Solen øker gradvis i både varme- og lysstyrke, og sender allerede ut 40 prosent mer varme enn da den og solsystemet var nydannet for 4,6 milliarder år siden. Om fem milliarder år vil Solen stråle tusen ganger kraftigere enn det den gjør i dag.

Det betyr at Jorden vil være ubeboelig ettersom alt vannet på planeten vil koke bort og fjellene smelter.

Planeter vil bli slukt
Deretter vil Solen ese kraftig og bli en rød kjempe. Dette skjer idet Solen går tom for drivstoffet sitt i kjernen. De innerste planetene Merkur og Venus vil bli slukt, noe som også kan bli Jordens skjebne.

- Etter to milliarder år i oppblåst tilstand vil de ytre gasslagene sakte, men sikkert bli skjøvet ut i rommet og danne en vakker tåke av glødende gass. Fenomenet er meget fargerikt og vakkert og kalles en planetarisk tåke fordi objekter som dette ligner planetskiver sett gjennom små teleskoper, forteller astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard til Nettavisen.

- En vakker død
Det betyr at Solen vil være død om anslagsvis syv milliarder år.

- Det kommer til å bli en vakker død. Men dette er ikke noe som berører oss. Forhåpentligvis har menneskeheten funnet seg et annet sted å bo og da kan de nyte utsiktene til denne veldig vakre stjernedøden, sier Røed Ødegaard.

Planetarisk tåke
NASA har avbildet en såkalt stjernedød med Hubbel-teleskopet. Den avdøde stjernen «NGC 2818» betegnes nå som en planetarisk tåke, og befinner seg hele 10.000 lysår fra Jorden.

- Bildet viser en sollignende stjerne som er i ferd med å dø. Slike dødsfall i stjerneverdenen forårsaker de vakreste gasståkene i Universet. I dette tilfellet er det en tåke som ligger inne i en tett sverm av stjerner, opplyser Røed Ødegaard.

Fargen skyldes lys fra nitrogen, hydrogen og oksygen, som avgir henholdsvis rødt, grønt og blått lys.

Videre forteller Røde Ødegård at en slik stjernedød kan vare i rundt 50.000 år og at det finnes mellom 200-300 stjerner i Melkeveien som er i denne prosessen.