RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette ble for drøyt for Facebook

Foto: Faksimile
Sist oppdatert:
Nettstedet skjerper rutinene og fjerner grusom halshogging-video.

Facebook lot en 57 sekunder lang videosnutt av en halshogging bli liggende på sine sider.

Det skjer etter at Facebook nylig valgte å oppheve et midlertidig forbud mot å legge ut voldelige videoer på nettstedet, deriblant henrettelser.

Facebook sa at de ville tillate blodige videoer av menneskerettsbrudd om de ble presentert på en måte som fordømte handlingene i videoene, framfor å hylle dem.

Men nå har Facebook snudd i saken. Tirsdag fjernet de en horribel video som viser en bakbundet, meksikansk kvinne som sitter på knærne, bli halshogget for åpent kamera. Facebook innrømmer at de aldri skulle ha tillatt klippet.

- Dobbeltmoral
Halshogging-videoen ble lagt ut på Facebook i forrige uke, og fikk mer enn 1500 kommentarer. Mange av kritikerne anklaget Facebook for dobbeltmoral, ettersom de forbyr bilder av mødre som ammer, men tillater videoer av horrible voldshandlinger.

Nå vil Facebook skjerpe rutinene på vurderingen av innhold som legges ut på nettsidene.

- Når vi vurderer innhold som er innrapportert til oss, så vil gjøre en mer helhetlig vurdering av konteksten rundt et voldelig bilde eller video, sier Facebook i en uttalelse.

- Deretter vil vi vurdere hvorvidt personen som postet innholdet, viser ansvar i den forstand at det medfølger en advarsel i videoen eller bildet, og at det deles med publikum som er i passende alder.

Hyller vold
Facebook innser også at det var feil å la halshogging-videoen få ligge på nettstedet.

- Basert på disse skjerpede standardene, så har vi revurdert nylige innrapporteringer av bilder, og har konkludert med at dette innholdet hyller vold på en upassende og uansvarlig måte. Av den grunn så har vi fjernet den, lyder uttalelsen.

Det var mandag denne uken at Facebook kunngjorde at de har opphevet et midlertidig forbud, som ble innført i mai, på blant annet halshogging-videoer. Begrunnelsen var at nettstedet også skal brukes til å spre informasjon om verdensbegivenheter, som blant annet terrorisme og menneskerettighetsbrudd.

Men beslutningen ble møtt med sterk motstand. Storbritannias statsminister David Cameron var en av mange som viste misnøye over beslutningen.

- Det er uforsvarlig av Facebook å poste halshogging-videoer, spesielt uten en advarsel. De må forklare sine handlinger overfor bekymrede foreldre, skrev statsministeren på Twitter denne uken.

Omstendigheten rundt halshoggingen er uklar. Ifølge ryktene skal det være et meksikansk gjengmedlem tilknyttet et narkokartell, som halshogger kvinnen som straff - enten fordi hun har vært utro eller fordi hun har tystet.

Kilder: Daily Mail, The Times.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere