Gå til sidens hovedinnhold

Det startet med et tun

Oscersgate/Behrensgate Vel oppstod når Arnfinn Ree valgte å vedlikeholde et tun.

FROGNER: Oscarsgate/Behrensgate Vel ble startet opp i 2002. Dannelsen av dette vellet har en unik bakgrunn. Et gjenngrodd tun, surr fra kommunen og ryddende initiativ fra Arnfinn Ree fikk vellet på bena.

Gatetunet som ligger i krysset Oscarsgate/Behrensgate var gjengrodd og forsøplet. Hverken kommunen eller bydelen klarte å få gjort noe. Bydelen fikk heller ikke igang beboerne, forteller Ree.


Opprydding av tun og tull

Han begynte selv å beskjære trær og rydde bort søppel, men fant raskt ut at han ikke klarte hele jobben alene.

Det lå mengder med ved og greiner etter all ryddingen som jeg ikke hadde sjans til å få bort, sier han.

Ree tok først kontakt med Friluftsetaten for at noe skulle bli gjort. Der var det ikke lett å få hjelp. Deretter gikk forsøket til kommunen og bydelen, noe som fikk ballen til å rulle.

Egentlig var det kommunens feil som ikke tok ansvar, sier Ree.

På samme tidspunkt luftet to av naboene ideen om at et vel måtte på bena. Kjell Hoel ble mannen som tok initiativet til å opprette Oscarsgate/Behrensgate Vel.

Dermed ble ansvaret for tunet fordelt på kommune og velforeningen.

Kommunen skulle ta seg av beplantning og beskjæring. Vellets oppgaver ble å vanne og holde dugnader, sier Ree.

I tillegg er Ree engasjert av vellet for å holde tunet ryddig. Han rydder tunet en gang i uken, med lønn fra vellet.


Penger til planter og pynt

Det er fire styremedlemer i Oscarsgate/Behrensgate Vel. Jo Sirum er styreleder og har vært det i omkring fire år. Tilsammen 12 boliggårder, med tilknytning til tunet, er medlemmer, i tillegg til Den Franske Skolen. Kontigenten ligger på 50 kroner per boenhet.

Disse pengene brukes til vedlikeholdet av tunet. Blant annet planting av både løk og blomster, søppelrydding og annet arbeid, sier Ree.


Sikkerhet er viktig

For vellet er fokusen på tunet og de jobber ikke med noen andre saker for tiden.

Men vi har fått til mye, sier Ree.

Vellet fikk Hafslund til å sette opp en ekstra lyktestolpe på stedet, samt et søppelpunkt. I tillegg fikk vellet gjennomslag for å trygge barneparken som ligger ved siden av tunet.

Jeg så at det ikke var trygt for barna der. Nå er det både nye gjerder og leker på stedet. Selv om fokuset er på tunet, dreier det seg også om sikkerhet. Lys, søppel, vedlikehold og sikkerhet, avslutter Ree.

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud