RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Det stormer rundt Crews Mindoro-prosjekt(Ny)

Sist oppdatert:
Gruveselskapet Crew Gold møter nå stor lokal motstand mot nikkelprosjektet Mindoro etter at de fikk tilbake produksjonslisensen tidligere i år. Crew-sjefen er ikke bekymret
Nytt: Kommentarer fra Crew-sjef Jan A. Vestrum

Ifølge vestresidens ukesavis Ny Tid skal den lokale befolkningen, sammen med både guvernør, kirken og en rekke organisasjoner, ha organisert en kampanje mot Crews planer om gruvedrift på den filippinske øya Mindoro.

- De som var imot for tre år siden er de samme som er i mot i dag. Vi kjenner oss ikke igjen i det virkelighetsbilde de beskriver, sier konsernsjef Jan A. Vestrum i Crew til iMarkedet fredag.

Det var den 24. mars i år at Crew kunne melde at den filippinske presidentens kontor hadde opphevet vedtaket fattet av miljøverndepartementet i juli 2001 om å inndra konsesjonen på Mindoro. Crew har i den forbindelse satt full fart på en utvikling av prosjektet og jobber både med en gjennomføringsstudie og med å finne industrielle partnere.

Selskapet har imidlertid snakket lite eller ingenting om den lokale og politiske risikoen i prosjektet i oppdateringene i forbindelse med at de fikk lisensen tilbake.

Vil være støy

Overfor Ny Tid innrømmer imidlertid Vestrum at lokal motstand kan legge prosjektet dødt.

- Støyen vil vedvare og blir ikke borte, men det er en liten gruppe aktivister som det ikke nytter å diskutere med. De har bestemt seg for at de er i mot gruvedrift, sier Vestrum til iMarkedet.

Vestrum sier at verken han eller selskapet er bekymret for at protestene skal ende med noe stopp for prosjektet.

- Det kan hende vi vi må gå noen ekstrarunder og det er viktig for oss å få med de lokale, sier Vestrum.

Ny Tid opplyser i artikkelen at øya har vedtatt et moratorium mot gruvedrift i området for en periode på 25 år.

- Det er kun et symbolsk moratorium og har ingen juridisk verdi, sier Vestrum til iMarkedet.

Har blitt villedet

Vestrum hevder imidlertid overfor Ny Tid at motstanden mot selskapets gruveprosjekt hadde sin bakgrunn i at lokalbefolkningen var blitt "villedet av folk med en annen agenda". Dessuten mener Vestrum at lokalmyndighetene nå var i ferd med å endre syn og bli mer positive til Crews planer, skriver Ny Tid.

- Vi har vært der nede i en uke nå , og vår sjefsgeolog har tilbrakt mye tid er nede i det siste, og han kjenner seg ikke igjen i det bilde som motstanderne beskriver, sier Vestrum.

Børsen ser på saken

Oslo Børs har etter henvendelser fra Ny Tid fattet interesse for saken, og vurderer nå om Crew har gitt all informasjon i forbindelse med at de fikk lisensen tilbake.

- Vi har saken til vurdering, men den er helt fersk for oss, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs til iMarkedet.

Vestrum sier at han så langt ikke har mottatt noen henvendelse fra Oslo Børs.

Bred motstand

Ny Tid skriver i en artikkel av 29. mai i år at avisen sitter med en fersk protesterklæring undertegnet av guvernøren og ordførere i Oriental Mindoro, provinsen på den delen av øya hvor nikkelprosjektet etter planen skal legges.

– Jeg kan ikke kommentere noe jeg ikke har sett. Vi får se hva tiden vil vise. Hvis enkeltpersoner, til dels meget privilegerte, i denne tidlige fasen av prosjektet, har bastante negative oppfatninger må man spørre seg om motivene, sier Vestrum til Ny Tid.

– Vi er ikke ferdig med feasability studiene av prosjektet. Det er derfor ikke bestemt i detalj hvordan det kommer til å bli. Alt vi ber om er at vi får gjort ferdig studiene, så folk kan ta stilling til fakta, sier Vestrum videre.

Dette presiserer Vestrum også overfor iMarkedet. Han sier til iMarkedet at de, når gjennomførbarhetsstudien er klar, vil begynne arbeidet med å presentere prosjektet for politikerne og representanter fra sentralt til lokalt nivå.

Crews administrerende direktør innrømmer overfor Ny Tid at det faktisk er flere som nå har underskrevet erklæringen mot Mindoro Nickel Project, som tidligere ble regnet som tilhengere av prosjektet.

Det er organisert en egen paraplyorganisasjon som samler motstanden mot prosjektet. I en pamflett gjør guvernøren Bartolome L. Marasigan klart at han vil lede kampen for å få stoppet prosjektet.

Tvil om produksjonslisensen

Ifølge Ny Tid er det også en viss tvil rundt den faktiske tilbakelevering av produksjonslisensen, den såkalte MPSA'en. Crew har informert markedet om at vedtaket ved presidentens kontor, hvor de opphever miljøverndepartementets vedtak, betyr at lisensen ble gitt tilbake.

Ifølge Ny Tid viser en kopi av kansellering at MPSA'en er sendt tilbake til miljøverndepartementet for "passende høring og undersøkelser".

I tillegg står det også at kanselleringen ikke betyr at det ikke finnes faktiske og legale grunner som støtter opp under DENRs tidligere tilbaketrekking av Crews MPSA. Presidentens kontor skal ha grepet inn fordi DENR ikke har fulgt riktig prosedyre, heter det.

Crews advokater opplyser imidlertid til Ny Tid at det var en klagefrist på 15 dager på resolusjonen fra presidentens kontor.

– Men DENR innklaget aldri omgjørelsen og vi er derav av den oppfattning at vi er tilbake til den status vi hadde før MPSA’en ble kansellert, det vil si at vi kan operere på normal måte. Vi kan ikke se at brevet fra presidentens kontor gir åpning for noen annen konklusjon. At det i en setning i presidentens brev sies noe slik, som at man ikke kan se bort fra at noen av de miljømessige innsigelsene kan være berettigede, er helt opplagt. Det er jo nettopp dette en feasibilty studie skal avdekke og diskutere, og derigjennom være basis for om man får myndighetenes tillatelse til å bygge prosjektet, sier Vestrum til Ny Tid, og synes at motstandernes tolkning er underlig.

Vestrum opplyser til iMarkedet at selskapet har sjekket det juridiske meget nøye.

Avhengig av lokal godkjennelse

Selv om Crew nå har fått tilbake produksjonslisensen så må prosjektet gjennom flere runder før det eventuelt ser dagens lys.

Når en gruveplan er lagt frem vil selskapet igjen måtte søke miljøverndepartementet om de nødvendige godkjennelse, blant annet miljølisens.

I tillegg må prosjektet få såkalt sosial aksept, noe som betyr at prosjektet må ha lokal støtte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere