*Nettavisen* Nyheter.

Dette blir 22.juli-minnesmerkene

Slik vil Dahlberg ha det permanente minnesmerket i regjeringskvartalet når det står klart. Foto: KORO

Svensk kunstner vant konkurransen

27.02.14 12:08

Vinnerens merker vil bli funnet i Sørbråten i Hole som ligger rett ved Utøya, et midlertidig merke ved Regjeringskvartalet og et permanent merke som vil stå i regjeringskvartalet når det er klart.

Vinneren er Jonas Dahlberg fra Sverige.

- Juryens begrunnelse er enstemmig. Dahlbergs idé tar utgangspunkt i stedet på Sørbråten, hvor han foreslår et sår eller et kutt i selve naturen, står det i en pressemelding fra Kunst i offentlige rom (KORO).

Juryens begrunnelse
Jonas Dahlbergs forslag tar utgangspunkt i tomrommet og sporene etter hendelsene 22. juli. Forslaget hans for Sørbråten er et fysisk kutt i naturen som også kan forstås som et symbolsk sår. En del av odden blir tatt vekk og publikum vil ikke kunne berøre navnene på drepte som er tenkt inngravert i veggen på andre siden av kuttet. Kløften fremkaller tapet og savnet i form av en akutt erfaring.

Dahlberg foreslår å flytte naturmassen som er revet ut av fjellet på Sørbråten, til det midlertidige og det permanente minnestedet i Regjeringskvartalet. Ved å gjøre denne massen til fundamentet for en midlertidig minnesvei mellom Grubbegata og Deichmanns bibliotek, lages en sammenheng mellom Sørbråten og Regjeringskvartalet. Navnene på ofrene skal fremkomme på en vegg som følger veien.

Det permanente minnestedet er foreslått å utvikles som en amfi-struktur rundt H-blokka. Samtidig foreslår Dahlberg å bruke trær hentet fra Sørbråten i dette bymiljøet, for å sikre relasjonen til Sørbråten og Utøya. Juryen oppfatter Dahlbergs forslag for Sørbråten som kunstnerisk svært originalt og interessant. Det makter å formidle og konfrontere traumet og tapet som oppsto etter 22. juli på en dristig måte. Forslaget er radikalt og modig, og maner frem de tragiske hendelsene på en fysisk og direkte måte.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dette er Dahlbergs forslag til minnesmerket på Sørbråten. Foto: KORO


Stor interesse for konkurransen
Det var tidligere i vinter Kunstutvalget offentliggjorde åtte kunstnere og arkitekter som hadde blitt plukket ut til en lukket konkurranse om 22. juli-minnesmerkene.

- Bestillingen vi fikk fra regjeringen var at minnesmerkene skal hedre drepte, overlevende, hjelpemannskaper og frivillige, sier rådgiver i Kunst i offentlige rom (KORO), Harald Fenn.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dahlberg vil hente trær fra Sørbråten for å sikre relasjonen til Utøya og Sørbråten, i forslaget til det midlertidige minnesmerket mellom Grubbegata og Deichmanns bibliotek. Foto: KORO

- Det har vært svært stor interesse for konkurransen, og i starten hadde vi over 300 søkere fra 46 land. De åtte som til slutt gikk videre til en lukket konkurranse er kunstnere og arkitekter, hvor tre av disse er norske.

Godt besøkt utstilling
Det var regjeringen som ga KORO det kunstfaglige og operative ansvaret med å etablere minnestedene, og kunstutvalget ble så oppnevnt av KORO. Utvalget består av to kunstkonsulenter, én representant for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene, én representant for AUF, én representant for regjeringen, én representant fra Statsbygg og en arkitekt.

Lørdag 22. februar åpnet en utstilling i Rådhusgalleriet i Oslo, med bidragene fra de åtte utvalgte.

- Fabian Stang, Svein Bjørkås og Jørn Mortensen åpnet utstillingen, og vi har fått god respons på den, sier Fenn.

- Dette var noe vi gjorde slik at alle kunne få se bidragene, og vi har hatt svært godt med besøk hele uken, forteller Fenn.

- Ingen vil bli 100 prosent fornøyde
Mari Aaby West var AUFs representant i kunstutvalget, og har sammen med juryen lett etter det forslaget som berørte mest.

- Under utvelgelsen var det mye enighet blant juryen, men vi har også hatt lange diskusjoner for å sørge for at vi falt på riktig forslag, sier West.

Da juryen skulle velge vinneren lærte West en viktig ting;

- Ingen vil noen gang bli 100 prosent fornøyde. Men vi håper selvfølgelig at alle blir glade. Søknadsprosessen har vært åpen, så det har vært mulighet for innspill hele veien og vi har prøvd å ta hensyn til dette.

Klikk på bildet for å forstørre.


- Viktig med nasjonalt minnesmerke
I følge West skaper forslaget til Dahlberg en nærhet, samtidig som det er et brutalt punkt for enkelte.

- Det er viktig for oss i AUF at vi får et nasjonalt minnesmerke. Her kan vi samles i sorgen og savnet, men vi kan også tenke fremover og snakke om hvor veien går videre sammen, forteller West til Nettavisen.

- Dahlbergs forslag samler folket, spesielt i Regjeringskvartalet, og som i tiden etter 22. juli ser vi at det er viktig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.