*Nettavisen* Nyheter.

Dette bildet skaper sinne hos pårørende

Rådgiveren til Tyrkias statsminister, Tayyip Erdogan, ble avbildet idet han sparket til en demonstrant i gruvebyen Soma. Foto: Stringer (Reuters)

Her sparker statsministerens rådgiver en sørgende demonstrant i gruvebyen Soma.

15.05.14 12:46

Rådgiveren til Tyrkias statsminister, Tayyip Erdogan, ble avbildet idet han sparket til en demonstrant i gruvebyen Soma. Den tyrkiske avisen Hurriyet Daily News skriver at det er en sørgende demonstrant som blir sparket mens han ligger nede.

282 gruvearbeidere har mistet livet i gruveulykken i Soma i Tyrkia, og flere gruvearbeidere er fortsatt ikke gjort rede for. Den lille gruvebyen er sterkt preget av hendelsen, og innbyggerne er i sorg.

Pårørende etter gruveulykken raser nå mot myndighetenes manglende håndtering av sikkerheten ved tyrkiske gruver.

Myndighetene har fått kraftig kritikk for å ha ignorert advarsler om landets gruvesikkerhet, som ble fremmet av opposisjonen senest i mars.

Sparket flere ganger
Sinnet og fortvilelsen kom til uttrykk da statsminister Tayyip Erdogan avla et besøk til gruvebyen Soma på onsdag. Han ble møtt av buing og utskjelling av rasende sørgende demonstranter som krevde hans avgang, og måtte søke dekning på et supermarked i byen.

Det hele toppet seg da en av statsministerens rådgivere, Yusuf Yerkel, gikk til angrep på en demonstrant som ble holdt nede av to soldater.

Rådgiveren sparker den forsvarsløse mannen tre eller fire ganger, skriver Hurriyet Daily News, og det hele ble foreviget med kamera.

Demonstranten skal ifølge vitner ha blitt anholdt etter å ha sparket til et av kjøretøyene til statsministerens bilkortesje.

Landesorg
Erdogan har erklært tre dagers landesorg etter tragedien, lovet etterforskning av ulykken, men avfeier kritikken mot egen regjering.

- Eksplosjoner som dette skjer i gruver hele tiden, ikke bare i Tyrkia, sa Erdogan på pressekonferansen, og viste til hundre år gamle tall fra USA og England for å underbygge uttalelsene sine.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Rådgiveren til Tyrkias statsminister sparker demonstranten tre eller fire ganger. Foto: Stringer (Reuters)


Det er ikke bare i Soma hvor befolkningen viser sin misnøye over myndighetene. I hovedstaden Ankara måtte politiet bruke tåregass og vannkanoner for å holde nesten 4.000 demonstranter på avstand. Det er meldt om flere arrestasjoner som følge av opptøyene, som også har spredd seg til storbyen Istanbul.

- Lei av å gå i begravelser
- Vi blir fortalt hver dag at arbeidernes liv er i fare. Vi er lei av å gå i gruvebegravelser, sier Ozgur Ozel, en representant for det republikanske opposisjonspartiet CHP.

Protestene i Tyrkia fortsatte i flere byer torsdag. Politiet brukte tåregass og vannkanoner for å få kontroll over 20.000 demonstranter i den tyrkiske byen Izmir torsdag. Samtidig streiket medlemmene i fire store fagforeninger på grunn av ulykken. Sjefen for fagforeningen DISK ble skadd under opptøyene, og er lagt inn på sykehus.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Pårørende til arbeiderne i den ulykkesrammede gruva i Tyrkia utenfor et sykehus i gruvebyen Soma. Foto: Stringer (Reuters)

Risikabel øvelse
Redningsmannskapet har jobbet utrettelig med å pumpe luft inn til de som fortsatt er innesperret i gruva. Dette er en risikabel øvelse, ettersom tilførselen av oksygen kan bidra til å holde brannen i gruva ved like.

Dødsårsaken til fleste av de omkomne var kullosforgiftning. Den yngste av arbeiderne var bare 15 år.

En feil ved det elektriske anlegget antas å ha vært årsaken til eksplosjonen. Den startet i sin tur en brann som fylte gruvegangene med røyk. De som er igjen i gruva, sitter trolig 2 kilometer under bakken og 4 kilometer fra nærmeste utgang.

Gruveulykken i Soma er den største gruveulykken i Tyrkias historie. I 1992 mistet 263 mennesker livet i en eksplosjon i gruva ved byen Zonguldak.

Soma har snaut 100.000 innbyggere og ligger tolv mil nordøst for kystbyen Izmir.

Klikk på bildet for å forstørre.

Pårørende utenfor den ulykkesrammede gruva i Tyrkia. Foto: Osman Orsal (Reuters)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.