Det er ingen stor hemmelighet at Iran er blant verstingene i klassen når det gjelder henrettelser og mangel på rettssikkerhet for dødsdømte. Iran Human Rights anslår at minst 230 mennesker har blitt henrettet så langt i år.

På torsdag gjennomførte iranske myndigheter henrettelser på tre steder i byen Shiraz sør i Iran. Totalt fem mennesker ble henrettet i full offentlighet. Alle var dømt for narkotikaforbrytelser, melder iranske domstoler.

Ferske bilder fra torsdagens offentlige henrettelser viser hvordan folkemengden samler seg rundt bødlene for å få et glimt av de dødsdømte. Blant tilskuerne er det også flere barn.

- Kalkulert handling
Talsmann for Iran Human Rights har selv vært til stede på en offentlig henging. Han mener det iranske regimet arrangerer offentlige henrettelser for å spre frykt og for å kue sitt eget folk.

- Dette er en kalkulert handling fra myndighetenes side. Jeg selv har sett en offentlig henging i 1980 i Iran. Det er noe av det mest dramatiske du kan se på, at en person henger fritt i været, lydløst, mens det står maskerte vakter med maskingevær og passer på. Du kjenner frykten som flyter i atmosfæren, sier Mahmood Amiry-Moghaddam til Nettavisen.

- Myndighetene har flere mål med dette. Det ene er at dette er et veldig klart budskap til dem som ser på og resten av befolkningen om at «hvis du bryter våre lover, så skjer dette med deg», sier Amiry-Moghaddam.

Maktesløse
Han mener henrettelsesbølgen i Iran er et sikkert tegn på at regimet føler seg truet.

- Ved å gjennomføre slike handlinger, så vil de prøve å få folk til å tro at de er mer maktesløse enn det de faktisk er, sier han.

Amiry-Moghaddam er glad for at norske myndigheter er engasjert i menneskerettssituasjonen i Iran, men mener de kan gjøre mer.

- Vi vil på nytt ta dette opp
Kommunikasjonsenheten i Utenriksdepartementet kom med følgende uttalelse for to uker siden:

- Bare siden 7. mai har vi registrert 40 bekreftede henrettelser i Iran. Norge har ved gjentatte anledninger, og senest på embetsnivå i Teheran i forrige uke, protestert mot Irans utstrakte bruk av uakseptable straffemetoder. Norge vil fortsette å sette søkelyset på menneskerettighetssituasjonen i Iran, ikke minst det urovekkende høye antallet henrettelser i landet, uttalte kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Svein Atle Michelsen, til Nettavisen i slutten av mai.

- I lys av det høye antallet henrettelser den siste tiden vil vi på nytt ta dette opp med iranske myndigheter i den aller nærmeste fremtid, sa Michelsen.