Det skjer hver påske: Finner du denne karen i hytta di kan du være i trøbbel

Slike eldre hytter i skogen er mest utsatt for besøk av skadedyr. Tar du noen forholdsregler kan du nyte skogens ro uten bekymringer, sier Trond Stormo i skadyrbekjempingsfirmaet Aktiv Nord

Slike eldre hytter i skogen er mest utsatt for besøk av skadedyr. Tar du noen forholdsregler kan du nyte skogens ro uten bekymringer, sier Trond Stormo i skadyrbekjempingsfirmaet Aktiv Nord Foto: Berit Roald (Scanpix/Folkehelseinstituttet)

Aktiv Nord opplever hver påske stor pågang av folk med skadedyr på hytta.

22.03.15 16:55

(NORDLYS.NO): Fuglelopper kan gi deg en ubehagelig start på påskeferien. Har du i tillegg mus på besøk kan det gå deg riktig ille...

Skadedyrbekjempingsfirmaet Aktiv Nord as opplever hvert år rundt påske stor pågang av folk som har kommet til vinterstengt hytte, fyrt opp varme og oppdaget både museskitt inne og at man får stikk og det klør når man så legger seg.

- Det er nok mange som har hatt loppene på besøk, opplevd ubehag, men ikke skjønt hva som forårsaket plagene, sier Trond Stormo, som til daglig jobber i Aktiv Nord, til Nordlys.

- Dersom du våkner opp med noe som minner om myggstikk, og det er vinter ute, er sannsynligheten stor for at du har fuglelopper i hytta. Den gode nyheten er at det går an å bli kvitt dem, og at du med enkle tiltak kan forebygge problemet, sier Stormo.

LES OGSÅ: Disse blodsugerne er på frammasj i Norge

Drep dem med Radar

- Dersom du har slike lopper i hytta, vil det normalt kunne løses med bruk av litt Radar-spray. Det tåler de ikke. De vil heller ikke overleve lenge i ei oppvarmet og tørr hytte. Så etter noen dager vil problemet være løst. Men da har kanskje loppene terrorisert familien gjennom ei hel helg.

LES OGSÅ: Her ligger det en hytte

Drikker blod

- Loppene må drikke fugleblod for å kunne formere seg. De prøver seg imidlertid på alt som puster og beveger seg. Derfor får også mennesker stikk. Dette er dyr som gjerne holder til i fuglereir, og dersom reiret er i, eller rett i nærheten av hytta, kan de søke inn i hytta di.

- De fleste synes det er trivelig å ha fuglereir rundt hytta. Dessuten bidrar fuglene til å holde insekter i sjakk. Du bør imidlertid passe på at reirene ikke kommer altfor nære. Setter du opp fuglekasser bør du holde en avstand på 20-30 meter til hytteveggen, sier Stormo.

Mus kan bety stortrøbbel

Mens loppene er relativt uskyldige kan problemene tårne seg opp dersom musa stikker innom.

- Det er særlig litt eldre hytter av den klassiske sorten som er utsatt. For 4 år siden måtte vi bryte opp hele gulvet på familiehytta i Bardu. Naboen rev hele hytta si. Begge steder var det mus som hadde ansvaret for skadene. Fra vår hytte bar vi bort en hel søppelsekk med muselort som vi hadde feid sammen under gulvet, sier Stormo.

- Dersom du oppdager at det er museaktivitet i eller ved hytta anbefaler jeg feller, gjerne ladet med peanøttsmør i stedet for Disney-varianten med gulost. Bruk ikke gift. Mus som blir syke av gift gjemmerseg gjerne bort i vegger og gulv for å dø, Da kan du bli plaget av liklukten i lang tid. Dersom det er flere mus som kreperer, kan det bli riktig ille, sier Stormo.

Fant stinkende mår i hyttegulvet

- Husk også på at mus er mat for andre dyr. Jeg kjenner en som fant en død mår under hyttegulvet da han brøt det opp for å finne ut hva som luktet.

Han anbefaler ellers hytteeiere å studere forsikringene sine nøye.

- Det er store forskjeller mellom selskapene når det gjelder erstatning for skader utført av skadedyr. Er du uheldig, kan det bli riktig dyrt, sier Stormo.

Les flere saker fra Nordlys her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.