RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Det viktige samtalestedet Nansenskolen fyller 75 år

Oslo (NTB): Som motreaksjon til den framvoksende nazismen og fascismen i Europa, fødtes ideen om et eget humanistisk akademi i Norge. I år kan Nansenskolen på Lillehammer feire sitt 75-årsjubileum.

Folkehøyskolen som ble startet av Kristian Schjelderup og Anders Wyller i 1938, er fortsatt den eneste av sitt slag i Norge. Ambisjonene om å være et samlested for dialog mellom mennesker på tvers av religioner og livssyn er uendret.

Det er ingen tilfeldighet at skolen har tatt navn etter den norske fredsprisvinneren Fridtjof Nansen. Skolen bærer hans arv og internasjonale humanisme i det daglige. Siden 1950-tallet har Nansenskolen også arbeidet med andre prosjekter og kurs, noe som har vært utgangspunkt for norske religionsdialoger og Nordens største litteraturfestival. I tillegg huser bygget Nansen Fredssenter som arbeider med dialog og fredsarbeid i Norge og Internasjonalt. For sitt arbeid har skolen blitt tildelt Fritt Ords ærespris.

Rektor Unn Irene Aasdalen mener skolen er like aktuell som da den ble startet.

- Utfordringene om krig er de samme, selv om teknologien i dag er annerledes. Stiftelsen lever fortsatt tungt i tradisjonen. I undervisningen vektlegger vi demokrati, viktigheten av dialog og andres synspunkter, sier hun og tror det alltid vil være behov for en skole som Nansenskolen i Norge. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere