Gå til sidens hovedinnhold

Dette bildet sjokkerer verden

Bare ni måneder gammel ble Rahema Hageyo fra Kenya, kuttet i hodet med en machete.

På Tawfiq-sykehuset i Kenya sitter hun på morens fang og stirrer blankt ut av vinduet, skriver New York Times-reporter Jeffrey Gettleman. Han har besøkt landet i forkant av valget.

Han har besøkt henne, og flere av de andre skadede ved sykeshuset hvor medlemmer av stammene Pokomo og Orma må holdes adskilt i hver sin avdeling.

I forkant av årets valg blusset stammekrigen opp igjen, som den gjorde i 2007. Og barn som Rahema er også ofre for krigshandlingene.

- Det er tre grunner til denne krigen, sier et aldrende medlem av Pokomo-gruppen, Elisha Bwora:

- Stamme, land og politikk.

I det ellers fredfulle landet begynner naboer å ta livet av naboer når kenyanerne skal gå til valgurnene.

Kenyatta tar ledelsen
Millioner av mennesker sto tålmodig i kø for å avlegge stemme, til tross for flere voldsepisoder i tilknytning til valget som kostet 15 mennesker livet.

Noen av de første resultatene ga den 51 år gamle visestatsministeren Kenyatta en ledelse over den 68 år gamle statsministeren Raila Odinga.

Men bildet kan fort snu seg fordi de første resultatene bare er basert på stemmesedler fra 20 prosent av valglokalene.

Ifølge valgmyndighetene kom frammøtet opp i 70 prosent av de over 14 millioner kenyanere som har stemmerett.

Håper på fred
Kenyanerne håper at valget skal bidra til å gjenopprette Kenyas renommé som et stabilt demokrati etter den blodige, stammebaserte voldsbølgen som kostet over 1.200 mennesker livet da resultatet av det forrige valget i 2007 ble kjent.

Det internasjonale samfunnet følger også valget nøye på grunn av bekymring for stabiliteten i et land som er en viktig regional alliert i kampen mot militante islamister.

Jamila (9) angrepet

Fotograf Jonathan Kalan har besøkt landet flere ganger. I 2012 møtte han ni år gamle Jamila Yakobo, som ble kuttet i ansiktet med en machete. Landsbyen hvor hun bodde sammen med familien sin ble angrepet, og da hun forsøkte å flykte fra angriperne sammen med sin far, på vei i sikkerhet i den lokale moskeen.

Saken fortsetter under bildet ...

Ifølge Jamilas tante Mariam, ble hun og faren angrepet av maskerte menn med macheter. Faren skal ha fått armene kuttet opp av machetene da han forsøkte å beskytte datteren mot de massive våpnene.

Siktet for forbrytelser mot menneskeheten
Vestlige land er også bekymret for hvordan de skal håndtere en eventuell seier til Kenyatta, som er siktet ved Den internasjonale straffedomstolen for forbrytelser mot menneskeheten ved det forrige valget.

For å vinne må en kandidat ha over 50 prosent av stemmene. Hvis ingen får 50 prosent, vil de to som får flest stemmer, stille i en annen omgang, trolig i april.

For Odinga kan det være siste sjanse til å bli president etter at han tapte med liten margin til nåværende president Mwai Kibaki.

Anklager om fusk
Partiet til Odinga har antydet at de vil klage på resultatet av valget om de taper.

De viser til meldinger om at det foregikk stemmegivning flere timer etter at valglokalene stengte ett sted, at velgere leverte flere stemmesedler et annet sted og det elektroniske systemet sviktet flere steder.

Saken fortsetter under bildet ...

For å hindre en gjentakelse av voldsbølgen sist har en ny og respektert valgkommisjon tatt i bruk mer teknologi for å hindre juks, gjort opptellingen raskere og økt åpenheten rundt valget.

Likevel ble det registrert flere tilfeller av vold, blant annet et granatangrep i Garissa ved grensa til Somalia, en skyteepisode ved Garissa og en bombe ved Mandera. Også i Mombasa var det et angrep der flere politifolk ble drept.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken