*Nettavisen* Nyheter.

Friske meninger

Det største kommunikasjonsproblemet er at vi ikke lytter for å forstå. Vi lytter for å svare

 

Turid Torbergsen. Foto: (Ålgård Fotostudio)

I Nettavisen 25. september skriver redaktør og kommentator Erik Stephansen at vi bør innføre raushetsplikt i den offentlige debatten. Det har han helt rett i.

Av Turid Torbergsen, daglig leder i TCI - The Coaching Institute

Vi bør også ivareta fagetiske prinsipper når vi hevder vår mening.

Vi ser en tiltagende netthets i svært mange samfunnsmessige- og politiske debatter, og det ser ut som at klima er et tema som særlig utløser hatretorikk og behovet for å sette diagnostiske merkelapper på motparten.

I klimasaken - og andre saker - er det viktig at alle sider kommer fram. Som regel er det da vi finner de beste løsningene. Det er ikke riktig at VGs kommentator skal kalles for «idiot» og «sviker» på sosiale medier. Imidlertid er det heller ikke riktig at psykiater Fred Heggen karakteriserer Greta Thunbergs mor som «høy på seg selv», «lidenskapelig opptatt av seg selv og sin karriere», en «navlebeskuende mor» og insinuerer at hun er en narsissist. Dette kan neppe kalles for hverken raust eller fagetisk forsvarlig.

Under her kan du lese Erik Stephansens kommentar.

Vi kan alle la oss friste til å slå om oss med negative karakteristikker og diagnostiske merkelapper, i møte med de vi er uenige med eller ikke liker. Det kan være skadelig nok når vi gjør det i den private sfære, men gjør vi det i en offentlig kontekst så får det helt andre konsekvenser.

Når vi er for eller mot en sak, så er dette en refleksjon av våre grunnleggende verdier og vår modell av verden. Er det i tillegg noe vi brenner for, så kan det noen ganger være vanskelig å skille person og sak. I kampens hete mister vi evnen til å lytte og reflektere. Nyansene i det som blir sagt blir ikke oppfattet, og vi forvrenger, generaliserer og utelater informasjon slik at det passer inn med vår virkelighet.

Hvem som har rett og hvem som har feil, er i mange tilfeller vanskelig å avgjøre. Svært ofte har vi alle rett, på hver vår måte og fra hvert vårt ståsted.

Debatter og uenighet kan bidra til destruksjon, men også til ekspensjon. Det siste forutsetter at vi blir flinkere til å lytte enn å snakke.

Som Stephen R. Covey så klokt har sagt: «Det største kommunikasjonsproblemet er at vi ikke lytter for å forstå. Vi lytter for å svare».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.