Gå til sidens hovedinnhold

Dette blir du syk av på utenlandsferie

Europeiske Reiseforsikring får hyppig meldinger om syke og skadde nordmenn i utlandet.

Bare i helgen (uke 25) ble det meldt inn over 20 sykdoms- og skadetilfeller fra nordmenn i utlandet.

- Nordmenn elsker å reise ut av landet på sommeren. Disse meldingene er et sikkert tegn på at ferien er i gang for alvor, sier informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland, til Nettavisen.

På listen står alt fra diaré i Thailand til prolaps i USA og hjerteinfarkt i Danmark.

SE HELE LISTEN HER

Mange blir matforgiftet
Den røde tråden er likevel matforgiftning, og da særskilt i Tyrkia.

- Veldig mange nordmenn velger Tyrkia. Det er en kombinasjon av unik kultur, herlig klima og hyggelige priser, påpeker Vennesland.

Fra Tyrkia meldes det om matforgiftning og mageinfeksjon som endte med innleggelse på sykehus. Magekater, oppkast og diaré blir også nevnt.

- For mange nordmenn går ferien i dass, bokstavelig talt, på grunn av matforgiftning. At man får en tarminfeksjon betyr for de fleste av oss at vi må sitte på toalettet ett døgn eller to, men noen blir dessverre alvorlig syke og må på sykehus.

- Folk bryr seg ikke
En reiseundersøkelse fra 2009 viser at én av tre nordmenn ikke bryr seg om hva de spiser eller drikker på utenlandsferie. Da med tanke på matforgiftning. Man vasker heller ikke hendene like ofte som hjemme.

- Jo lenger bort man er fra vestlig sivilisasjon, desto viktigere er håndhygiene. Du må være veldig nøye, understreker Vennesland.

Hun anbefaler også bruk av antibakteriemidler og våtservietter. Vennesland sier til Nettavisen at håndhygiene er ekstremt viktig, men at man også skal tenke på hva man spiser. Noe bør man skygge unna.

Kjøp vann
- Fisk og lignende kan være lurt å holde seg unna. Det viktigste er at du spiser mat som garantert er kokt eller stekt. Vær også forsiktig ved buffebordene, da mye av maten der kan ha en god del bakterier.

Ellers anbefaler hun nordmenn å kjøpe vann på flasker i Syden.

- I tillegg er det lurt å være observant når det gjelder melkeprodukter, avslutter hun.

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer

Kommentarer til denne saken