Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette betyr aldersmerkingen

Norsk infokampanje om aldersmerking
Norsk infokampanje om aldersmerking
Sist oppdatert:
Nå blir det lett å velge riktig spill til barna.

Data- og konsollspill er en viktig del av hverdagen til tusenvis av barn, unge og voksne. Men dessverre er det fortsatt mange foreldre som ikke har anelse om hva barna sine spiller, og hva de eventuelt heller bør spille.

Fra i dag av blir det forhåpentligvis litt lettere å sette seg inn i situasjonen. Nå lanserer Medietilsynet Trygg bruk og Spillforeningen en brosjyre som forklarer den europeiske aldersmerkeordningen PEGI, som brukes i Norge. Denne blir å finne i spillbutikker rundt om i landet.

– Det er nå og fram mot jul at det selges mest spill. Mange voksne uten egen erfaring med data- og konsollspill føler seg i villrede om hva slags spill som passer for både egne og andres barn. Dårlig tid og mye stress gir mange voksne ubehagelige overraskelser når barna pakker opp spillpakkene under juletreet, sier Medietilsynets spillrådgiver Rita Astridsdotter Brudalen-Adriansen, i en pressemelding.

Meningen med PEGI-systemet er å gjøre det enklere å finne ut hva slags innhold man kan forvente å finne i spillene. Ikke bare merkes spill med en anbefalt aldersgrense, men de får også symboler som viser om de for eksempel inneholder spesifikke ting som vold, sex, referanser til narkotikabruk og så videre.

Les også: Slik velger du spill til barn

Dette gjør det lettere for foreldre og andre å ta stilling til om hvorvidt barna bør få de spillene de ønsker seg, eller om man bør vurdere noe annet. Medietilsynet er imidlertid klare på at at foreldre bør ta langt mer ansvar for barnas spillhverdag enn å lese en brosjyre:

– Jeg understreker at det fortsatt er foreldrenes ansvar å finne riktig tilpasset spill til sine barn, og at det aller beste knepet for å forstå spillene og å gi barna en trygg spillopplevelse er å delta selv! Spill sammen med barna, oppfordrer Rita Astridsdotter Brudalen-Adriansen.

Du kan selv lese brosjyren på Medietilsynets nettsted.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!