BLITZHUSET (Nettavisen): Den siste søndagen i hver måned møtes en gjeng på 15- 20 personer i Blitzhuset for å henge sammen - bokstavelig talt. Kroker festes i lår, rygg, knær eller mage før de kobles til en karabin og løftes flere meter opp i lufta. Det kalles suspension og blir stadig mer populært i Norge.

Plastfolie mot blodflekker
Lukten av av steriliseringssprit og nytraktet kaffe slår imot meg i det jeg entrer de halvmørke lokalene i Pilestredet 30. Fakir og grunnlegger av gruppen Wings of Desire, Håvve Fjell, ønsker velkommen med et fast håndtrykk, før han møysommelig fortsetter forberedelsene til den spesielle søndagsaktiviteten.

Spisse nåler, skarpe kroker, sterile kompresser og flasker fylt med desinfeksjonsvæske klargjøres.

I tillegg rulles tynn plastfolie ut på gulvet i de svartmalte konsertlokalene. Scenen er gjort om til en midlertidig operasjonsstue, der tatoverte «sykepleiere» åpner sår istedenfor å sy dem igjen.

- Plastfolien gjør det lettere å rydde opp når vi er ferdige. Det er enkelte som blør ganske mye i det de heises opp. En av deltakerne som skal henge har revnet ved to tidligere anledninger og får et gratis forsøk i dag, forklarer Håvve og strammer en av de fire selene som skal benyttes.

Kroppslige tabuer
I dag har totalt 12 deltakere betalt 1000 kroner for å bore kroker gjennom huden og henge i sin egen kroppsvekt. Enkelte er erfarne og har holdt på i årevis, mens andre introduseres for den omdiskuterte aktiviteten for første gang. En av dem er Jimi Thaule fra Oslo. Han er spent, men ikke nervøs, i følge samboeren.

- Jeg er nysgjerrig på hvordan psyken reagerer på ulike typer smerte og ønsker å kjenne hvordan det føles å løfte seg selv opp etter huden. For meg handler dette om utforskning av egen kropp, men en del er nok negative til aktiviteten på grunn av tabuer knyttet til kropp, sier han.

Ifølge Ellen Millar, som er en aktiv del av teamet i Wings of Desire, handler suspension om å utfordre seg selv. Hun mener fordommer mot «hengingen» skyldes kulturelle oppfatninger av hva slags smerte samfunnet aksepterer.

- Suspension er veldig intenst fysisk og følelsesmessig. Det handler om gi fra seg kontrollen over egen smerte og la andre ta vare på deg. Folk her utfordrer seg selv og bygger selvtillit i kombinasjon med at de opplever mestringsfølelse. Enkelte bruker det som en heftig del av en endringsprosess i livet - for eksempel for å bli rusfri. Andre er nysgjerrige og vil teste egne smertegrenser. Likevel er det mange utenforstående som kun fokuserer på handlingen isolert, de ser ikke tolkningsrammen. Da blir det ofte oppfattet som ekkelt, sier hun.

Selvpåført smerte
De færreste som driver med suspension har selskaderbakgrunn, men ifølge Håvve Fjell har medlemmer med denne fortiden hatt positivt utbytte av aktiviteten.

- Det er så godt som umulig å kartlegge noen bestemte mønster i forhold til denne gruppen. Forskningen foregår på et usystematisert plan og er basert på observasjoner og samtaler over lang tid. Likevel er det en kjensgjerning at de fleste som selvskader eller har drevet med selvskading har hatt et positivt utbytte av suspension, sier Fjell.

Psykolog Arne Jørstad Riise, som har arbeidet med selvskading i flere år, forteller at å henge i kroker kan ha positiv effekt på selvskadere.

- Det hjelper på langt nær for alle, men fungerer for noen. Jeg kjenner til klienter som har gått inn i dette miljøet og har klart å slutte med selvskading. Dette gjelder som oftest personer som har behov for å påføre seg selv smerte og finner en arena der dette kan gjøres i kontrollerte former, sier han.

Riise understreker at det er stor forskjell på selvskading og selvpåført smerte, som han mener suspension handler om.

- Selvskading er en ukontrollert handling og gir ofte stor skamfølelse. Personer som har skjønt at smerte er noe de har behov for i livet, men ikke vil drive med selvskading kan få noe ut av å henge i kroker. Jeg har ved enkelte anledninger luftet dette tilbudet for klienter jeg tror kunne opplevd en positiv effekt, sier han.

Lavmælt stønning
I Blitzhusets lokaler er forberedelsene ferdige. Jimi Thaule er først ut. Han har bestemt seg for å feste to kroker i ryggen, såkalt suicide.

Idet den voksne mannen strammer tauet og heiser kroppen etter krokene høres en lavmælt stønning. Han lukker øynene og biter tennene hardt sammen, før taket slippes og huden holder han oppe. Etter få minutter virker det som den intense smertefølelsen har stabilisert seg. Jim er rolig, avslappet og gynger fram og tilbake i lufta.

- Det var en spesiell opplevelse. Jeg var mest nervøs for å feste krokene i kroppen, men likte følelsen av henge i luften. Å slippe taket og satse på at huden ikke revnet var ganske skummelt, medgir han.

- Er det ekstremt å henge kroppen i kroker?

- Jeg vil ikke kalle det ekstremt. Det kan nok se ekstremt ut, men jeg tror alle kan gjennomføre hvis de kommer over den psykiske sperren ved å feste kroker i kroppen. Likevel tror jeg ikke dette er noe som er nødvendig for alle å gjøre. Men jeg kommer garantert til å prøve dette igjen, sier han.

Orgasme på kroken
Håvve Fjell forteller at deltakere reagerer svært ulikt når de henger for første gang.

- De fleste får en fin opplevelse når de har kommet opp i luften. Men det hender at folk besvimer, får sjokk, eller voldsomme utløp for sorg eller glede. Det kan blø mye og skape problemer med å kontrollere blødningen, noen blir svimle, kvalme og må spy. I bevisstløs tilstand finnes det en risk for å tisse på seg, og vi har opplevd at en kvinne fikk orgasme. Det er mye uforutsett som kan skje, derfor er det uhyre viktig at man oppsøker profesjonelle og ikke utforsker suspensions på egen hånd, sier han.

Hva syns du om suspension? Diskuter saker under: