Onsdag forklarer Line Andersen seg i Oslo tingrett. Hun har saksøkt NRK for usaklig oppsigelse, fordi hun har blitt flyttet vekk fra programlederjobben i NRK Sport. Statskanalen avviser at hun er sagt opp, men sier at hun måtte fjernes for å verne om arbeidsmiljøet.

Line Andersen anerkjenner at hun har et til tider lite sjarmerende temperament, men sier at hun gjerne sparker oppover og ikke nedover. Hun mener altså at hun ikke er dårlig for arbeidsmiljøet i NRK Sport.

Les også: - Jeg sparker mer oppover enn nedover

Møtet i sjakkredaksjonen

Line Andersen mistet jobben etter et møtet i sjakkredaksjonen 30. oktober 2019. I forkant av dette møtet hadde NRK sent ut en pressemelding der Line Andersen ikke var programleder for en sjakksending. Dette uten at Andersen hadde blitt informert om dette. Hun var skuffet og frustrert.

Andersen fortalte at møtet handlet om flere tema knyttet til dekning av VM i fischersjakk på Høvikodden i 2019. Etterhvert gikk tema over på pressemeldingen, som Andersen var svært opptatt av. Flere personer forlot da møterommet, slik at Andersen kunne diskutere pressemeldingen med de sentrale personene som hadde stått for denne.

Les også fra tirsdag: Line Andersen vs NRK: - Satt på tørkeloftet og Line Andersen ble hudflettet i hemmelig dokument

Andersen forteller at hun var svært opprørt og skuffet over å ha blitt usynliggjort. I møtet opplever Andersen at hun blir servert usannheter som forklaring på hvorfor pressemeldingen ble sendt ut uten hennes viten.

- Jeg blir veldig lei meg og tenker at «jeg sitter ikke her og griner med dere», så jeg forlater rommet. På vei ut sier jeg «jævla idioter». Det verste er at jeg rekker å tenke «det må jeg ikke si». Så gjorde jeg det likevel. Det angrer jeg på, fortalte Andersen i retten.

Kollega kom til

Etter møtet blir hun sittende på gangen og gråte. Kollega Reidar Stjernen kommer ut og snakker med henne.

- Han kommer ut på gangen og roer det hele ned. Jeg opplever at situasjonen er på vei ned igjen. Så kommer Egil Sundvor (redaktør for NRK Sport) og sier «dette går ikke lenger, vi går for Ole (Rolfsrud)».

Kort tid etter dette, blir Andersen kaldt inn til møte med blant annet Egil Sundvor. Ifølge Andersen, så sier Egil Sundvor at «vi skal høre deg, men det er ingenting som du sier som endrer min avgjørelse». Han begynte da også å snakke om hvordan det skulle kommuniseres offentlig at hun ikke skulle lede sjakksendingene.

Trengte legehjelp

Line Andersen fortalte i retten at hun ble alvorlig syk etter dette. Hun trengte legehjelp. Hun fortalte også at hun opplever at konflikten hennes er med Egil Sundvor, og ikke med kolleger i sjakkredaksjonen. Det var han som fjernet henne fra jobben og det var han som eskalerte konflikten, slik hun ser det.

Line Andersen mener også at hun har gitt en uforbeholden unnskyldning for hennes utbrudd i møtet. NRK mener at beklagelsen fra Andersen har kommet med så mange forbehold at hun egentlig ikke har forstått hvordan hennes oppførsel har påvirket andre.

- Jeg opplever det som en helt uforbeholden unnskyldning for at jeg går får langt, men jeg forklarer også hvorfor det skjer, sa hun i retten.

Line Andersen fortalte at hun ble sykemeldt og at konflikten gikk hardt inn på henne. Også fordi konflikten fikk offentlig oppmerksomhet i media og på sosiale medier.

Andersen fortalte at hun hadde med seg en lege på et møte mer NRK, der hun fortalte at legen nå tok alle avgjørelser på hennes vegne. For henne var det viktig å kommunisere til NRK at hun var syk.

Samtidig som Andersen er sykemeldt, setter NRK igang med ekstern konflikthåndtering. NRK mener at dette ble gjort for å få henne tilbake som programleder i sporten. Det var også dette som ble kommunisert til henne. Andersen opplevde likevel at hun ble stående alene mot en gruppe ledere som opplevde henne som et problem, og at de i realiteten ikke ønsket henne tilbake.

Blant annet ble Andersen kontaktet av hovedvernombudet med anklager om konflikt fra tidligere år som hun aldri hadde hørt om. Andersen fortalte at hun hadde sagt til hovedvernombud: - Skjønner du at du er iferd med å bli et kronvitne for ledelsen i en sak mot meg? Da hadde han svart at det skulle han ikke bli.

Andersen fortalte at hun midt i konflikten med NRK opplevde at moren døde, og at hun måtte håndtere konflikten samtidig som hun satt på morens dødsleie, og måtte begrave henne etterpå.