peter Madsen plutselig tok av seg masken, og stod frem som det monsteret han egentlig er. Da det gikk opp for henne at han hadde til hensikt å drepe henne.

Tenkte hun på hvor godt livet hadde vært frem til hun takket ja til invitasjonen fra ubåtkapteinen noen timer tidligere? Tenkte hun på hvor lykkelig hun da hadde vært sammen med kjæresten denne solfylte sommerkvelden i København? Tenkte hun at nå var det ikke lenger en fremtid?

Den tidlige tiltalen

Jeg var sikkert ikke den eneste som stusset litt over at dansk politi så tidlig reiste tiltale mot Madsen for overlagt drap. Etter hvert som kroppsdelene til Wall ble funnet i havet, var det ikke lenger noen tvil om at Madsen hadde løyet i sine forklaringer, og at han mest sannsynlig hadde drept den unge kvinnen. Men kunne ikke drapet ha skjedd i affekt, ved at hun kanskje hadde avvist hans seksuelle tilnærmelser, tenkte jeg i mitt indre.

Den endelige tiltalen

Nå er tiltalen tilgjengelig, og det fremkommer sjokkerende opplysninger om hva politiet mener Madsen har utsatt Wall for. Politiet mener Madsen hadde planlagt drapet i detalj, siden han hadde hatt med seg sag, kniv, skrujern, stropper, strips og rør om bord i ubåten.

Ifølge tiltalen ble Wall stripset fast mens hun levde. Madsen begynte så å mishandle henne med slag og knivstikk, før hun ble drept. Hun ble blant annet stukket i underlivet med en skarp gjenstand flere ganger.

Kim Walls ufattelige lidelser

Jeg kjenner at disse opplysningene gjør meg både opprørt og kvalm. Det blir derfor vanskelig i det hele tatt å tenke på hvilke lidelser den unge kvinnen måtte gå gjennom, før livet hennes ebbet ut. Og når skjedde det? Etter noen minutter? Eller kanskje varte torturen i mange timer? Sannheten får vi aldri vite, for Madsen vil fortsette å lyve om hendelsesforløpet. Ingen er mer løgnaktige enn psykopatene.

Mannen som hater kvinner

Alle psykopater hater ikke kvinner, men det gjør utvilsomt den danske ubåtkapteinen. Kvinnehatet hans må rett og slett være formidabelt. Vi har av politiet fått vite at det på Madsens pc ble funnet opptak av kvinner som ble myrdet. Og skadene han skal ha påført Wall (mens hun var i live?), er av en slik karakter at de vitner om underliggende, perverterte og aggressive impulser rettet mot kvinnekroppen.

En sadist i aksjon

Det at han stripset fast hennes ben, armer og hode, slik at hun virkelig ble tilgjengelig for torturen han skulle utsette henne for, tyder på at han er en ekte sadist; en som nyter å påføre andre smerte eller ydmykelse. Ingen utfører mer vold enn psykopatene. Ingen utfører mer sadistisk vold enn dem. Madsen nøt utvilsomt det å kunne påføre den hjelpesløse kvinnen livstruende skader ved hjelp av stikkvåpenet. Eller var det selve parteringen han hadde størst glede av?

En dansk Ted Bundy?

Han minner meg om den amerikanske seriemorderen, Ted Bundy, som tilstod å ha drept 30 kvinner, men som sannsynligvis hadde drept over ett hundre i tidsrommet 1974-1978. Bundy opererte i flere amerikanske delstater, noe som gjorde at han kunne holde på så lenge uten å bli tatt.

Kvinnene han angrep, ble slått i svime, før de ble fraktet til bortgjemte steder. Der bandt han dem fast, utsatte dem for grove seksuelle overgrep, og slo dem ihjel. Han ble arrestert i 1978, men klarte å rømme fra fengselet.

For virkelig å markere sitt kvinnehat, avsluttet Bundy sin karriere som seriedrapsmann ved å snike seg inn på et studenthjem for kvinner i Florida, og der ved hjelp av et balltre og en kniv gyve løs på fem unge kvinner som lå og sov i sengene sine. To av disse døde umiddelbart av skadene de ble påført. Like etter bortførte og drepte han en ung jente.

Er han en seriemorder?

Jeg har i et tidligere innlegg om Madsen stilt spørsmål om dette virkelig kan være hans første drap. Dette fordi jeg stusset over at han parterte liket, og at han bare noen timer senere fremstod som spøkende, avslappet og jovial i møtet med politiet og pressen.

Når jeg nå leser om forberedelsene til selve drapet, vil det nesten være rart om han ikke har drept mennesker før. Dansk politi skal ha undersøkt om han kan settes i forbindelse med uløste drapssaker eller forsvinninger, uten at man så langt har kunnet påvise noen slike forbindelser.

Som vi vet, ble Madsen for mange år siden mistenkt for å stå bak et parteringsdrap på en japansk student i København i 1986. Den gangen ble det parterte liket funnet. Hvis det virkelig var Madsen som stod bak det drapet, tenker jeg at han nok sørget for at de neste ofrene ikke skulle bli oppdaget.

Det er mange kvinner som forsvinner

Han hadde for øvrig aldri i sin villeste fantasi kunnet forestille seg at likdelene til Kim Wall skulle kunne plukkes opp i fjæra eller fra havbunnen. Selv var han overbevist om at han hadde gjennomført den perfekte forbrytelse. Og hadde man ikke funnet torsoen til Wall, ville nok ikke Madsen blitt tiltalt for drap.

Hvis han har drept tidligere, hvem er det i så fall han kan ha drept? Det blir selvfølgelig spekulasjoner, men det kan ha vært utenlandske prostituerte eller hjemløse kvinner. Hvert år forsvinner det et ukjent antall kvinner rundt omkring i Europa, og mange av disse dukker aldri opp igjen.

Omsider var stunden kommet

Men skulle dette likevel være hans første drap, så var det i hvert fall noe han hadde gledet seg til, og ventet på, i mange år. I ventetiden måtte han kanskje nøye seg med å drepe dyr? Flere av de mest kjente seriemorderne begynte sin karriere med nettopp dyredrap.

Jeg var for noen år siden sakkyndig i en straffesak mot en ung mann som var tiltalt for å drepe katter. Han hadde i samtaler med meg innrømmet at hans store drøm var å kunne drepe et menneske. Han måtte bare være sikker på at han ikke ble tatt for drapet. Dette gjentok han forøvrig i retten, og ingen som hørte ham si det, var i tvil om at han mente det.

Jeg måtte den gangen ta inn over meg at det faktisk vandrer en del personer rundt i samfunnet, som bare venter på at det skal dukke opp den riktige anledningen til å drepe et menneske. Og som i mellomtiden må nøye seg med å drepe katter.

Peter Madsen trodde han fikk sin anledning idet Kim Walls steg om bord i ubåten hans. Joda, han fikk sitt etterlengtede drap. Men han slapp ikke unna med det. Han ble felt av sin grandisositet - psykopatens achilleshæl.

Følte de seg sveket av sine mødre?

Er det i det hele tatt mulig å forklare det kvinnehatet enkelte menn legger for dagen? Det er sikkert flere faktorer som spiller inn, men forholdet til moren vil nok for noen stå i en særstilling. Ted Bundy vokste opp i den tro at besteforeldrene var hans foreldre, og at moren var en storesøster. Hvordan han reagerte da "storesøsteren" avslørte at hun var hans egentlige mor, vites ikke. Det ville vel ikke vært en helt urimelig reaksjon om han følte seg litt sveket.

Da Peter Madsen var seks år gammel, skilte foreldrene hans seg. Han ble boende hos far, og fikk kun lov til å treffe sin mor en gang i året. Sannsynligvis ble han av sin far indoktrinert til å tro at det var moren som ikke ville treffe ham. At det var moren som avviste ham. I så fall følte han nok at det var moren som var svikeren.

Så kan man jo spekulere i om det å føle seg sveket - innbilt eller reelt - av sin mor, i neste omgang kan skape en aggresjon mot kvinner generelt.

Filmet han seansen?

Når det gjelder drapet på Kim Wall, så er jeg overbevist om at Madsen filmet hele seansen. Jeg er helt sikker på at alt fra torturen til parteringen finnes på en minnebrikke. Alt annet vil være direkte ulogisk.

Den detaljerte planleggingen måtte også innbefatte filmplaner. Aldri i livet om han ikke sørget for å gå i land med et trofe, og ville ikke en slik film være det største trofeet han kunne tenke seg? Ville ikke nettopp det å besitte en slik film føre til en voldsom økning av hans status og anseelse i gruppen av likesinnede kvinnehatere?

Ulike straffer

Ted Bundy ble dømt til døden, og han ble stekt i den elektriske stolen i Florida State Prison i 1989. Nå skal kanskje Madsen være glad for at dødsstraff ikke er en straffereaksjon i det danske (eller europeiske) rettssystemet. Han kan i verste fall risikere å få en livstidsdom. En slik straff innebærer imidlertid at han kan søke om prøveløslatelse allerede om tolv år. Tolv års fengsel for det han gjorde mot Kim Wall!!!

Ikke rare straffen, spør du meg. Kim Walls etterlatte vil aldri få henne tilbake, men de forventer selvfølgelig at drapsmannen får en straff som står sånn noenlunde i forhold til forbrytelsens alvorlighetsgrad.

Skal disse forventningene innfris, bør det være innlysende at tolv års fengsel ikke er en tilstrekkelig straffereaksjon.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken