*Nettavisen* Nyheter.

Dette blir et samisk museum

Foto: SQ Arquitectos, Valencia

Og vil koste over 200 millioner kroner.

26.11.11 21:25

SNÅSA (Namdalsavisa): For ganske nøyaktig ett år siden ble det klart at det er entreprenørgiganten Skanska som fikk oppdraget med å bygge prestisjebygget Saemien Sijte på Snåsa. I september i år oversendte Statsbygg forprosjektet til Kulturdepartementet, Sametinget, Reindriftsforvaltningen og Snåsa kommune for behandling og godkjenning.

Ifølge Trønder-Avisa har Sametinget svart med både å godkjenne og å bevilge til sammen 1,3 millioner til senteret i 2012, mens Snåsa kommune for lengst også har sagt ja til prosjektet. Reinsdriftsforvaltninga og Kulturdepartementet har imidlertid ikke svar ennå.

Dyrere enn Rock City
Hele prosjektet ble i sin tid kostnadsberegnet til om lag 40 millioner kroner. Men hva den endelige sluttsummen blir, er det ingen som så langt vil si noe om. Statsbygg vil ikke offentliggjøre prisen før Kulturdepartementet godkjenner prosjektet, og overfor Trønder-Avisa vil heller ikke Saemien Sijte på Snåsa røpe totalsummen.

Lørdag skriver avisa likevel at de har grunnlag for å tro at prisen vil ligge et sted mellom 200 og 250 millioner kroner.

I så fall vil prestisjeprosjektet ved Horjemstangen eksempelvis overgå Rock City i Namsos hva kostnader angår. Rock City kostet 180 millioner kroner.

Bekreftes av flere
Men selv om verken Saemien Sijte eller Statsbygg vil bekrefte summen, nikker både Snåsa kommune og stortingsrepresentant Arild Stokkan-Grande (Ap) gjenkjennende til T-As sum.

- Det er ikke så langt unna, sier Ola Sørhøy, enhetsleder ved teknisk enhet og medlem av den lokale byggekomiteen for Saemien Sijte til avisa.

Stokkan-Grande tror imidlertid Statsbygg vil få beskjed om jekke ned kostnadene.

- Staten har tidligere forpliktet seg på store og krevende kulturbyggprosjekter. Nå blir det veldig stramme finanser framover. Men handlingsrommet vil bli større i 2014, tror Arild Stokkan-Grande.

Denne saken er levert av Namdalsavisa.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.