Gå til sidens hovedinnhold

- Det verste er fantomsmertene

Da Anders Behring Breivik oppdaget at Mohamad (21) fremdeles levde etter to kuler i kroppen, kom han tilbake og skjøt ham en gang til.

NESODDTANGEN (NTB): Den 21 år gamle irakeren Mohamad Hadi Hamed fra Brumunddal er innlagt på Sunnaas sykehus på Nesodden. Han overlevde så vidt møtet med Anders Behring Breivik, men sitter i rullestol etter å ha mistet en arm og ett bein av skuddskadene han ble påført på Utøya 22. juli.

- Sammen med mange andre prøvde jeg å gjemme meg ved pumpehuset på baksiden av øya. Men da en politimann kom og sa det var over, reiste noen seg. Han skjøt dem rett ned. Etterpå skjøt han oss én etter én som var ved det lille huset, forteller 21-åringen til NTB.

Sikker på å dø
Mohamad var på Utøya for første gang da terroren rammet dem. Den eldre broren Ahmed Mido Hamid, (26) den mest politisk aktive i brødregjengen, overtalte lillebroren til å være med ham på AUFs sommerleir. Lite skulle de ane at det var i Norge og ikke i Bagdad at Mohamad skulle bli påført ubotelige skader fra skytevåpen.

Breivik skjøt ham først to ganger med rifle. En kule gikk inn i venstre arm, den andre i venstre bein. Så gikk han videre. Mohamad lå på bakken med døde og hardt skadde ungdommer inntil seg.

- En liten stund gikk. Så kom han tilbake. Han må ha skjønt at jeg levde for han sparket til meg. Så skjøt han meg på nytt med pistolen i magen. Jeg var sikker på at jeg ville dø, sier Mohamad lavt.

Fantomsmerter
Mohamad lå først to måneder i koma. Da han våknet var armen og beinet borte. Fem måneder etter at han ble skutt ligger fremdeles mange uker og måneder med trening foran ham. Målet er å lære seg å gå på nytt med protese i stedet for det tapte venstrebeinet. Han håper også det blir mulig å få en protese for den tapte armen, men vet det ikke. Alt han hadde tenkt seg med livet er blitt snudd på hodet. Nå må han begynne på nytt.

- Det verste er fantomsmertene. Jeg får uutholdelig vondt på steder som ikke lenger er en del av kroppen min, forteller Mohamad.

Blodtapet etter de tre skuddene var stort og mens han lå blødende bak det lille huset på baksiden av Utøya, tenkte han flere ganger at han ville dø. Helt stille lå han ansikt til ansikt med en gutt han forsto ikke levde lenger. Selv de synlige skadene var for voldsomme.

Ble funnet
- Jeg tenkte at nå skal jeg dø, men følte meg samtidig sterk på en måte og kjempet imot. Så kom det en gutt bort til meg og fant ut at jeg levde. Han greide å stanse blødningen i beinet mitt, sier 21-åringen.

Han forteller om dager hvor han tenker ar det ville vært bedre om han hadde dødd der bak pumpehuset på Utøya, men stort sett går det framover. Han får ikke minst støtte fra broren som kom fra dramatikken uten fysiske skader, men som fremdeles er sterkt preget av det som skjedde.

- Den første tiden etter 22. juli tenkte jeg at jeg aldri skulle drive politikk igjen, men nå som det har gått noen måneder tenker jeg tvert om. Vi skal fortsette som før. Det Anders Behring Breivik forsøkte på, skal han ikke lykkes med, sier Ahmed.

Var iskald
Begge brødrene har problemer med å akseptere at Breivik skal ha handlet i psykose og de stiller spørsmål ved den omdiskuterte rapporten som de rettssakkyndige har utarbeidet.

- Han var iskald og sterk. Han visste hva han skulle gjøre og gjorde det, sier Mohamad.

Verken han eller storebroren ønsker egentlig å snakke så veldig mye om Breivik. De vil helst ikke bidra til å øke oppmerksomheten rundt massemorderen og den forestående rettssaken. (©NTB)