Gå til sidens hovedinnhold

- Det var godt å se samholdet

AUF-leder Eskil Pedersen tilbake på Utøya sammen med de som overlevde.

– Det var første gang jeg var der sammen med mange andre. Det var godt å se samholdet som folk har til hverandre. Vi har klemt og trøstet. Samtidig er det helt ufattelig tung å vite at nesten 70 unge mennesker døde her, sier Eskil Pedersen på Utøya til TV 2.

Pedersen sier at noen av de overlevende aldri vil orke å komme tilbake til Utøya, men at de fleste er klare på at øya skal bli husket for det den har vært før 22. juli og ikke for den grufulle fredagen.

Mintes vennene
Eskil Pedersen kom seg vekk fra Utøya i MS Thorbjørn kort tid etter at skytingen startet. En av dem som ikke var like heldige, var tidligere nestleder i Oslo AUF, Per Anders Langerød.

Det er mye bedre å være tilbake enn jeg trodde, Jeg var tilbake på knausen hvor jeg gjemte meg. Jeg har også sett hvor han sto og skjøt mot oss. Det var spesielt viktig for meg å se hvor vennene mine som omkom, sist var i live. Her tente vi lys og la ned blomster, sier han til NRK .

En annen som opplevde helvete på Utøya var leder Tim Viskjer i Telemark AUF.

- Jeg gruet meg veldig på forhånd, men når jeg først kom ut var det litt godt, sier han til TA.

1000 besøkende
Fredag besøkte de etterlatte Utøya. Lørdag er det de overlevendes tur. Opp mot 1000 personer var ventet å besøke Utøya.

- I går var det sorg, og selv om det også er sorg i dag, er det livsfaren som i dag i større grad vil dominere de besøkende, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen til Aftenposten. Alle de overlevende etter massakren 22. juli får mulighet til å besøke øya sammen med én person.

Klokken 10 var den første båten med overlevende tilbake på Utøya, skriver NTB. Flere ungdommer ønsket også å reise rundt øya med båt.

(Saken fortsetter under bildet)

Minnesamling
Klokka 13 holdt AUF minnesamling på øya, og Jens Stoltenberg var en av de som besøkte øya lørdag. Søndag vil statsministeren holde lunsj for de etterlatte på Oslo Plaza. Da vil det også være en roseseremoni utenfor Oslo domkirke, og nasjonal minneseremoni i Oslo Spektrum fra klokken 15. Sendingen vil bli vist på TV.

Foruten de etterlatte kommer også statsoverhoder fra andre nordiske land: Der vil også president Tarja Halonen og statsminister Jyrki Katainen fra Finland, Islands president Ólafur Grímsson og landets statsminister Jóhanna Sigurdardóttir, Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen samt Sveriges kronprinsesse Victoria, statsminister Fredrik Reinfeldt og kronprins Frederik delta.

Overlevende møter etterlatte
Etter Utøya-arrangementet vil de overlevende kunne møte de etterlatte på et hotell i Oslo. Det er Helse- og omsorgsdepartementet som er ansvarlig for dette. Her vil det også være helsefaglig personell til stede.

Pressen har ikke adgang til arrangementene.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken