RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette angrer døende på

Sist oppdatert:
Disse tingene skulle de ønske at de hadde gjort i livet.

Edit Piaf sang en gang at hun ikke angret noenting, men slik er det ikke for de aller fleste mennesker. Bloggeren Bronnie Ware jobbet tidligere med å ta vare på eldre mennesker og har samlet de fem tingene mennesker som var i ferd med å dø angret mest på i sitt liv.

Les også:

5 ting som gjør deg lykkeligere

Fordelen med positiv feedback

Er barnet ditt lykkelig?

Slik oppnår du lykke

Under presenterer vi hennes opplevelser av hva menneskene som snart ikke var med oss lengre uttrykte at de angret aller mest i sitt liv.

Hva mener du vi bør være flinkere til å gjøre?
Bruk kommentarfeltet nederst i saken og del dine tanker og meninger.

Leve sitt eget liv

Det de aller fleste angret på var at de ikke hadde levd sitt eget liv, men det livet noen andre hadde forventet at de skulle leve. Bakgrunnen, om vi skal tro psykologer og forskning, er at vi som barn lærer at de gangene vi gjør noe riktig så får vi ros. Når vi så blir eldre så vil vi fortsatt oppsøke å gjøre «de riktige» tingene og få ros. Slikt sett vil vi ofte oppsøke å gjøre det folk rundt oss mener er riktig.

Jobbe for mye

Ware forteller at nesten alle menn hun hjalp angret på det samme: At de hadde jobbet for mye i sitt liv, og ikke brukt mer tid på familie, venner og fritid. En undersøkelse fra Personal Today sammen med departementet for arbeid i Storbritannia viste at hele 70 prosent av menn mente at de faktisk jobbet for mye, og det at de jobbet for mye faktisk også gikk utover jobben. I tillegg vil nok det være naturlig å påpeke at det også går utover familie, venner og fritid.

Uttrykke følelser

Den tredje mest vanlige tingen folk angret på var at de ikke hadde uttrykt sine følelser bedre. Både når det gjelder ovenfor familie, men også venner. Faktisk viser undersøkelser at det å vise følelser, samt å se kjære og nære faktisk gjør oss lykkeligere. En undersøkelse gjort ved University of California viste at kun det å se bilder av familie gjorde testpersonene lykkeligere. En annen undersøkelse gjort i 2007 viste at det å skrive ned sine følelser og hva man mener også ville hjelpe. Undersøkelsen ble gjort ved samme universitet.

Holde kontakt med venner

Holde kontakt med gamle venner var den tingen som var nummer fire på listen for de som ikke hadde lenge igjen å leve. I disse Facebook-dager kan man likevel ta til seg resultatene fra en undersøkelse gjort ved Edinburgh Napier University som viste at for mange venner på Facebook faktisk var stressende. Så muligens gamlemåten fungerer her også.

Å være gladere

Nummer fem var følgende: Jeg skulle ønske jeg hadde latt meg selv være gladere. En undersøkelse fra Tohoku Gakuin University viste at det å være snill, å gjøre det man kaller gode gjerninger var det som gjorde mennesker mest glad. I disse europeiske nedgangstider kan det også være verdt å merke seg at flere undersøkelser har vist at det ikke nødvendigvis er en sammenheng med økonomisk oppgang og hvor glade mennesker er. Det er faktisk mer sannsynlig at det er motsatt.

Hva mener du vi bør være flinkere til å gjøre?
Bruk kommentarfeltet nederst i saken og del dine tanker og meninger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere