Odd Harald Hauge er styreformannen i selskapet bak den utskjelte personsøketjenesten Iam.no – en tjeneste som har blitt hudflettet av brukere og personvernforkjempere, hengt ut i media – og Jon Bing fortalte fredag kveld i VGNett at han trodde den kunne være ulovlig.

Det samme lurer Datatilsynet på, som har sendt brev til selskapet for å få avklart en rekke faktorer på hvorvidt selskapet holder seg innenfor loven eller ikke.

Voldtektsoffer snakket ut
Det hele toppet seg fredag kveld da voldtektsofferet «Silje» stod frem i Nettavisen, og forklarte hvordan hennes hemmelige telefonnummer og adresse var tilgjengelig på tjenesten – og at det var umulig å få kontakt med selskapet for å få fjernet dette.

Frps justispolitiske talsmann har fortalt til Nettavisen fredag kveld at han mener at personer som er med å blåse hemmelige opplysninger om adresse og telefonnummer må ha et juridisk medansvar for eventuelle kriminelle handlinger som skjer som en konsekvens av at noen får tak i disse opplysningene.

Nettavisen snakket fredag kveld med Hauge – som ikke legger skjul på at reaksjonene på nettstedet har vært betydelig kraftigere enn det han hadde regnet med.

Overrasket over hatet
- At det vekker debatt skjønner jeg, og det er til og med riktig, men debatten må også gå i de riktige former. Jeg er overrasket over det utrolige hatet som noen legger for dagen, sier Hauge.

- Bare mellom 7 og 9 i dag tidlig hadde jeg fått fire drapstrusler. I tillegg renner det inn med masse andre trulser om at jeg skal passe meg og lignende som jeg bare sletter fortløpende, sier han.

Ble lammet av kampanje
Han forteller at årsaken til at personer som «Silje» ikke har fått kontakt med selskapet er det han kaller «en koordinert gruppe» som går inn for å overlesse selskapet med henvendelser.

- Hun var tilgjengelig i våre systemer i noen dager ved en feil. Når vi hadde kjørt neste oppdatering om 2-3 dager så hadde hun vært borte, sier han.

Vil ikke ha hemmelige nummer
«Silje» er nå fjernet manuelt.

- Selvfølgelig fjerner vi sånne ting. Vi er like interessert som alle andre at alle som har hemmelig nummer skal ha hemmelig nummer. Vi er ikke noen bandittvirksomhet. Men her får aktivistene takke seg selv. De noen hundre menneskene som har koordinert seg gjør det umulig å få til dette på en skikkelig måten. Denne gruppen gjør det umulig å skille mellom de 1-2-3 som har en aktverdig grunn til å bli fjernet, og alle de andre som bare spammer, forteller Hauge.

Han forteller at mange av de påstandene som har kommet med at de viser hemmelige nummer ikke har stemt, men at flere blant annet har hatt skjult nummer slik at nummeret på den som ringer ikke dukker opp i displayet når de ringer andre.

Kontaktes dag og natt
Hauge sier at gruppene har oppfordret alle til å ringe de involverte i selskapet dag og natt, og dukke opp hjemme hos dem.

- Styrken i hatet står ikke i forhold til noe annet her. Det er pussig at de som koordinerer dette på blant annet Facebook, som er personvernforkjempere, oppfordrer til å bruke alle midler for å bekjempe dette.

Har hatt juridiske vurderinger
Hauge sier at selskapet har benyttet seg av det han beskriver som noen av de flinkeste i landet på denne typen problemstillinger, og at han føler de er på trygg grunn.

- Datatilsynet har skrevet et godt brev, og vi kommer til å svare på det gjennom en grundig redegjørelse – og etter det blir det nok en dialog. Da kan det hende vi må endre på noe, men det tviler jeg på.

Usikker på om Bing er gjengitt korrekt
Hauge ønsker ikke å gå inn i en offentlig debatt med professor i rettsinformatikk Jon Bing uten at de kan snakke sammen direkte. Bing uttalte fredag i VG Nett at tjenesten kunne være ulovlig – og at den bare ble laget for å tjene penger.

- Jeg har vært journalist selv, og når journalister snakker med han så vil han helt sikkert komme med en rekke forbehold og forutsetninger, og det hopper journalister gjerne over, sier Hauge, som samtidig påpeker at Bing aldri i saken sier rett ut at tjenesten er ulovlig.

Tror uvisshet er mye av årsaken
Styreformannen mener mye av oppstyret rundt tjenesten er basert på manglende kunnskap om hva som faktisk er tilgjengelig på nettet.

- Når noen som ikke en gang har søkt på sitt navn på Gulesider, der en faktisk kan se telefonnummer og kart og lignende, ser dette hos oss så tror de jo nesten at det er noen som har vært og tatt bilde av dem. Så hisser de seg opp, går på Facebook og Twitter der de hisser seg opp, og det utløser et slags ekstremt hat, sier han.

- Når vi setter dette sammen Google-søk så blir det så voldsomt for folk, for dette er ting som de ikke har sett før, sier han.

Han synes at debatten som har bygget seg opp er interessant, men hatet som har kommet frem overrasker Hauge.

- Vi lever i en tid der folk legger ut de mest absurde, intime tingene om seg selv på internett. Kanskje tror de dette er helt privat og at det bare forsvinner – og så oppfordrer en samtidig alle til å grisebanke meg

- Må debatteres av 169 personer
Hauge var fredag i en debatt med Venstres Trine Skei Grande hos NRK. Der fortalte Grande at hun ønsket å gjøre noe med loven dersom det Iam i dag gjør er lovlig.

Dette mener Hauge at høres ut som en fornuftig arena.

- Det er nettopp valgt 169 personer, og det er 169 personer på Stortinget som må debattere hvilket informasjonssamfunn vi skal leve i.