Gå til sidens hovedinnhold

- Det var et veldig erfarent og uthvilt crew

Norsk Luftambulanse holdt pressekonferanse om ulykken.

(Nettavisen/NTB): To mennesker omkom da et helikopter fra Norsk Luftambulanse styrtet ved Sollihøgda i Buskerud tirsdag formiddag. Ulykken skjedde da luftambulansen skulle bistå ved en trafikkulykke på stedet.

Norsk Luftambulanse bekreftet etter ulykken at de hadde mistet to av sine ansatte i den tragiske hendelsen.

- Dessverre har vi mistet to nære medarbeidere og en kollega er veldig hardt skadd, sier direktør Syver Leivstad i Norsk Luftambulanse på en pressekonferanse.

Årsaken til ulykken er ennå ikke klart. Leivstad forteller at besetningen var godt uthvilt da ulykken inntraff.

- Det var et veldig erfarent crew. De har fløyet veldig mange timer i Norsk Luftambulanse og har solid erfaring. Det var blant våre mest erfarne som dessverre var med i ulykken, sier Leivstad.

Han forteller at besetningen hadde siste oppdrag klokken 20.00 mandag kveld.

Høyspentledninger
Leivstad forteller at det ligger ødelagte høyspentledninger like ved åstedet, men han kan ikke bekrefte at høyspentledningene var en medvirkende årsak til styrten.

Leivstad bekrefter også at det var snøvær i området da tragedien inntraff, men han vet ikke om værforhold kan ha spilt inn.

Politiet i Nordre Buskerud avholder en egen pressekonferanse om ulykken klokken 15.00 i Hønefoss.

Norsk Luftambulanse har satt krisestab og iverksatt sin kriseplan. Det var tre personer om bord i helikopteret – lege, redningsmann og helikopterpilot.

Den overlevende, en 51 år gammel mann, er sendt til Ullevål sykehus med alvorlige skader. Redningsmann og pilot er ansatt i Norsk Luftambulanse, mens piloten er ansatt i helseforetakene.

Se video fra ulykkesstedet her:

HTML EMBED

Helikopteret havarerte da det var på vei til en trafikkulykke der en lastebil hadde veltet på E16 ved Sønsterudtunnelen i Hole i Buskerud. Politiet var allerede på stedet da helikopteret gikk ned.

HTML EMBED

Ikke tatt ut av drift
Legehelikopteret var av samme type som helikopteret styrtet i en pub i Glasgow i november. Ti personer mistet livet i denne ulykken.

Årsaken til styrten i Glasgow er ikke kjent, men det britiske selskapet Bond Aviation satte hele sin flåte av Eurocopter EC135-helikoptre midlertidig på bakken etter ulykken.

De norske helikoptrene er imidlertid ikke tatt ut av tjeneste.

- I forbindelse med Bond-ulykken har vi gjennomgått våre prosedyrer og tatt de testene som fabrikken og myndighetene påla oss, uten at vi fant noen hendelser. Så vi kobler ikke disse to ulykkene sammen, sier administrerende direktør Syver Leivestad i Norsk Luftambulanse til NTB.

Ifølge Luftambulansetjenesten er eventuelle konsekvenser for den øvrige helikoptertjenesten foreløpig ikke avklart. Norsk Luftambulanse opprettholder inntil videre sin beredskap.

Les også: Samme type som styrtet i Glasgow

Ble vitne til ulykken
Et vitne som var rundt 50 meter unna styrtstedet, beskriver overfor Ringerikes Blad det han så. Han antar at helikopteret falt fra 70– 80 meters høyde.

- Jeg så at helikopteret var på vei ned, og så ser jeg bare høyspentledninger spruter. Så kom det litt røyk, og så ble helikopteret knust, forteller Pål Thomassen.

- Det var helt uvirkelig, sier han.

Han løp ut av bilen og bort til stedet for å hjelpe til, men fikk beskjed om å holde seg unna til så kyndig personell kunne gjøre jobben sin.

Fakta om Norsk Luftambulanse
* Norges største operatør av legehelikoptre.
* Norsk Luftambulanse AS ble stiftet 21. november 1977 og er et datterselskap av Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Første oppdrag var i juni 1978.
* NLA AS er operatør på 8 av 11 legehelikopterbaser i Norge (Trondheim, Førde, Bergen, Stavanger, Ål, Dombås, Lørenskog og Arendal) og flyr på oppdrag fra Helseforetakenes Nasjonale Luftambulansetjeneste ANS.
* Selskapet har en moderne flåte bestående av Eurocopter EC 135-helikoptre. Helikoptrene bemannes med pilot og redningsmann fra Norsk Luftambulanse AS, legen er ansatt i det lokale helseforetak (unntatt på Dombås hvor legen er ansatt i Norsk Luftambulanse AS).
* Selskapet opererer helikoptertypene Eurocopter EC 135 og Eurocopter EC 145, og har til enhver tid ett EC 135 i beredskap på hver av basene og i tillegg ett EC 145 på basen på Lørenskog.

(Kilde: Wikipedia/Norsk Luftambulanse) (©NTB)

Nettavisen følger saken.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar