Gå til sidens hovedinnhold

- Det vekker sterkere reaksjoner om noen sparker en hund

Hvem bryr seg om at en mørkhudet nordmann blir kalt neger og får en flaske kastet etter seg? spør Thomas Talawa Prestø.

OSLO (Nettavisen): Det er på tide å drepe myten om at rasisme og hatkriminalitet ikke er et stort samfunnsproblem i Norge, mener Thomas Talawa Prestø (30).

Da han bestemte seg for selv å ta bladet fra munnen, var det som å åpne en demning. Nå oppfordrer den profilerte danseren og tidligere lederen av African Youth norske politikere og myndigheter til å ta historiene som kommer fram på alvor.

- Tabu å snakke om
- Det er et veldig tabu å snakke om rasisme i Norge, og det er ganske sterke hersketeknikker som tas i bruk når noen gjør det, sier Prestø til Nettavisen, noen dager etter Facebook-innlegget og Aftenposten-kronikken som fikk snøballen til å rulle.

Han ble kalt neger og fikk en flaske kastet etter seg. Det skjedde i Trondheim nå i november. Som mørkhudet nordmann har han opplevd litt av hvert, men har stort sett holdt kjeft om egne opplevelser. Denne gangen bestemte han seg for å snakke. Han skrev om hendelsen og la innlegget ut på Facebook 15. november.

- Her skal det snakkes ... Jeg sluttet å uttale meg offentlig fordi jeg var så lei av truslene. Truslene får jeg ennå, og jeg er lei av å ikke uttale meg. Jeg forstår at jeg må gi en stemme til en problematikk og må bane vei for at andre kan bruke sin stemme, skrev han.

Strømmer på med historier
Innlegget har fått flere hundre «likes». Kronikken han denne uken skrev i Aftenposten under overskriften «Hverdagsrasisme - hver dag» har fått enda større oppmerksomhet. Den er delt i stort omfang på sosiale medier og har nå passert 4100 «likes». Og i innboksen til 30-åringen strømmer det på med historier fra folk som forteller om hva de har opplevd at rasisme og diskriminering i Norge.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Norsk rasisme

En fortalte at broren ble slått ned fordi noen mente han så ut som mannen som er siktet for trippeldrapet på Valdresekspressen.

En annen forteller om den gangen noen satte fyr på et kors midt på plenen på asylmottaket.

En tredje forteller om da en norsk mann i køen på butikken ga beskjeden: «Du er utlending, du må gå bakerst».

Det er disse historiene Prestø nå oppfordrer politikere og myndigheter til å ta på alvor.

- Bruke norsk lov
- Under hashtagen «norskrasisme» har vi tatt hull på myten om at dette ikke skjer i Norge. Det er for mange beviser på det motsatte. Da må man trappe opp innsatsen, og bruke det verktøyet man har. Norsk lov har gitt oss noen klare retningslinjer. Likestillings- og diskrimineringsombudet, inkluderingsministeren og justisministeren må på banen. De burde gå ut og si at dette er opplevelser de tar på alvor og oppfordre folk til å bruke norsk lov å anmelde forholdene. Det er så mange historier som kvalifiserer seg til å være straffbare, sier han.

Men Thomas Talawa Prestø frykter at den jevne nordmann bryr seg lite:

- Sannheten er at det vekker sterkere reaksjoner om noen sparker en hund enn om noen sparker en svart person, uttalte han i et intervju med Klassekampen denne uka.

Saken han sikter til er en video av en politimann som sparker en hund under trening på hundemessa i Lillestrøm i helga. Den ble lagt ut på Facebook, delt av mange og førte til en rekke avskyerklæringer. Romerikes Blad var en av mange medier som omtalte saken.

- Men det jeg opplevde i Trondheim utløser ikke slike reaksjoner, sier Thomas Talawa Prestø, som ikke er overrasket.

Han mener den jevne nordmenn aner lite om hva ungdom fra innvandrermiljøene opplever og at de som opplever rasismen ofte kvier seg for å fortelle på grunn av reaksjonene som kommer.

- For etniske nordmenn kan ytringene i kommentarfeltene på nettet oppleves som en fjern virkelighet, men de har ikke dette tett inn på seg. Selv er jeg i en unik posisjon. Jeg er norsk, men mørk i huden, og jeg kan kjenne på forskjellen i status når jeg blir betraktet som nordmann og når jeg blir betraktet som innvandrer.

Berømmer Erna
Prestø sier det norske samfunnet har et stykke å gå før den norske identitet er åpen for alle de som føler seg norske, men som har en annen bakgrunn. Han berømmer statsminister Erna Solberg, som i debatten om ransbølgen i Oslo ikke snakket om etnisitet.

- Hun snakket om at dette gjaldt norske ungdommer fra ulike miljøer og ga dermed alle en norskstatus. Hun ga uttrykk for at dette er en problematikk vi må se på i fellesskap. Det vil jeg berømme henne for, sier han.

- Et bredere «vi»
Han frykter følgene dersom ungdom med innvandrerbakgrunn i Norge skal oppleve å bli støtt ut:

- Opplever man en samlet front fra myndigheter, kommentarfelt og hverdagsrasister der man ikke blir betraktet som en del av dette samfunnet, kan veien åpne seg for rekruttering til ekstreme miljøer. Den beste løsningsstrategien for å motvirke dette blir dermed å åpne opp for en bredere definisjon av det norske «vi», sier han.

Her er Facebook-innlegget som fikk snøballen til å rulle:

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen