RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Det villeste Alaska

Sist oppdatert:
Alt jeg drømte om Alaska kunne jeg finne i Haines, en liten landsby like nord for Juneau.

(ALASKA/SIDE2): Det lille tettstedet er omringet av majestetiske fjell på alle kanter, som tar pusten fra selv en sunnmøring som meg. Jeg er vant til fjord og fjell, men jeg har aldri sett maken til dimensjoner som dette.

Nord-Amerikas dypeste og lengste fjord, Lynn Canal, slynger seg om halvøya Haines ligger på. Fjorden begynner i Juneau, hvor jeg landet med Alaska Airlines fra Seattle.

Fra Juneau reiste jeg med ferge på den lange fjorden, og fikk oppleve et spektakulært panorama på vei til Haines. Jeg så tre gigantiske isbreer som slynget seg mellom de vakre fjellene og ned i den blågrønne fjorden.

Tre små hvaler hilste på oss, hundrevis av seler luftet seg på svabergene, og et titalls hvithodeørner fløy forbi. Aldri før har jeg sett så mye urørt, vill og vakker natur.

Regnskoger og digre isbreer
Haines ligger i den sørøstlige delen av Alaska, som er spesiell på grunn regnskogen og det milde, fuktige klimaet.

Området har en temperatur som tilsvarer det vi har i Sør-Norge. Her regner det faktisk mer i snitt enn på Vestlandet. Sørøst-Alaskas innbyggere må tåle en nedbørsmengde fra 1,5 til 5 meter i året, mens vestlendingene hjemme sjelden får mer en 3-4 meter årlig.

Vi reiste med Alaska Marine Highway Ferry på Lynn Canal fra Juneau til Haines. På denne turen fikk jeg se tre digre isbreer, tre små hvaler, mange hvithodeørner og hundrevis av seler.

Flere av de få store isbreene som er igjen i verden finnes i Alaska. Rundt 5 prosent av hele staten er dekt av rundt 100.000 isbreer, eller totalt 75.171 kvadratkilometer.

Det andre som skiller Alaska fra Norge er at fjellene er enda høyere og flere, og at landskapet er enda større, åpnere og mer spektakulært enn det Vestlandet kan by på.

Villeste av det ville
Mest kjent er nok Alaska for sitt rike dyreliv. Her lever de fleste artene som lever i kalde strøk, for her er god plass.

Akkurat som naturen er dyrene av større dimensjoner enn det de er ellers i verden.

Alaskas elg er den største elgarten i verden. Elgkyrne veier fra 360 kilo til 540 kilo, mens oksene bli over 675 kilo tunge. De er å finne rundt i hele Alaska, også i Haines' skoger.

Ved Chilkoot Lake i Haines samles brunbjørnene for å fôre seg med laks før vinteren. Siden jeg besøkte stedet i oktober, hadde nok de fleste bamsene køyet for vinteren.

I stedet fikk jeg se litt mindre skremmende tobente fiskere av min art. Alaskas mange elver er stinne av kraftige villaks, så folk strømmer på fra hele USA for å prøve kaste snøret her.

Verdens største ørnesamling
Chilkat Valley, eller ørnedalen, ligger også i Haines, som er fast bolig for 200 hvithodeørner. Her samles over 4000 av USAs nasjonalfugleart hver eneste høst.

Det er elva Chilkat River som tiltrekker ørnene til stedet fra oktober til februar. Varme understrømmer holder elva isfri om vinteren, slik at den blir et ypperlig sted for laksen, som er ørnenes livnæring.

Hvithodeørnen er en totalfredet art. Til og med døde fugler og fuglefjør er forbudt å oppbevare.

I Chilkat Bald Eagle Preserve i Haines har ingen lov til å fiske laks eller forstyrre ørnene. Men det er lov å studere den fryktinngytende fuglen fra Haines Highway bare et lite steinkast unna.


Fuglene er svært lett å få øye på bare med det blotte øye. De er kjempestore, og har svart kropp og hvitt hode. Vingeslaget kan være fra 1,8 til 2,5 meter, og gjennomsnittsørna veier 6 kilo. De er som Alaska staten selv - diger og vill.

Tilbake til sommeren
Like sterkt som ørna er vill, er ønsket om å dra tilbake til Haines i Alaska en sommer. Stedet er et perfekt for både bjørne- og hvalsafari, spektakulære fjellturer, rafting og klatring i urørt natur, sommerskigåing, brevandring på gigantiske isbreer og fiske i elver stinne av villaks.

Drøm deg bort, til en stat hvor dimensjonene er store og åpne, og hvor menneskene er varme, imøtekommende og vennlige.

Slik kommer du deg dit:
Fly til Seattle via København (SAS)

Fly fra Seattle til Juneau (Alaskan Airlines)

Bush-fly eller ferge til Haines (LAB Flying Service, Wings of Alaska eller Alaskan Marine Highway Ferry)

Les mer om Alaska:

Alaska Nature Tours

Travel Alaska

Haines

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere