Gå til sidens hovedinnhold

- Det var aldri noen askesky

British Airways hevder askeskyen som lammet Europa, var rent oppspinn.

Toppsjefen i det britiske flyselskapet British Airways hevder askeskyen over Europa bare eksisterte i en computermodell.

- Byråkratiet er blitt helt forrykt. Det har aldri vært noen askeskyer. Det er jeg helt sikker på. Det var bare en computermodell som sa at det var askeskyer, sa Willie Walsh under en tale i Phoenix i USA, melder takeoff.dk.

Testflyginger
- Vi flyr over hele verden, og er jevnlig i områder med askeskyer, men byråkratiet i EU hadde nå bestemt seg for denne modellen – uten å kontakte flyselskapene. I British Airways foretok vi testflyginger uten problemer, sa han.

Dette skjer samme dag som at Irland igjen har stengt luftrommet som følge av den vulkanske askeskyen fra Island.

Les også: Askesky setter igjen fly på bakken

Samtidig skal EU drøfte eventuelle erstatninger til flyselskapene etter å ha stengt det europeiske luftrommet i nesten en uke.

Kritiserer erstatningsplikt
Videre angrep British Airways-sjefen EUs regler for booking og erstatningsplikt til flypassasjerer.

- Alminnelig sunn fornuft hadde vært å suspendere en slik lov. Det var helt galt at vi ikke fikk lov til å ta ventende passasjerer med hjem, men måtte likevel gi dem erstatning når de allerede hadde en plass på flyet. Hvor er fornuften? sa Walsh.

Flyforbudet som ble innført i forrige måned, resulterte i at hundretusener av passasjerer ble askefast. I tillegg har europeiske flyselskap blitt påført enorme økonomiske tap.

Usynlig asketeppe
Vulkanen Eyjafjallajokull pumpet ut enorme mengder med aske i forrige måned, som følge av et utbrudd. Asken skal ifølge flere modellberegninger ha lagt seg som et usynlig teppe over store deler av det europeiske luftrommet.

Store mengder aske kan som kjent være farlig for jetmotorenes turbiner, som i verste fall kan resultere i motorstopp.

Kommentarer til denne saken