*Nettavisen* Nyheter.

Dette bildet er tatt i Nord-Afrika

Foto: ZOHRA BENSEMRA (Reuters)

Sprengkulden tar stadig flere liv i Europa. Nå har snøværet nådd Nord-Afrika.

05.02.12 21:31

Ekstremkulden som herjer i hele Europa, har hittil krevd 260 menneskeliv. Ukraina har lidd det største tapet av menneskeliv. 122 mennesker har dødd av ekstremkulden i landet, hvor temperaturene har vært nede på - 38,1 celsiusgrader, skriver nyhetsbyrået AFP.

Flere flyplasser merker også det ekstreme snøværet som herjer flere steder i Europa. Flyplassen Heathrow i London har søndag kansellert 30 prosent av sine flyavganger. På Schipol-flyplassen i Amsterdam har det vært titalls kanselleringer og forsinkelser lørdag.

Verste snøfallet i Roma på 27 år
Innbyggerne i Roma har opplevd det verste snøfallet byen har hatt på 27 år, noe som skapte trafikkaos i den italienske hovedstaden.

Alger i Nord-Afrika har også opplevd kuldegrader i helgen. Det falt hele ti centimeter med snø i Algeries hovedstad på lørdag. Dette er første gang på åtte år at det snør i Alger, og snøfallet er det verste på mange tiår.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Stringer/italy

I Polen har 45 mennesker frosset i hjel etter at gradestokken sank ned på 27 minusgrader. Mens i Romania har kulden krevd 27 menneskeliv.

Kulden har også krevd menneskeliv i Bosnia, Latvia, Estland, Italia, Slovakia, Frankrike, Østerrike, Hellas, Bulgaria og Tsjekkia.

Her kan du sjekke været

- Klarer ikke å levere nok gass
Det russiske gasselskapet Gazprom sier at de ikke makter å forsyne vesteuropeerne med nok gass.

- Gazprom klarer på nåværende tidspunkt ikke å innfri etterspørselen av de ekstra mengdene som våre partnere i Vest-Europa vil ha, sa nestformann i Gazprom-styret Alexander Kruglov i et møte med statsminister Vladimir Putin, ifølge russiske nyhetsbyråer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten

-Global oppvarming
En del forskere kobler sprengkulden i Europa til global oppvarming og issmelting i Arktis.

Et voksende antall eksperter tror at komplekse vindsystemer forandrer seg som følge av issmelting i Arktis, ettersom store havområder, som ellers er tildekket av is, blir eksponert for atmosfæren.

- Atmosfæren reagerer
De åpne havområdene kan påvirke høytrykkssystemer over Nord-Russland, som igjen bringer arktisk og sibirsk vind til Vest-Europa og De britiske øyene, skriver The Independent.

- De nåværende værsystemene passer godt inn i tidligere estimater til datamodeller for hvordan atmosfæren reagerer på tap av sjøis som følge av global oppvarming, sier professor Stefan Rahmstorf ved Potsdam Instituttet for klimaforskning, ifølge The Independent.

- De isfrie områdene fungerer som et varmeapparat fordi vannet er varmere enn den arktiske luften. Dette fører til at det oppstår høytrykkssystemer over Barentshavet, som sender kald luft inn i Europa, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.