Gå til sidens hovedinnhold

- Det viktigste nå er å få han heim

Mathilde Moland har hele tiden trodd hun skulle få Tjostolv hjem i live. Nå håper hun at kisten med sønnen kommer ut av Kongo, og at Joshua French får følge med.

- Det er veldig tøft og uvirkelig. Og uventet, sier en sterkt preget Mathilde Moland.

Presten kom med det triste budskapet

Hun fikk dødsbudskapet under den store markeringen av 200 års jubileet for prinsebesøket på Næs jerverksmuseum i går.

Molands eldste datter, Carolina Moland, er museumspedagog, og har vært sentral i planleggingen av arrangementet. Hele familien; Mathilde, Knut, Carolina og Kari, var til stede på museet da presten fra Vegårshei, Eli Ann Øvensen, kom med det triste budskapet.

- Hun samlet oss alle på et kontor på museet. Det var godt å være alle fire sammen med presten. Vi fikk pratet godt, og alle fikk gitt uttrykk for det vonde på sin måte, sier Mathilde.

Les hele saken på tvedestrandsposten.no.

Jevnlig kontakt

Selv om hun har hatt sine tunge stunder, har hun hele tiden trodd at hun skulle få sønnen hjem i live.

To ganger har Mathilde besøkt Tjostolv i Kongo. Gjennom de fire årene sønnen har sittet fengslet, har de to dessuten hatt jevnlig kontakt. Søndag for en uke siden var sist gang de snakket sammen på telefon.

- Da var alt som det bruker å være. Han har hatt en tannhistorie, og det har vært en del om og men. Men sist søndag fortalte han meg at det var ordnet slik at han skulle få rotfylle to jeksler. Han var godt fornøyd med at han nå skulle få denne behandlingen, sier Mathilde Moland til Tvedestrandsposten.

Ventet på telefon fra Tjostolv

Ettersom Tjostolv har pleid å ringe moren på søndagene, sjekket hun jevnlig mobiltelefonen mens hun deltok på museumsarrangementet i går.

Hun gikk og ventet på telefon fra sønnen da presten kom, og det ble klart at hun aldri mer kommer til å snakke med Tjostolv.

Støtter opp om kritikken

Tjostolvs far, Knut Moland, har rettet knallhard kritikk mot regjeringen og UD etter dødsfallet. Han har blant annet påpekt at UD gang på gang har blitt advart mot hva som kunne skje med de to dødsdømte fangene, men mener at UD ikke har foretatt seg noe.

Mathilde Moland støtter opp om kritikken.

- Det han sa på NRK og TV2 i går, var helt på sin plass. Jeg støtter ham 100 prosent. Knut har fra dag èn vært klar på hva som kunne skje, og har gang på gang kontaktet UD. Dessverre fikk han rett, sier Mathilde.

Har ikke hørt noe

Utenriksminister Espen Bart Eide sa på TV i går at UD aldri har brukt like mye tid på en sammenlignbar sak.

De siste to månedene har ikke Mathilde Moland hørt ett ord fra UD om hva som gjøres fra norske myndigheters side for å få de to dødsdømte fangene hjem.

- De kan si hva de vil, men jeg synes det hadde vært naturlig at vi ble informert om arbeidet som gjøres, sier hun.

- Har du hørt noe fra utenriksministeren eller noen andre i UD etter det ble klart at Tjostolv er død?

- Nei. Ingenting.

- Hva tenker du om det?

- Jeg synes det er veldig svakt.

Takker for støtten

Familien Moland på Vegårshei opplever nå det verste en familie kan oppleve. De har det svært tungt.

- Heldigvis har jeg begge jentene rundt meg, og vi har mange andre som støtter oss. Vi har også fått tilbud om krisehjelp fra Vegårshei kommune, sier Mathilde.

Når Tvedestrandsposten spør henne om det er noe hun føler behov for å si, svarer hun:

- Jeg vil rette en takk til alle som har støttet oss med kort, meldinger og sms-er gjennom disse fire årene. Og til alle som har sendt penger slik at vi har kunnet bidra med mat og medisiner til Tjostolv og Joshua, samt alle som har gitt bøker og annet i forbindelse med turene jeg har hatt til Kongo, sier Mathilde.

- Hva er viktigst for deg nå?

- At Tjostolv får komme heim. Og at Joshua får følge med.

Les flere saker på tvedstrandsposten.no her.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken